Антиваксъри срещу ваксъри: Словесен двубой без победител

| от Емилия Седевчова |


Все повече хора в метрото са с маски и внимават да не се доближават много до други хора и повърхности (не че там има кой знае колко възможности за такова предпазване).Те изпадат в подобна ситуация и на други места, където има по-големи струпвания, а понякога и тълпи.

Все повече хора демонстративно не носят маска в метрото и на други обществени места, стига да не са застрашени от непосредствена глоба. Твърде много хора търсят алтернативни методи за лечение и предпазване от COVID-19,а най-разпространени сред тях са традиционните – ракия и сланина, но отново има „бум“ на лечението с белина и пиенето ѝ за профилактика…

А конспиративните теории, на които стъпи COVID-19 вълната са повече от всякога. Чудим се дали ще ни чипират и програмират, отровят или направо затрият, но каквото и да ни гласят масоните и другите „замесени“, важното е, че са решили чрез тия ваксини да ни приключат и за друг начин не могат да се сетят, пък нищо, че вече сме ги разконспирирали.

Вижте още: Образователната ни система – разтърсена от пандемията

И въпреки, че изразът „Всеки сам си преценя“ стана словосъчетание на 2021 г., обществото ни е по-разделено от всякога на ваксъри и антиваксъри. А цялата ирония, която се крие в замяната на книжовната форма „преценявам“ с диалектната „преценя“ демонстрира разделението, нетолерантността и неуважението ни едни към други.

Социалните медии изобилстват от постове и коментари с явна подигравка, често и грубост, от антиваксъри към ваксъри:

„Ковидиоти, следващата ваксина си я сложете в г*за“, „10 000 новонастинали: трепери народе“, „Дадох 150 лева на баба си, за да не се ваксинира. Надцакай правителството, спаси баба си!“

И нападките в отговор от ваксърите:

„Колкото повече антиваксъри, толкова по-малко антиваксъри“, „Ваксината е тест за интелигентност, антиваксърите не го издържаха“, „Страхуват се да си сложат ваксина, че нямало гаранции, а пият белина вместо вода за здраве…“, „Статистиката говори сама за себе си, но у нас всеки сам си „преценя“.

И още много, твърде много, са примерите за креативно творчесто със сходен характер, реализирано най-често чрез събиране и „украсяване“ на COVID-19 новини и изказванiя на експерти и политици по темата. Всички те заформят вихрушка от взаимни нападки и обвинения, решение никой не предлага, но се лее жлъч на килограм.

И ако думите можеха да убиват, загиналите в мрежата щяха да са хиляди и в пъти повече от реалните жертви на пандемията.

А целият този интелектуален труд може да бъде впрегнат и в много по-полезни за обществото дела. И си струва да се замислим дали има смисъл от цялата вражда. А тя не е само във виртуалното пространство, пренасяме я сред приятелския кръг, роднини, съседи и познати, понякога дори и в семейството. Спорът за COVID-19 се нареди сред темите за политика и футбол, да не кажа, че е първенец сред тях. Но ако за останалите теми допускаме, че събеседникът (опонентът) има право на мнение и то, и да не е меродавно за нас, си заслужава поне да бъде изслушано, за тази не търпим компромиси, независимо на коя от двете страни по мнение сме.

Вижте още: Пандемията промени брака ми и не мисля, че е за добро

Може би ни трябва още време. Още няколко години в пандемия (дано не ни се случват!), за да се научим на толерантност и компромиси едни към други. Защото, дори да не сме съгласни с мнението и опасенията на другия, ако проявим уважение към него и направим нужното, за да се чувства той защитен, противоречията ще изчезнат. Така антиваксърите могат да започнат да носят повече и наистина маски, а не демонстративно да не спазват мерките. И не, не е задължително да се ваксинират, ако имат своите аргументирани съображения, а ваксърите могат да се поинтересуват какви са тези съображения и да им изложат своите без обиди и нападки и от двете страни.

Вижте още:

(Не)видимата болка на децата по време на пандемия