Не ми идва, а тестът за бременност е отрицателен. Какво се случва?

| от MamaMia |


Ако менструацията закъснява, имате съмнения, че може да сте бременна, но домашният тест за бременност е отрицателен, може би се чувствате объркана. Бременна ли сте? Ако не, тогава какво се случва? Защо закъснява цикълът?

Първо – не се паникьосвайте. Има няколко причини менструацията да не идва и да не получавате позитивен тест за бременност – включително и тестът да не отчита правилно състоянието ви.

Да получиш отрицателен резултат, когато с трепет очакваш позитивен, може да бъде стресиращо, и дори разбиващо емоционално. Но несигурното положение обикновено се разрешава в рамките на няколко дни. Или ви идва менструацията, или си правите нов тест, който дава позитивен резултат. Най-редкият случай е нещо да не е наред – да не сте бременна, но да имате проблем с менструацията, или да сте бременна, но по една или друга причина бременността да не се отчита от различни видове тестове.

И все пак, ако тестът се прави при оптималните условия, са възможни следните ситуации, подредени по най-често срещана причина:

  • Не сте бременна, а цикълът закъснява по друга причина – това е най-разпространеното, а и най-вероятното, обяснение.

Дори ако цикълът закъснява спрямо типичното за вас, може да се е получило така, че овулацията да е била по-късно през месеца. Не е рядко срещано да имате нерегулярен цикъл. А може и самите вие грешно да сте изчислили момента, в който трябва „да ви дойде“.

  • Бременна сте, но хормоните на бременността все още не са в достатъчно количество, че да бъдат засечени от теста. Или обратното – правите теста прекалено късно.

Възможно е фалшивият негативен резултат на теста за бременност да се появи, когато всъщност сте бременна, но тестът все още не го отчита. Най-честата причина за неверен негативен резултат е, че сте направила теста прекалено рано. Независимо колко е чувствителен теста, според изписаното на опаковката, няма да получите позитивен резултат у дома, докато не минат достатъчно дни от овулацията и евентуалното зачеване (минимум 14-15) и тялото не е имало достатъчно време за да изгради хормона, който тестът засича. Ако овулацията се е случила по-късно през месеца, трябва да направите теста по-късно. Също така има много причини овулацията да закъснява повече от обикновено.

Тестовете за бременност отчитат хормона Човешки хорион гонадотропин (ЧХГ), чието количество нараства с напредването на бременността. Нормалното ниво на този хормон при бременните варира в доста широки граници. Възможно е нивата му точно във вашия организъм все още да не са достатъчно високи, за да бъдат отчетени (особено ако не сте изчакали цикълът наистина да закъснее – като се има предвид изчакване от седмица и повече).

Ранните тестове за бременност се рекламират с това, че хващат много по-ниски нива на ЧХГ. И все пак не се връзвайте на маркетинговия трик, че могат да уловят бременност около 7-мия ден от зачеването – изследванията показват, че преди 8-ия ден домашните тестове практически няма как да отчетат нива на ЧХГ. Нещо повече – дори 10-15 дни след деня на евентуалното забременяване е възможно все още в тялото да няма следи от хормона и той да не може да бъде уловен дори от много чувствителен ранен тест.

При такива случаи отрицателният тест не означава, че нещо не е наред. Колко единици ЧХГ имате не е важно – по-важното е колко бързо нивата на хормона се удвояват и нарастват – а това може да бъде измерено единствено чрез кръвен тест.

Друга причина за получаването на фалшив негативен резултат е, ако нивото на хормона ЧХГ е разредено в урината.

При ранна бременност концентрацията на хормона, която и без това е малка, може да се повлияе от количеството течности, изпити преди правенето на теста. Това се случва обикновено, когато тестът се направи по-късно през деня, а не сутринта с първата урина, както е препоръчително. Рано сутрин след цяла нощ, концентрацията на ЧХГ е най-висока, затова и е най-добре независимо от това какво препоръчват производителите на теста, да го направите именно с първата урина.

Неверен отрицателен резултат може да се появи и заради грешка в производството на самия тест или заради грешния начин на използването му. Ако се вглеждате в теста след обозначеното време – 5 или 10 минути – може да ви се привиди фалишив позитивен резултат. Затова и е необходимо да следвате внимателно инструкциите на съответния тест. Разчитайте резултатите в определеното за това време. В инструкциите на много от тестовете например изрично е споменато, че резултатите след 30-тата минута не бива да се смятат за валидни.

Ако тестът е с изтекъл срок на годност, също можете да получите фалшив отрицателен резултат. Същото важи и ако тестът не е бил съхраняван правилно и е бил държан например на влажно място (в банята).

Макар ни рядко, може да се случи така, че да имате фалшив отрицателен тест по причина, че го правите твърде късно – тоест сте твърде напреднали с бременността. Примерно ако вашият цикъл закъснява със седмици или месеци, тогава тестът може и да покаже негативен резултат, заради прекомерното насищане на ЧХГ в организма.

Друга малко вероятна, но все пак възможна причина за фалшив негативен резултат е ако очаквате тризнаци или близнаци. Тогава отново необичайно високите нива на ЧХГ в организма може да предизвикат лъжлив отрицателен резултат на теста.

