Учената, дебелата, червената… Болоня

| от Николина Михайлова |


Не ви ли звучи като интерпретация на добре познатото „русата и черната„? Всъщност няма нищо общо. „Учената“, „Дебелата“ и „Червената“ са прякорите на град Болоня, разположен в провинция Емилия-Романя, Италия.

Учената

Градът е придобил този прякор, тъй като е дом на най-стария все още функциониращ университет не само в Европа, а и в света – Болонския университет, датиращ от 1088г. Това е същата година, в която в Англия се водят междуособни войни след смъртта на Уилям Завоевателя, получил прозвището си превземайки островната държава през 1066г. Интересно съвпадение на години, тъй като вторият по старост университет в света е именно в Англия – Оксфордският университет.

Студентка в Болоня

Дали Болоня е учена или не, е трудно да се каже. Факт е обаче, че до сградата на университетa е имало бордей. Когато университетът се е преместил в друга сграда, преместил се и бордеят, защото „проститутките следват студентите“. История стара колкото света, въпреки че най-добре са я описали французите в класики като „Манон Леско“ и „Дамата с камелиите“.

„Учената“, когато е съотнесено към една жена, а не към един град, започва обаче да придобива съвсем различно значение. Носи уважение и престиж, но противно на очакванията, рядко прави една жена по-привлекателна. Напротив, често с едни отношения ѝ се налага да прикрива колко знае.

В този ред на мисли, Болоня ни напомня, че няма нищо лошо или срамно да сме „Умната“, важно е обаче да знаем и как да го ползваме, и кога и на кого да го показваме. Като Бетиция Гозадини, една от първите жени в историята, получили висше образование, завършила право през 1237 г. в Болоня, или пък Лаура Баси, която пред XVIII век, едва на 20 години, става първата жена с докторантура в сферата на науката и една от първите с докторантура по философия.

Дебелата

Известната и обичана италианска актриса София Лорен често е цитирана за думите си – „Предпочитам да ям паста и да пия вино пред това да бъда размер 0“ (българският размер 34), за които човек няма как да не се сети, когато похапва паста в Италия.

Болоня е известна като „Дебелата“ заради изключително вкусните си ястия, най-емблематичното от които са тортелините. Малки завити охлювчета, направени ръчно, пълни с невероятно овкусено месо, поднесени в топла вода, известна като „бродо“, дори при 35- градусово лято. Всъщност обаче от италианската паста не се дебелее. Не защото има специален стомах за нея, както за десертите, а защото се поднася ал денте, тоест не докрай сварена. Това има полезен ефект върху здравето, тъй като в този си вариант пастата забавя храносмилателния процес, създава чувство за ситост и глюкозата се освобождава постепенно в кръвта, което прави усвояването ѝ по-лесно. Така че, когато сте в Италия, можете спокойно да похапвате паста, без да се притеснявате за килограмите си.

Бродо

Противно на прякора на града – „Дебелата“, няма да надебелеете. Всъщност на английски, а и на италиански думата „fat“ има и друго значение – мазнина. А италианците се славят с качеството на мазнините, които ползват при готвеното, най-вече зехтина. Италианската кухня е толкова популярна не само зареди прекрасните рецепти, а и зареди това, че качеството на продуктите е издигнато на пиедестал. Готвеното, а и храненето са изкуство, ритуал, и се извършват непременно с много любов. Толкова много любов, че да забравите дали сте размер 0 или размер 12 и истински да се насладите на живота.

Може би мотото на Болоня трябва да е la dolce far niente. Сладкото изкуство да не правиш нищо. Или както сподели екскурзоводката ни, да обядваш в продължение на 6 часа в неделя…

Червената

Всичко в Болоня е червено – от цветът на сградите до политическите убеждения на хората. Само косите на жените по улицата рядко са червени, но пък за сметка на това те кара да се замислиш, ако имаше избор, кой прякор би избрал? Ако всеки от прякорите на града описваше жена – Учената, Дебелата, Червената, щеше ли да си потърсиш някоя по-необразована? Щеше ли да искаш някоя по-слаба, или би се отдал на хедонистично похапване? Щеше ли да търсиш някоя с по- капиталистически убеждения и щеше ли да избягаш от огнено червените коси?

Панорамен изглед от града с тичпините му червени сгради

Както и жените, така и градът е чудна бърканица от всички тези характеристики. Именно те го правят незаменим, уникален и обичан. Аз лично харесвам Болоня точно каквато е и бих се завръщала винаги там, независимо дали е за едно следобедно кафе или за няколко дни из прекрасните ѝ улици. Горещо ви препоръчвам, ако минавате през Италия, да не пропускате този чуден град, среднощното му лятно кино, вкусната му улична храна, уникалната паста и The Bologna free tour.

Вижте още: 

Шамарите в заведение и тия чужди ресторантьори, дето искат само да ти вземат парите