Сизиф е жена

| от Цветелина Вътева |


Има някакво възмутително объркване в разбирането на старогръцката митология, и то е, че Сизиф е мъж. Това просто не е вярно. Защото само жена може да търкаля камък по един склон във вечността.

Само жена може да изчисти вечер къщата си, да пусне три перални, да зареди пет миялни, да избърше прах и да измие пода, а на другата сутрин да види, че отново има мръсни дрехи, чинии с остатъци от китайско, прах по мебелите и косми и боклуци по пода, и да започне отначало.

Само жена може да прекара един час в псуване под мустак, докато облича бебето си за разходка, докато то се държи като разярен октопод в епилептичен гърч, да натовари количката му с памперсите, дрешките, кремчетата, залъгалчиците т.н. в колата и да се замъкне до парка, където да припадне в несвяст. И на другия ден да го направи пак.

Само жена може да си обръсне краката в тоалетна на къмпинг с единия крак вдигнат в счупена мивка и със завряна глава между краката. И на другия ден…пак.

Само жена може да завлачи детето си на детска градина, превила гръб под истеричните му крясъци и да го остави там, въпреки че то рони сълзи и шепне задавено „Мамо, не си тръгвай“. И на другия ден да го направи пак.

Само жена може да отиде на работа с изгладена риза и цял ден да си върши работата И да търпи глупостите на колегите и шефовете си. И на другия ден да отиде пак и ПАК да си е изгладила ризата.

Само жена може да изиграе приятна изненада, когато мъжът й я покани на ресторант на осми март.

Само жена може да се гримира три часа, за да прекара един час в някакъв бар, където да се опитва да не си развали грима, след това още три часа да го сваля тоя грим и следващата събота пак.

Само жена може да се влюби до повръщане, до насиране, до паника, да катастрофира фатално в това влюбване, и след време да се влюби пак.

Само жена може да крещи „Мамо, умирам“ по време на раждане или да се влачи с катетър след секцио, и след няколко години да вземе да роди още едно.

Честит празник, жени! Бутайте го камъка, мажете с нещо кръста за болката и ги приемайте стоически тия зюмбюли. Заслужили сте си ги.