Как по-лесно да преживееш изолацията, ако си тинейджър

| от Mama Mia, УНИЦЕФ България |


Ако си мислите, че на вас ви е трудно да се справяте с изолацията у дома, то е защото не сте се поставили на мястото на един затворен между четири стени тинейджър.

Какво е да кипиш от енергия, здраве, желание за живот и неописуеми емоции, а да трябва да си седиш постоянно в стаята и да споделяш един покрив с родителите си 24 часа, 7 дни в седмицата…

Със сигурност за тинейджърите извънредната ситуация около изолацията у дома във връзка с пандемията от коронавирус е меко казано ужасна.

Именно затова от УНИЦЕФ България предлагат няколко стратегии за тинейджъри, чрез които те по-лесно да съхранят психичното и емоционалното си здраве в тези тежки времена.

Съветите са предназначени за подрастващи, които са изправени пред „новото (временно) нормално“. Със затварянето на училищата и липсата на какъвто и да е социален и културен живот, много от тинейджърите започват да живеят с убеждението, че пропускат някои от най-важните моменти от живота си, сред които са най-вече комуникацията с връстниците в училище, ежедневните разговори с приятели на живо и прекарването на приятно време с компанията.

Основното послание на УНИЦЕФ към тинейджърите е да знаят, че не са сами в своите тревожни мисли, в усещането си за изолация и разочарование.

От УНИЦЕФ превеждат разговор с експерт в областта на юношеството. Д-р Лиза Дамур е психолог, автор на бестселъри и журналист на New York Times. Тя дава полезни съвети за всички тинейджъри и за това, което те да направят, така че да се погрижат за себе си и за психичното си здраве при такива тежки обстоятелства.

Ето нейните съвети:

1. Знайте, че тревожността ви е напълно нормална

Ако затварянето на училище и тревожните заглавия ви карат да се чувствате притеснени, не сте единствени. Всъщност нормално е да се чувствате така. „Психолозите отдавна признават, че тревожността е нормална и здравословна функция, която ни предупреждава за заплахи и ни помага да предприемем мерки за защита“, казва д-р Дамур.

„Безпокойството ще ви помогне да вземете решенията, които трябва да вземете в момента – да не прекарвате време с други хора или в големи групи, да миете ръцете си и да не докосвате лицето си.“

Тези чувства помагат да предпазите не само себе си, но и останалите. Това показва също „че се грижим за членовете на нашата общност, че мислим и за хората около нас.“

Докато тревогата около COVID-19 е напълно разбираема, уверете се, че използвате „надеждни източници като сайтовете на УНИЦЕФ и Световната здравна организация, за да се информирате или да проверите каквато и да е информация, която сте получили по по-малко надеждни канали“, препоръчва д-р Дамур.

Ако се притеснявате, че имате симптоми, е важно да говорите с родителите си за това.„Имайте предвид, че болестта, причинена от COVID-19, като цяло е лека, особено за деца и млади хора“, обяснява д-р Дамур.

Също така е важно да запомните, че много от симптомите на COVID-19 могат да бъдат лекувани. Д-р Дамур препоръчва да споделите с родителите си или доверен възрастен, ако не се чувствате добре или ако сте притеснени заради вируса, така че да могат да ви помогнат.

И не забравяйте: „Има много ефективни правила, които можем да спазваме, за да предпазим себе си и другите и да се чувстваме по-добре – често да мием ръцете си, да не докосваме лицата си и да спазваме социална дистанция.“

2. Намерете начини да се разсейвате с приятни занимания

„Психолозите знаят, че когато сме в хронично трудни условия, е много полезно да разделим проблема на две категории: неща, на които мога да повлияя, и обстоятелства, за които не мога да направя нищо“, казва д-р Дамур.

В момента има много неща, които попадат във втората категория, и това е нормално, но разсейването с приятни занимания ни помага да се справим с това. Д-р Дамур препоръчва да напишете домашните си, да гледате любим филм или да си легнете с роман, за да се отпуснете и да намерите баланс в ежедневието.

3. Намерете нови начини даобщуватес приятелите си

Ако искате да прекарате време с приятели, докато спазвате социална дистанция, социалните мрежи са чудесен начин да останете свързани. Бъдете креативни: Присъединете се към Tik-Tok предизвикателство като #safehands.

„Никога не бих подценявалa креативността на тийнейджърите“, казва д-р Дамур,

„Предполагам, че ще намерят начини да се свържат онлайн, различни от начина, по който са го правили преди.“

„Но не е добра идея да имате неограничен достъп до екрани и/или социални мрежи.Това не е здравословно, не е разумно и може да засили тревожността ви“, предупреждава д-р Дамур, като препоръчва да разработите график на времето пред екрана заедно с родителите си.

4. Съсредоточете се върхусебе си

Искали ли сте някога да научите как да направите нещо ново, да започнете нова книга или да свирите на музикален инструмент? Сега е моментът да го направите.

Да се фокусирате върху себе си и да откриете как да използвате вашето новооткрито времее продуктивен начин да се грижите за психичното си здраве.

„Съставих списък на всички книги, които искам да прочета, и нещата, които искам да правя“, казва д-р Дамур.„Когато изпитваме болезнено чувство, единственият изход е да го преживеем“.

5. Не крийте чувствата си

Пропускането на събития с приятели, хобита или спортни мачове е невероятно разочароващо.„Това са големи загуби. Тийнейджърите наистина са разстроени и с право“, казва д-р Дамур.

Кой е най-добрият начин да се справите с това разочарование? Позволете си да го почувствате.

„Когато изпитваме болезнено чувство, единственият изход е да го преживеем. Не се притеснявайте да бъдете тъжни – ако можете да си позволите да бъдете тъжни, ще започнете да се чувствате по-добре по-бързо.“

Осъзнаването на чувствата изглежда различно за всеки.

„Някои деца ще се занимават с изкуство, някои ще искат да говорят с приятелите си и да използват споделената си тъга като начин да се почувстват свързани във време, когато не могат да бъдат заедно лично, а някои деца ще опитат да намерят начини да дарят храна за хранителните банки“, споделя д-р Дамур.

Важното е да правите това, което ви се струва правилно.

6. Бъдете мили към себе си и към другите

Някои тийнейджъри се сблъскват с тормоз и злоупотреби в училище заради епидемията с коронавирус.

„Активирането на страничните наблюдатели е най-добрият начин за справяне с всякакъв вид тормоз“, казва д-р Дамур.

„Не трябва да се очаква децата и тийнейджърите, които са станали обект на насилие, да се изправят срещу насилниците. По-скоро трябва да ги насърчаваме да се обръщат към приятели или възрастни за помощ и подкрепа.“

Ако станете свидетел на тормоз над приятел, опитайте да му предложите подкрепа. Ако не направите нищо, е възможно да оставите у приятеля ви усещането, че всички са против него или че никой не се интересува. Вашите думи имат значение.

И не забравяйте: сега, повече от всякога, трябва да се замисляме какво споделяме или казваме, което може да нарани останалите.

Линк към оригиналната статия на българскии на английски.