Що е то масаж по време на бременност и има ли той почва у нас?!

| от Станислава Николова |


От незапомнени времена състоянието „бременност“ при човека е съпроводено с редица поверия, заръки и догми. И докато някои от тях са в сферата на мистицизма и националния фолклор, като „Ако се подстрижеш по време на бременност, ще отрежеш акъла на бебето“, то други са препоръки от „препатили“, вече минали по този път приятелки; авторитетни лица от минали поколения и, за съжаление, често специалисти от различни области, поставящи различни корекции в битието на бъдещата майка.

Едно от тях, и тема на настоящата статия, е все още широко разпространеното схващане, че на бременните жени не бива да се прави масаж. В най – честия случай обосновката гласи, че чрез него може да се повлияе рефлекторно на матката, да се предизвикат контракции и да се застраши бременността.

Като специалист в областта, с 12 – годишен опит в работата с бременни, бих искала да разясня възможностите, рисковете и предпоставките за приложение на това чудесно средство именно по време на периода, през който очакваме нашите рожби.

Ще започна с физическите характеристики на бременността – това е процес на динамични промени във формата и структурата на тялото на жената – теглото нараства, променя се здравината на съединителната тъкан, по команда от централната нервна система, с оглед да се обезпечи пространство за бебето и да се способства раждането, задълбочават се извивките на гръбначния стълб, което рефлектира върху компресията в зоната на коренчетата на гръбначно – мозъчните нерви. Всичко това води до болкова симптоматика в различни зони, през различните периоди от бременността, породена от така създадения сериозен мускулен дисбаланс.

Най – доброто средство от естествен характер, с неоспорим ефект върху мускулния тонус, е масажът.

Той има силата да релаксира напрегнатите мускули, да подобри храненето в тях чрез засилване на кръвообращението и, не на последно място, да поддържа проводимостта и функцията на прилежащите нервни структури чрез подаване на пасивни нервни импулси. Това осигурява чудесна профилактика за работата на периферните нерви, които често са силно потърпевши от настъпилите изменения в извивките на гръбначния стълб. Нуждата от навременното предприемане на такива мерки се подсилва и от факта, че в днешно време се раждат деца във все по – късна биологична възраст. Бременността често протича на фона на вече съществуващи дисфункции на опорно – двигателния апарат.

От съществено значение са и циркулаторните смущения по време на бременност. Плодът е разположен така, че затормозява движението на лимфата от и към големите делти на лимфни съдове и в горния (подмишниците), и в долния (ингвинални гънки) участък на тялото. Това се изразява в отоци по ръцете и краката, болка и, понякога, крампи в мускулите. Като се вземе под внимание, че през този период е невъзможно да се ползват повечето медикаментозни средства , системното движение и масажът отново се явяват спасителен пояс в този момент.

Тук е моментът да спомена, че идеалният вариант е масажът да се комбинира със системни физически занимания, съобразени с периода и състоянието на бременната. Тогава всичко, казано дотук, ще има профилактичен, а не терапевтичен характер, което е и целта на всеки специалист от моята област.

Изпитания се явяват и пред кожата – за кратко време тя трябва да претърпи сериозни механични промени на фона на недотам добрата циркулация. Това я поставя в риск от неприятни усещания – изтръпвания, сърбеж, а също и нарушения на целостта й (поява на стрии). Масажът значително подобрява качествата на кожата не само чрез полагането на намазващите средства,а и чрез повишване кръвоснабдяването в нея, което силно подобрява тургора й.

Не на последно място искам да подчертая, че масажът има прекрасен ефект върху психо – емоционалното състояние на бременната жена. Неговият ефект да потиска възбудните процеси в тялото, да намалява сърдечната честота, да повишава производството на серотонин; фактът, че жената се чувства обгрижена и обгърната с внимание, намаляват нивото на тревожността и покриват още едно от честите оплаквания на бъдещите майки – проблеми със съня. А както всички знаем , щастливата майка износва щастливо бебе.

Масаж може да се прилага във всички стадии на бременността, от началото й до последния момент.

Противопоказанията се припокриват с общите противопоказания за масаж – температурни състояния, вирусни инфекции, кожни заболяания. Що се отнася до усложненията на бременността, повечето от тях не представляват специфично противопоказание за масаж, но състоянието на бременната обикновено изисква хоспитализация. Мое лично мнение е, че приложен от специалист и строго прецизиран по време и място на приложение, масажът би могъл да бъде от помощ и в такива ситуации.

Обосновката, че масажът може да предизвика контракции и застрашава бременността се базира на теоретичени твърдения, визиращи конкретни похвати от класическия или активни точки от алтернативните методи за масаж. Това би могло да се случи само при продължително, целенасочено прилагане на въпросните похвати в споменатите точки с някаква цел – например за предизвикване на раждане при преносване на плода.

В практиката това не се прави – масажът представлява една балансирана по продължителност и сила на натиск компилация от техники, похвати, отношение и грижа, обезпечаваща всички посочени по – горе благоприятни влияния. Време е да го реабилитираме в съзнанието на хората като чудесен, а често и единствен метод за преодоляване на повечето от съпътсващите бременността проблеми.

В заключение искам да ви цитирам American Pregnancy Association: “Проучванията показват, че масажната терапия, прилагана по време на бременност, може да ограничи тревожността, да намали симптомите на депресия, да отпусне мускулните и ставните болки, да улесни раждането и да подобри здравето на новороденото.“

Станислава Николова е бакалавър по кинезитерапия от НСА, магистър по медицинска рехабилитация и ерготерапия от МУ София, хоноруван преподавател по пренатален масаж в НСА, собственик на Масажно студио The S и Body Wellness Studio the S.

А ако искате да обменяте мнения с други бременни и майки, както и да четете публикации от професионалисти по темите за бременността, тук може да се включите в групата за бременни на масажно студио The S.