Ако не се възмущаваш от тези неща, какъв пътник в градския си!

| от Слави Искренов |


Градският транспорт е един в невъзмутимите очи на кметовете и друг в нервното ежедневие на превозваните от него. Ако не си кмет или кметица, а обичаен пътник в автобуси, тролейбуси, трамваи и мотриси на метрото, безпогрешно и с малко слюнка в крайчеца на устата можеш да изброиш нещата, които те дразнят и агресират, докато се придвижваш с билетче или карта. Чекни обаче по-долу дали не пропускаш някой повод за възмущение от возенето в градския транспорт, за да може малкото слюнчица в крайчеца на устата ти лесно да се превърне в пяна:

Тичането към пристигащия на спирката автобус… без да успееш да го хванеш.

Тичалият към автобуса, който го е хванал и сега ти диша запъхтян във врата!

Падащите отново тиранти на тролея!

Малоумните автомобили, които карат по трамвайните релси.

Енергичната тълпа в метрото, която неочаквано те поема и за малко да слезеш по нейна воля на грешната спирка.

Говорещият твърде силно по телефона дядка, на когото сякаш си длъжен да му слушаш за проблемите с документите, разнообразните болежки и малката пенсия.

Общият шум в превозното средство – от оглушителен двигател, дърдорещи бабки, ревящо бебе, музика от кабинката на водача, музиката от телефона на глупака без слушалки, дудненето на лелките, мученето и нечленоразделните звуци на мутиралите гласове на правещите се на интересни пубери – който те кара да крещиш, докато говориш по телефона.

Бабките, които са тръгнали в час пик с огромните си пластмасови туби да си наливат минерална вода! И как ги носят после пълни тия туби…

Пълничките жени, вменяващи ти, че са бременни, само за да им отстъпиш мястото си да седнат.

Наглите бабушкери, които те гледат от упор в очите с упрек и охкане, докато не те смачкат психически, само за да им отстъпиш мястото си и да седнат. А иначе имат сили да влачат пълни туби с минерална вода…

Лакътят в ребрата ти. Само да успееш да се обърнеш да разбереш чий е, ей тогава ще видят те! Ама не можеш да се обърнеш в тъпканицата.

Неспазващите разписание шибани шофьори!

Шибаното задръстване! От автомобили! В бус лентите!

Шибаният шофьор, който вози теб и останалите като чували с картофи, само за да влезе в разписанието!

Ха-ха, как яко изпръскахме тъпака пешеходец! Шофьорът е пич!

Скапанякът, който те е настъпил.

Селянката, която кряка, че си я настъпил. Ми то в тази тарапана няма как да стъпиш на нещо, което не е обувка или багаж.

Пенсионерите, които се опитват да те заговарят!

Алиенизираните безчовеци, които са заровили лица в книжки и екрани и не откликват на приветливостта ти!

Пияницата, който явно сега се прибира – когато ти отиваш на работа. Дано не те умирише, после иди обяснявай на колегите, че не си обърнал едно малко, понеже едва ги търпиш иначе…

Пишлемето, което се хихика и снима с телефона си пияницата, явно за да го пусне в профила си и да му се присмиват с приятелчетата си в социалката! Тоя пубер за къв се мисли, нищо не знае за живота, а ще се подиграва, знае ли той дали този човек колко може да му труден животът и дали единственото му останало нещо не е да се напие, пък ще го снима!

Решаваш да снимаш малкия пъпчивец и да го пуснеш в своя профил, за да го поосъдите хубаво с твоите приятели в социалката!… Но кой, по дяволите, е онзи наглец, който те снима теб!?

Противняците, които стоят на стълбите до вратите, само защото ще слизат след малко!

Отвратняците, които пътуват с раница на гърба и не спират да се въртят!

Плашливите пенсионери, които започват да се бутат, че ще слизат, много преди да сте наближили спирката им!

Лелката, която само затваря прозорчето, щото ѝ било студено! Ама другите ще се издушите в смрадта! Егоистка!

Тийнът, който само отваря прозорчето, докато ти си под него и ти духа зловещо като за синузит! Егоистче!

Мудните слизащи! Чичка с бастунче, дядо с патерички, майка с количка, бабки с туби за минерална вода, човек с раница, куцащ човек, стоящ до вратата слизащ след малко и всякакви други гадове, заради които може да си изпуснеш спирката!

Борещите се да се качат в трамвая като на живот и смърт все едно не могат да изчакат културно следващия.

Простакът на спирката, който те псува! Не чуваш точно как те псува, но разчиташ езика на тялото. Е ти какво си виновен, че трамваят беше препълнен, но си успял да се качиш преди него, а той е останал за следващия! Ми ще си изчака културно следващия, да го…!

Вижте още:

Ако не се дразниш на тези неща, никакъв пешеходец не си!


Повече информация Виж всички