Рецепта за вкусен домашен щолен
Автор: Дарин Стойков (Даро)
Щолен
Необходимите продукти
- 500 г бяло брашно
- 3 големи яйца
- 100 г стафиди (смес светли и тъмни)
- 100 г сурови ядки (бадеми, орехи, лешници - по избор)
- 300 г заквасена сметана
- 100 г захар
- 30 г канела
- 5 г мляно индийско орехче
- 30 г бакпулвер
- 75 г разтопено масло
- 100 г марципан
- разтопено масло и пудра захар за декориране
В голяма купа смесете сухите съставки (брашно, бакпулвер, канела, индийско орехче). Разбийте яйцата леко, без да ги биете на пяна, просто колкото да се разбият. Разтопете маслото и го охладете леко, смесете го с яйацата и разбийте вътре и заквасената сметана. Ако нямате или по някаква причина не искате да ползвате, може да я замените с течна животинска сметана 35% масленост.
Нарежете марципана на ситни кубчета и го омесете добре със стафидите. Може (по желание) да добавите и захаросани портокалови корички, някакви други сушени плодове (боровинки например) и да настържете малко кора от лимон.
Сипете течните съставки при сухите и объркайте с лъжица или с ръка до лепкаво и гъсто тесто. Добавете плодовете и ядките, марципана и объркайте добре да се разнесат равномерно. С мокри или набрашнени ръце разделете тестото на 3 еднакви топки, застелете тава с хартия за печене и оформете три хляба. Оставете място между тях, защото по време на печене ще се надуят.
Печете в предварително загрята до 170 градуса (160 с обдухване) за 35 мин, извадете и направете теста със сухата клечка - ако няма влажно тесто по клечката, значи е опечено. Намажете обилно отгоре с разтопено масло и напудрете обилно с пудра захар докато е още топъл.
Оставете да отстине добре и прехвърлете в кутия с капак или увийте във фолио. Ще издържи поне седмица и може да си режете парчета за следобедното кафе или неканени гости.