„Деца раждат деца“ – ужасът на Кения

| от MamaMia |


379 573 момичета, включително и на 10-годишна възраст, както и всяка пета тинейджърка между 15 и 19 годишна възраст, са забременяли или родили в Кения през 2019 година. Това показват статистическите данни на Националния съвет по въпросите за населението и развитието.

Най-голям е проблемът в някои oбщини като Нарок, където две от пет момичета или са забременяли, или са родили през 2019.

В столицата Найроби, където живеят 4 милиона души, също има пик на ранните бременности – 2432 момичета под 14 годишна възраст са заченали през 2019 година. Следващите градове в мрачния списък са Накару (1748 момичета), Каджиадо (1523), Керичо (1006), Хома Бей (957) и Гариса (901).

През 2018 година кенийският Национален съвет за контрол на СПИН съобщи, че 430 825 тийнейджърки на възраст между 10-19 години са били приети за преглед в обществените гинекологични клиники. Въпреки че през 2019 отчетеният брой на бременностите изглежда спаднал, проблемите с детските раждания остават сериозни в африканската държава.

Според доклада тези ранни бременности често се случват в следствие на изнасилвания, традиционно отнемане на девствеността и ранни бракове. Детските бременности се подсилват от бедността, която принуждава много момичета да простиурат, за да имат пари за храна, дрехи и технологии. Влияние оказва и поведението на връстниците, които приемат ранният секс за нормален, злоупотребата с наркотици, както и липсата на каквото и да е сексуално образование.

За раната бременност допринасят и традициите в Кения. Когато се организират танци и погребения, тинейджърите остават без родителски надзор и могат да правят безразборен секс.

Около 26% от момичетата от бедни семейства в Кения са изложени на риск от ранно забременяване. В по-заможните домакинства това важи за 10% от момичетата.

Въпреки усилията на правителството, активистите за права на децата и неправителствените организации, тенденцията при която „деца раждат деца“ е силно притеснителна.

Проблемите при толкова ранни раждания са много – 10-годишните момичета получават разкъсвания, тъй като телата им трудно могат да износят бебе. Проблем е и това, че много от момичетата развиват депресивни състояния, като някои от тях извършват самоубийства.

Освен самоубийствата, резултат от ранната бременност са също така абортите, прекъсването на образованието, допълнителната бедност, по-високата заболеваемост и преждевременната смърт.

Всъщност сексуалното насилие е основната причина за кризата, защото по закон момичетата до 18 години не могат да се съгласят доброволно на секс. Законодателството на Кения забранява секса с малолетни, като нарушителите ги заплашва затвор до 15 години. Но заради неефективната съдебна система при сексуално насилие много рядко се стига до присъди.