Бебетата разбират числата още преди да се научат да броят

| от MamaMia |


Бебетата, които все още не могат да изговарят „едно“, „две“ и „три“, всъщност вече имат усещане за това какво означава броенето, сочи ново изследване.

Оказва се, че бебетата, които чуват броене, осъзнават, че това означава количество, въпреки че са далеч от момента, в който сами ще могат да започнат да броят.Все пак те осъзнават, че броенето е свързано с числа и имат доста развито усещане за света. Освен това вече се опитват да разберат какво казват възрастните, а това включва и броенето, и числата.

Въпреки това повечето деца не разбират напълно смисъла на числата, преди да навършат 4 години.

Проучването е проведено от учени от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ. То е направено сред бебета на възраст от 14 и 18 месеца. Учените, участвали в проекта, скривали играчки от децата – малки кученца и колички – в кутия, в която не могат да видят какво има, но в която могат да бръкнат.

Понякога учените броели на глас играчките, преди да ги пуснат в кутията, казвайки: „Виж! Едно, две, три, четири! Четири кученца!“ В други случаи просто слагали една по една играчките, произнасяйки: „Това, това, това и това – тези кученца.“

Изненадващо, без преброяването, децата имали затруднения да запомнят, че в кутията има четири кученца. Разсейвали се, когато учените извадят дори само едно от кутията.

Когато обаче поставянето на играчките в нея било свързано с броене, децата винаги очаквали от кутията да бъде извадено още едно кученце. Учените установяват, че в този случай за децата е много по-лесно да запомнят колко играчки има в кутията.

Предстои да бъдат проведени нови изследвания, които да установят дали ранното учене на децата да броят може да подобри уменията им да боравят с числата и дали англоговорящите бебета реагират на броене на чужд език.


Повече информация Виж всички