Илън Мъск – Човек на годината, Tesla – сексуални насилници?

| от MamaMia |


Едва ден след като списание Time обяви основателя на SpaceX и Tesla Илън Мъск за „Човек на годината“ за 2021 -ва в своята ежегодна класация, шест служителки заведоха отделни дела за сексуален тормоз срещу компанията Tesla. По думите им те са преживели недопустимо поведение от страна на свои колеги и ръководители мъже, а в основата на токсичната офис култура стои самият Мъск. Жалбоподателките разказват за нецензурни коментари и опипване.

Една от жените, Джесика Брукс, твърди, че проблемът е ескалирал дотолкова, че ѝ се е наложило да построи импровизирана барикада от картонени кутии, за да се изолира от колегите си, които непрекъснато я оглеждат и ѝ подсвиркват. В жалбата си, както и в интервю за The Post, Брукс споделя, че също така ѝ се е наложило да си купи памучни ризи, които да връзва около кръста си, за да прикрива задните си части с надеждата по този начин непристойните действия на колегите ѝ да намалеят. Според нея реакцията на отдел „Човешки ресурси“ в компанията е била напълно неадекватна – след като се е оплакала от случващото се, тя просто е била преместена в друг отдел.

Друга бивша служителка разказва, че причината да напусне Tesla, са били опасения за безопасността ѝ заради държанието на прекия ѝ ръководител. Мъжът е коментирал тялото ѝ, обяснявал ѝ е, че има потенциал да стане еротична танцьорка, опитвал да е я пошляпва, или поне това разказва тя.

А как самият Илън Мъск окуражава токсичната култура в компанията си според своите служителки?

Те твърдят, че Мъск насърчава сексисткото поведение в офиса със своите собствени шеги, които публикува в социални медии, както и чрез употребата на незрели абревиатури като например T.I.T.S. (буквално – Ц.И.Ц.И.), или пък с наименуването на нови Tesla модели последователно S, 3, X и Y, за да напомнят за думата „секси“. Друга бивша служителка, Елън Медерос, споделя, че „шефът“ обича да използва и детински шеги с числата 69 и 420. За незапознатите, последното число се използва в спорния хумор като аналогия за употреба на марихуана.

Бивша служителка на SpaceX също се оплаква от непристойно поведение от страна колеги, съчетано с тотално бездействие на човешки ресурси. Някои от мъжете в компанията прегръщат жени без съгласието им и използват всяко корпоративно парти или тиймбилдинг като повод да инициират нежелани срещи и да търсят контакт извън професионалния такъв, въпреки че това поведение видимо е неприятно.

Ако се установи, че всичко описано дотук отговаря на истината, Tesla определено следва да понесе отговорност, а самият Илън Мъск – да преосмисли корпоративната култура в компаниите си и да предприеме сериозни мерки за нейното подобряване.

Деликатна и трудна за установяване е тънката граница, която дели нежеланото поведение от страна на мъж към жена от недопустимото такова. За опипването и нецензурните коментари като напълно недопустими действия две мнения няма, надяваме се. Но само по себе си да поканиш някого на среща, или пък да го прегърнеш, със сигурност не е престъпление. Всичко тук е в контекста, в наличието или липсата на елемент на злоупотреба със служебно положение, на натиск, на насилие.

През последните години на обществено ниво много си говорим за сексуален тормоз и това е правилно, това е диалог, който трябва да бъде воден. Дори и само интензитетът му показва такава необходимост. Може би с по-ясни дефиниции, може би с повече добронамереност и разбиране, с акцент към превенцията и осъзнаването кога и защо дадено поведение е нараняващо и обективизиращо спрямо човека отсреща, с по-малко сочене с пръст.

Случващото се в Tesla със сигурност буди много притеснения и въпроси. Един от тях е и този – защо шестте служителки решават да заведат дело срещу компанията точно в деня след като Мъск е титулуван „Човек на годината“, след като говорят за продължително и повторяемо поведение в офиса, което не е от вчера и днес? Този странен тайминг, разбира се, не означава автоматично, че обвиненията им са неверни, нито пък гарантира истинността им.

Показва единствено, че въпросният диалог за сексуалния тормоз отива на плоскостта на комуникационната война, а това надали ще доведе до възможно най-адекватното разрешаване на проблема.

Вижте още:

„Чак пък всяка трета да е пострадала от насилие…“