Как да (не) се разболеем от 20 болести за 10 дни

| от Евелина Бонева |


„Пиенето на кафе води до ранна смърт!“, „Безалкохолните напитки причиняват тумор на езика!“ „Слънчевите бани – опасни за кожата!“

Милиони заглавия във вестници и онлайн статии всеки ден ни убеждават, че седнем ли на плажа с чаша кока кола и кафе, неминуемо ще си навлечем поне пет здравни апокалипсиса.

Здравните съвети в блогове, сайтове, Facebook групи и вестници са толкова разпространени, че ежедневно хиляди хора стават жертви на хипохондричните бомби, застрашавайки ако не физическото си здраве, то психичното си равновесие.

Как да се опазим от боклуците, които бурните информационни потоци носят със себе си?

Има някои основни принципи на скептичността, които можем да спазваме. Например – източника на информация. Официалните медицински сайтове и издания излизат с нови изследвания върху човешкото здраве, които са преминали през съответните експерименти и органи на контрол. Здравните секции във вестник „Над 55″, „Галерия“, блогове на мними здравни експерти и самоназначили се пазители на общественото здраве, не са.

Всеизвестно е,че студентите по медицина развиват в различна степен хипохондрия, тъй като разбирането на крехкостта на организма, естествено води до притеснения относно собственото здраве. Но защо тези, които не сме посветени в детайлите на медицината трябва да се натоварваме с тежкото знание за всички вероятни опасности, които ни причакват зад ъгъла на натуралния сок с изкуствени оцветители? За да бъдем по-здрави? Не, за да бъдем по-наплашени.

С метастазирането на различни теории за това „колко е вредно да…“ неврозите избуяват като гъби след дъжд.

Фармацевтичните компании „пускат вируси”, създават ваксини, за да „упражнят геноцид”, масоните ни „избиват” чрез некачествена храна, а въздухът е по-опасен от липсата му.

Бомбардирани сме с послания, че светът около нас е изключително опасен и непрекъснато живеем на ръба, но това просто не е вярно. Нека отвърнем очи от медиите и социалните мрежи за момент и да помислим.

Тук в България не сме във война, не се борим за оцеляване, имаме достъп до храна, вода, природа. В световен мащаб продължителността на живота е по-висока от когато и да било. Вярно, има болести, катастрофи, инциденти, но кой е казал,че трябва да живеем в умерено общество, в което няма рискове, опасности и смърт?

Хипохондрията, представена в чудесната книга на Джеръм К. Джеръм „Трима души в една лодка“ е нещо много забавно, на което всички се смеем. Но както често се случва – зад лицето на клоуна, стои гротескна тъжна гримаса.

Помня колко се мъчеше майка ми по време на изпита си за вътрешни болести – жената преболедува цяла секция от страховити неврологични синдроми. Помня и собственото си пържене на адския огън на хипохондрията преди изпита ми по психопатология – заедно с колегите ми изкарахме на крак целия наръчник МКБ 10.

И до ден днешен, когато усетя главозамайване, разчитам в него деликатната симптоматика на кататонната шизофрения.

Знанието за здравето е надценено. Хайде да пробваме да бъдем спокойни, а то, здравето, ще си дойде само.

Текстът е публикуван в Chronicle.bg


Повече информация Виж всички