Как да се държим в бар? Няколко неписани правила

| от MamaMia, по Wine Follie |


Не е никак сложно – баровете са демократични места, но все пак имат своя неписан етичен код.

Да влезеш в бар, не е като да отидеш на концерт на струнен квартет, всеки може да влезе и не е нужно да показва свръхизискани маниери. Все пак има някои неписани правила, които е най-добре да не пристъпвате.

Не заемайте много място

На един стол сте си метнали чантата, на другия – пакетите с покупки, на трети – шалтето за йога. Така не се прави. Ако не можете да съберете всичките си неща на един стол, значи трябва да се приберете, за да ги оставите, и тогава да отидете на бар. И недейте да твърдите, че пазите мястото за някого – никой не обича да си дружи с човек, който си разхвърля нещата в бар.

Трябва да решите какво ще пиете, преди барманът да се обърне към вас. Попита ли ви за поръчката, не е моментът да разсъждавате на глас над качествата на мерлото и предимствата му пред совиньона. Ако наистина ви е трудно да решите, пуснете човека до вас да си направи поръчката.

Не усложнявайте нещата

ОК, ако барът е полупразен, а се слави с коктейлите си, поръчайте го този Синя-луна-над-Сарасота-по-изгрев-ама-без-текилата, дето сте си го намислили. Във всеки друг случай се придържайте към стандартната листа на предлагане.

Внимавайте с жестикулациите

В баровете, особено в добрите, мястото е ограничено. Най-добре е да не ръкомахате буйно, освен ако не сте решили нарочно да разлеете питието на съседа като повод да му купите ново и да го заговорите.

Признавайте съществуването на другите

Това не е специфично правило само за баровете. Ако настъпите някого, извинете му се. Ако се озовете притиснати до някого, усмихнете се, кажете „Здрасти“, само не се преструвайте, че другите хора не съществуват.

„Не“ значи „не“

Това правило също не е само за баровете!!! Забравете посланията на пропагандните филмчета – ако някой ви откаже (питие, танц, да ви даде телефона си) просто го оставете на мира. Не се възползвайте от тълпата, за да се отърквате в другите. Не ги следвайте из заведението. Просто не бъдете този човек.

„Да“ значи „да“

А ако някой се съгласи да му купите питие, придържайте се към поръчката. Не се опитвайте да му покажете, че разбирате по-добре от него какво е добре да пие той.

Бъдете мили с бармана

Звучи очевидно, но има нужда от повторяне. Бъдете мили с човека, който отговаря за доброто ви настроение. Поръчвайте любезно, говорете ясно, благодарете, оставете бакшиш. Недейте да крещите и недейте да фамилиарничите. Не забравяйте, че човекът има да върши много неща едновременно и ако понякога ви пропуска, не е нарочно, не е и лично.


Повече информация Виж всички