Много рядко друга причина за негативния резултат на теста е, ако вашият ЧХГ хормон в тялото не реагира на химикалите, използвани за създаването на теста. В такъв случай ще трябва да изчакате още няколко дни, преди отново да направите тест и той да има позитивен резултат – или да направите кръвен тест.

  • Бременна сте, но нещо не е наред с бременността (сравнително малко вероятно).

При редки случаи – например ектопична (извънматочна) бременност, може да получите фалшив негативен резултат на теста. Ектопичната бременност означава, че ембрионът се е имплантирал някъде извън матката – например във фалопиевите (маточните) тръби. В такъв случай е важна бързата намеса на лекар, защото ектопичната бременност не може да се развие и е опасна, включително за живота.

Ако вашият цикъл закъснява, а освен това изпитвате сериозни болки и кръвотечение, се обадете на вашия гинеколог възможно най-бързо. Ето някои от симптомите, характерни за ектопичната бременност:

– силни болки в корема или таза

– гадене или повръщане

– припадъци или силни замайвания

– болки в раменете

– всичките изброени, в комбинация с неочаквано силно вагинално кръвотечение

Ектопичните бременности са редки – случват се на 1 от около 40 бременности. И все пак може да имат фатални последствия. Около 9% от смъртта при бременни жени се дължат именно на извънматочни бременности.

Друга причина за отрицателен тест при бременност може да се дължи на така наречената моларна бременност в следствие на гестационна трофобластна неоплазма (gestational trophoblastic disease (GTD). Това е рядък вид тумор, който се образува заради развиващия се ембрион. В по-малко от 1 на 100 случая след моларна бременност може да се развие здрав плод. Обикновено такава бременност завършва със спонтанен аборт.

Този вид състояние причинява изключително високи нива на ЧХГ в организма, което, както споменахме по-нагоре, може да се изрази в негативен тест за бременност. Лечението за отстраняване на моларната бременност обикновено е тежко, продължително и в някои случаи изискващо включително химиотерапия. В някои случаи е необходима хистеректомия (отстраняване на матката), в други случаи може да се направи и кюретаж (абразио), с цел запазване на фертилитета.

Други причини цикълът да закъснява

В огромната част от случаите при отрицателен тест за бременност, се оказва че просто цикълът закъснява и няма бременност. Един или два нерегулярни цикъла годишно не са необичайни и не издават нещо нередно.

Причините цикълът да закъснява може да включват:

– кърмене

– високо ниво на стрес

– използване на противозачатъчни средства на хормонална основа

– болест

– лош сън и преумора

– прекалено много упражнения

– пътуване

Ако преживявате стрес или болест точно преди овулацията, това може да разбърка целия цикъл. Ако кърмите, тогава цикълът тъкмо се е рестартирал и не е странно да има нерегулярни месечни кръвотечения, докато тялото отново намери своя нормален ритъм.

Понякога е трудно да се определи защо цикълът закъснява.

Ако сте в 40-те си години, закъсняването може да се дължи на перименопаузата. И все пак, това не означава, че не може да забременеете – направете си тест все пак.

Ако сте спрели съвсем скоро да пиете противозачатъчни, това също може да се отрази на цикъла. Контрацептивите се отразяват на естествения месечен цикъл и възпрепятстват овулацията. След спирането на хормоналните контрацептиви, тялото може да има нужда и от месеци, за да нормализира дейността си. Не е рядко срещано и първите цикли тогава да бъдат нерегулярни.
И все пак вие можете да забременеете още през първите месеци след спирането на противозачатъчните – макар и шансът да е по-малък.

Нередовен цикъл и аменорея

Бременността не е единствената причина да не ви идва продължително време. Макар и за повечето жени менструацията да е по-скоро редовна, при някои жени нередовният цикъл си е норма. Това може да затрудни преценката кога цикълът е закъснял или е навреме. Освен това е възможно да не дойде изобщо през някой месец – или няколко месеца подред. Това състояние се нарича аменорея.

Медицинската дефиниция на аменорея се дава при липса на цикъл три или повече поредни пъти. Аменорея се нарича и липсата на цикъл при бременност или менопауза. Други причини да закъснява, или изобщо да не идва за няколко месеца може да бъдат:

– сериозни промени в теглото – свръхтегло или загуба на тегло

– кърмене

– химиотерапия

– прекомерно физическо натоварване, включително спортно (прекаляване с упражненията)

– хормонален дисбаланс (синдром на поликистозните яйчници (СПЯ) или проблеми със щитовидната жлеза)

– прием на лекарства – антидепресанти или лекарства за кръвно налягане

– проблеми с хипоталамуса или хипофизната жлеза

– употреба на противозачатъчни

Виждате, че има много причини да ви закъснява и бременността е само една от тях. И все пак ако ви закъснява с една или две седмици и все още имате отрицателен тест за бременност, не се бавете с посещението при гинеколога. Освен всичко той ще ви препоръча да направите и кръвен тест, така че да знаете какво точно се случва в организма ви.