Най-честите стереотипи за майките

| от MamaMia, WeForum |


Изследване, проведено от университета в Айова, показва, че има седем устойчиви стереотипа за майките, с които те не само се сблъскват, но и прилагат към другите.

Оказва се, че стереотипите са валидни както за майките, които работят, така и за домакините.

1. Претоварената майка: иска да направи всичко, но надхвърля потенциала си и това си личи.

2. Домошарка, семеен тип: Приоритизира децата, нуждите на партньора си и отговорностите у дома.

3. Идеалната майка: жонглира с няколко отговорности, но успява да се справи и не изглежда стресирана.

4. Работлива, но балансирана: не е идеална майка, но е амбициозна и посветена на родителството.

5. Нетрадиционна майка: модерна, прогресивна, либерална – взима решения, които са добри и за нея, и за семейството ѝ, независимо дали прави това у дома или в офиса.

6. Традиционна майка: отговаря на очакванията на обществото към жената, вярва, че основната ѝ роля в живота е да отгледа деца и да поддържа домакинството.

7. Мързелива майка: нито е особено грижовна и внимателна, нито особено работлива.

Учените са установили, че най-много ненавист сред майките събуждат мързеливите и идеалните майки. Проучването, проведено сред 500 майки, показва, че тези типове майки най-често биха били изключвани от другите или нападани.

Всички анкетирани изпитват съчувствие към претоварените работещи майки и са склонни да им окажат помощ. От своя страна работещите майки изпитват възхищение към идеалните майки. Според учените това вероятно се дължи на желанието на работещите майки да отправят социално послание, че жената може да бъде едновременно добра в кариерата си и в това да бъде майка.

Много от стереотипите са наложени от социалните очаквания към майките. Телевизията, филмите и медиите поддържат една версия на разбирането какво значи да си добра майка, а това оказва натиск над тях.

Въпреки че те не могат да контролират отношението на другите към себе си, те могат да работят върху впечатлението, което правят на другите майки – например чрез установяване на общи интереси. Учените препоръчват например да не започвате от първото здрасти да показвате на другите майки снимки на децата си и да се хвалите с техните постижения (или със своите като родител), а да изчакате, докато установите връзка.

Майките трябва да приемат другите майки като съюзници, а не като някой, с когото да се сравняват.


Повече информация Виж всички