Кошмарните шефове и как да ги разпознаеш още на интервюто

| от Кристина К. |


Имали ли сте кофти шефове? Лично аз съм късметлийка – само веднъж и то за кратко. Донякъде е удоволствие да помрънкаш пред приятели за неприятния си шеф. И все пак не толкова голямо удоволствие, че да си струва да попаднеш на токсичен мениджър само заради раздумката на бира след работа.

За съжаление обаче, рядко улавяме токсичните тенденции още по време на интервюто за работа, така че да си спестим ужаса, който предстои. Всеки може да се престори дотолкова, че да направи приятно впечатление в рамките на едночасова среща. Е, почти всеки, най-тежките случаи не успяват. Представете си само да можехме да разпознаваме лошите знаци отрано. Всъщност можем.

Намирането на желаната работа или дори поканата за интервю могат да са достатъчно предизвикателство. А когато не ви достигат пари и жадувате за работа, е лесно да сложите розовите очила и да пренебрегнете някои червени флагове по време на процеса на наемане. Важно е да запомните обаче, че колкото този етап служи на работодателя да прецени дали вие сте подходящи, точно толкова този период е предназначен и за вас – да си направите нужните изводи, а не само да мислите как да оставите добро впечатление.

Бях шокирана, когато за пръв път видях (в социална мрежа) видео, в което жена разказваше как потенциалният ѝ началник е предложил да даде контакти на свои бивши служители, които да споделят впечатленията си от работата с него. После се замислих колко естествено е всъщност това – нима от нас не се очаква да предоставим препоръки от бивши мениджъри, колеги или бизнес партньори?

Практиката на искане или даване на насрещни препоръки все още не е особено разпространена, дори и в много развити страни. Може да изненадате бъдещия си работодател с такава молба. Замислете се обаче – човек, под чието ръководство си струва да работите, всъщност би се впечатлил с добро от въпроса ви. Такъв интерес показва истински ангажимент и отговорност към собствената кариера, а не че просто търсите работа на всяка цена и при всякакви условия.

Ако все пак идеята ви притеснява, можете да потърсите информация от кухнята другаде. В повечето страни, а и на международно ниво, има онлайн платформи, където настоящи и бивши служители могат анонимно да преглеждат компании като потенциално работно място. И могат да зададат конкретни въпроси, при това за конкретни лица от фирмата, а не само да се задоволят с прочита на вече оставените отзиви.

Не е изненадващо, че има пряка връзка между щастието на служителя и връзката му с директния му началник.

Културата на работното място е основната причина за смяна на работа – повече дори и от по-доброто възнаграждение.  Шефът играе огромна роля в изграждането на тази култура.

Според глобалната консултантска фирма за управление McKinsey взаимоотношенията с ръководството са най-влиятелният фактор при определяне на удовлетвореността от работата на служителите, а токсичното поведение на работното място е най-големият индикатор за отрицателни резултати за служителите. Цели 75% от участниците в същото проучване намират, че най-стресиращата част от работата им е прекият им шеф.

Въпреки че може да не сте в състояние да получите пълна информация за мениджър, докато сте в процеса на наемане, има някои предупредителни знаци, за които можете да внимавате, още докато разглеждате обяви за работа. Ако например съответната компания публикува такива обяви твърде често, какво означава това – че разширява обхвата си на дейност, или че има текучество на служители? Ето нещо, за което не бива да пропускате да попитате, ако ви поканят на интервю.

Защо се търси човек за позицията е задължителен въпрос, но след него следват и още много неща, които е добре да разберете.

Добре е и да проучите публично достъпната информация относно оборота и приходите на бизнеса, настоящите му приоритети и проблемни страни, преди да говорите с мениджър, за да можете в разговора да се ориентирате дали човекът е честен с вас или не.

Колко хора преди вас са били в същата професионална роля е друг добър въпрос, който трябва да зададете. Както и какво евентуалният ви шеф е харесвал в човека, който го е обучил за неговата роля, какво е научил от него, какво се стреми да направи по различен начин. За наш късмет има и някои зелени флагове, на които да обръщаме внимание, а не само червени. Ясната и прозрачна комуникация например е гаранция за добър мениджмънт. Така че попитайте бъдещия шеф за отрицателните страни на длъжността, за която кандидатствате, и изобщо за слабите места на фирмата, и освен факти за работата, ще научите нещо и за честността му.

Ясен процес на подбор и бизнес план, който очертава как служителите могат да постигнат професионалните си цели, са други показателни плюсове.

Добрият мениджър всъщност не е шеф, а ментор. Това не е еднопосочна, а двупосочна връзка. Вие работите за някого, но също така искате той да ви помогне да постигнете целите си.

Тъй като се отдалечаваме от културата на шефовете като в „Дяволът носи Прада“, можем да започнем да даваме приоритет на своето собствено благополучие и щастие на работното място. В края на краищата не става въпрос само за това какво можете да дадете на бизнеса, а за това какво може да ви даде бизнесът. Всъщност вашият собствен приоритет следва да е именно това.

Вижте още:

„Разкажете ни за себе си“ – Как да отговорим успешно на интервю за работа?