Меган Маркъл проговори за медийната война

| от MamaMia |


Първите дни на празничния месец декември донесоха добри новини за една от най-обсъжданите публични личности в света – херцогинята на Съсекс Меган Маркъл. Нейната битка срещу Mail on Sunday най-сетне приключи, при това с положителен за Маркъл изход.

На 2 декември Апелативният съд в Лондон се произнесе в нейна полза по делото ѝ срещу издателите на медията по обвинение за нарушаване на неприкосновеността на личния живот, както и на авторски права. Малко след кралската сватба през 2018 г. Меган пише лично писмо до баща си, Томас Маркъл, което става достояние на Mail on Sunday. Впоследствие, през февруари 2019 г., части от писмото са публикувани в пет отделни статии във вестника. Според решението на Апелативния съд съдържанието на съответната кореспонденция е лично и частно, то не представлява „въпрос от легитимен обществен интерес“ съгласно приложимото медийно законодателство.

Какво значи това за Меган Маркъл?

Съдебното решение гарантира на херцогинята на Съсекс официално извинение на първа страница на вестника и на онлайн изданието му, както и значителна сума за обезщетение на претърпените неимуществени вреди.

Удовлетворена от постановеното, Меган излезе с официално публично изявление малко по-късно. По думите ѝ победата не касае само нея лично, а изобщо всеки човек, който някога се е чувствал застрашен и не се е осмелявал да защити правата си. Според Маркъл съдебното решение създава положителен прецедент за прекрояването на таблоидната индустрия, която „кара хората да бъдат жестоки и печели от лъжите и болката, които създава“.

Думите на Меган са публикувани в Twitter от адвоката, който я представлява пред съда, Джени Афиа.

Колкото и отдалечена от личния живот на някой друг човек да е тази битка, продължава съпругата на принц Хари, всъщност утре под прицела на медиите може да бъде всеки. „От първия ден се отнасях към този процес като към важна мярка за правилното срещу грешното. Подсъдимият го третира като игра без правила“, обяснява херцогинята.

Колкото по-дълго го проточваше вестникът, толкова повече можеха да се изкривяват факти и да бъде манипулирана обществеността. По този начин Mail on Sunday успява да генерира повече заглавия и да продаде повече вестници – модел, който възнаграждава хаоса вместо истината, твърди тя. И приканва обществеността да започне да търси отговорност в сходни ситуации.

Според защитниците на медийната група публикуването на части от писмото е част от правото на бащата на Меган да отговори след статията в списание People, в която се твърди, че той е той проявява жестоко и студенокръвно отношение спрямо дъщеря си преди сватбата ѝ с принц Хари. Въпреки това, съдията по делото не приема, че Mail on Sunday е представил достатъчно доказателства за това свое твърдение в хода на съдебния процес.

Вижте още: 

Расисти, сексисти, комунисти? Не, абсурд – просто мразим Меган Маркъл