Големият въпрос на майките: Кога да се върна на работа

| от |


Може ли да се носят две дини под една мищница? След големия корем, раждането и първите месеци на бебето, на хоризонта се появява моментът, в който майката вече няма само да сменя памперси, а ще се завърне на работа.

Тази мисъл причинява много притеснения у мнозина. Нищо, че има моменти, в които ти се иска да си на хиляди километри от ревящото бебе и завиждаш на всички онези, които са в командировка и постват във Facebook, на тийм билдинг или просто се ядосват в работата.

Няма точен момент, в който да се върнеш на работа. Някои го правят шест седмици след раждането, други чакат три години, а трети избират професия „майка“ на пълен работен ден завинаги.

При много мои познати решението просто трябваше да бъде взето набързо, след като получиха много добри предложения. Неизвестните винаги са много, от това дали ще имам време за детето, още повече ако децата са няколко, какво ще правим, ако се разболеят, кой ще ги гледа. Работещите майки са изложени на двойно напрежение, защото мисълта какво се случва вкъщи или в детската градина, не ги напуска.

Всяко начало е трудно, но децата растат, а майките имат нужда да работят, да се развиват, да порастват и те. Правилният отговор кога да се върна на работа и дали тази работа е подходяща за майка с две деца, е строго индивидуален. Защото отговорът не засяга само теб, а цялото семейство.

Дългото обмисляне също не помага в повечето случаи. Просто трябва да вземеш някакво решение, разбира се, не емоционално, а опирайки се на някакви размисли по въпроса. Само времето ще покаже дали направеният избор е бил верен. Струва си да пробваш обаче, защото иначе цял живот ще се обвиняваш, че си изпуснал тази възможност.


Повече информация Виж всички