Много „за“ и много „против“: платнени или еднократни пелени?

| от MamaMia |


Платнени или еднократни пелени? Решаването на този въпрос кара ли ви да изпитвате колебания и да претегляте всички плюсове и минуси? Както почти всички родителски избори, правилният в крайна сметка е този, който е най-комфорен за вас и за деето ви. Можете да се придържате само към единия от двата вида пелени, които са най-подходящи за вашия начин на живот, или можете да ги редувате – платнена пелена, да речем, когато сте у дома, и памперси за еднократна употреба, когато сте навън.

Може би винаги сте планирали да бъдете отговорен съвременен родител, който ползва платнени памперси. А може тази идея дори не ви е минавала през ума или да ви се струва гнусна. Така или иначе, когато става въпрос за платнени пелени срещу пелени за еднократна употреба, трябва да знаете, че в днешно време може да се намери смисъл и полза и от двата вида. Платнените пелени изминаха дълъг път. За да ви помогнем да решите кой има най-голям смисъл за вас и вашия начин на живот, вижте какви фактори са от значение:

Здраве и комфорт

Тук няма огромна разлика между платнените пелени и пелените за еднократна употреба, стига да сменяте пелената на бебето, когато се напълни. Оставянето със замърсена пелена, независимо кой от двата вида, увеличава риска от обрив от пелените и създава неприятно усещане за бебето. Пелените за еднократна употреба са по-дишащи, но пък техните овлажняващи, абсорбиращи химикали дразнят някои бебета. Някои бебета може да предпочитат по-мекото усещане на платнените пелени.

Вашето удобство

Можете да забравите сложните гънки и страшните подгъви, с които майките трябваше да се справят в миналото. Сега платнените пелени се предлагат с велкро или закопчалки, което прави смяната им също толкова бърза и лесна, колкото и тази на вариантите за еднократна употреба. Пелените от плат вече се предлагат с добре проектирани форми, пригодени за бебето, водоустойчиви ленти около кръста и краката за предотвратяване на течове и с подвижна подплата, така че вършат също толкова добра работа, колкото и еднократните. Само имайте предвид, че платнените пелени не са толкова абсорбиращи, така че ще трябва да ги сменяте по-често.

Финанси

В рамките на около две години, през които ще ползва пелени, средностатистическото семейство, ще похарчи около три пъти повече пари, ако се спре на опцията за еднократна употреба, отколкото ако избере първоначално значително по-скъпите платнени пелени. Ако използвате външна услуга за пране на платнени пелени, тя обаче ще ви доближи до цената за еднократна употреба. Но също така имайте предвид, че можете да използвате повторно платнени пелени на всички следващи братчета и сестрички на бебето.

Околна среда

Може би това ще ви изненада, но този отговор далеч не е толкова еднозначен, колкото би ни се сторило на пръв поглед. Да, продуктите за еднократна употреба използват ресурси като дървета и пластмаси по време на производството, след което се събират на сметища. При процеса на пране на платнените пелени обаче чиста вода и енергия се изразходват в големи количества непрекъснато и не се генерира нищо друго освен отпадъчна вода. Истината е, че както платнените, така и еднократните пелени оказват негативно  влияние върху околната среда. Пелените от плат обикновено са изработени от памук, който използва повече вода и в самото си производство. Пелените за еднократна употреба създават милиони тонове отпадъци от депата годишно и в голямата си част не се разлагат. В крайна сметка Американската академия по педиатрия отбелязва, че журито все още не е наясно дали платените пелени са по-добри от тези за еднократна употреба. Родителите трябва да изберат коя опция е най-подходяща за тяхното семейство и начин на живот.

Ето как можем да обощим всеки от двата вида поотделно:

Предимства и недостаъци на платнените пелени

Предлагат се от памук, хавлиена или фланелена материя, или като предварително сгънати парчета платнени подложки, или  подобни визуално на еднократните варианти. Платнените пелени идват с по-голяма първоначална инвестиция, но те са много по-евтини в дългосрочен план от тези за еднократна употреба, тъй като ще мине доста време, преди вашето дете да започне да ходи без памперси. Освен това фактът, че тези видове са по-малко абсорбиращи от тези за еднократна употреба, означава повече смяна на пелените, което е недостатък, но може да означава по-малко обриви от пелени в в дългосрочен план. Друг плюс: може да е по-лесно да започнете да приучавате към гърне, защото децата ще се усещат мокри по-рано, което ще ги стимулира да се стараят повече и да искат да ходят само по гащи.

Пелените от плат могат да бъдат доста мърляво преживяване, въпреки че някои се предлагат с подложки за еднократна употреба, които ги улесняват за почистване. Те са и по-тромави за смяна, освен ако не използвате по-скъпия им „всичко в едно“ вариант. Ще ви се налага повече пране – вероятно две до три допълнителни зареждания на пералнята седмично – и това означава по-високи сметки за вода и ток. И освен ако не използвате консумативи за еднократна употреба, когато сте навън, вероятно ще трябва да носите няколко пелени (включително миризливи!) у дома със себе си.

Предимства и недостатъци на еднократните пелени

Те са удобни и лесни за смяна, благодарение на лентите, прикрепени към задния им панел, които се закопчават отпред. Пътуването и придвижването също е по-лесно, защото можете просто да хвърлите мръсните пелени, без да се налага да ги носите с количката у дома. Нещо повече, ще сменяте по-малко пелени на ден, тъй като бебешките пелени за еднократна употреба са изключително абсорбиращи, имат вътрешна подложка, която предпазва влагата от кожата и не изтича толкова често.

Въпреки че няма категорични проучвания, които да показват, че химикалите (като диоксин), багрилата и геловете, използвани в консумативи за еднократна употреба, причиняват вреда, някои родители може да са недоверчиви към всички тези неща до деликатните зони на бебето си – и някои бебета могат да имат алергична реакция към тези видове пелени, което може да означава повече обрив от пелени. Друг недостатък: ако дърпате твърде силно, щипците на някои продукти за еднократна употреба могат лесно да се разкъсат (и неизбежно ще се случи, когато бързате и имате само една пелена подръка!). Свръхпопиващата способност в консумативи за еднократна употреба също може да затрудни обучението на гърне, тъй като малките деца не се чувстват мокро и неудобно с еднократни пелени, те нямат голямо желание или интерес да им кажат „чао“.

Какъвто и да е вашият първоначален избор, винаги можете да го адаптирате към своите и тези на детето си ннужди с времето.

Вижте още: 

Преломните моменти, в които родителите се сбогуват с чистотата


Повече информация Виж всички