Сексът след 50-годишна възраст – да, има и такъв

| от Стела Христова |


Не откриваме топлата вода с това твърдение, но отваряме едно нейно кранче, което по принцип не се развърта, когато си говорим на интимна тема. Да, може да коментираме пози, и размери, и продължителност, и локации, и фетиши, и фантазии, и какво ли още не, ама това, че сексът е нещо, с което може да се ангажират вашите или баба ти… дай по-добре да не го мислим и обсъждаме. Понеже не е секси. Къде-къде по-еротични са младите, гъвкави, пълни с живот тела на нас, 20- и 30-годишните, които, с повечко късмет също ще надминем половин век и все още ще се чувстваме живи и влюбени, ама няма какво да му мислим отсега, далече е.

В колективната представа на най-младите, хората, прехвърлили средната възраст, са мили баби с пеньоар, които посрещат внуците си с топли мекички и книга с приказки, и чаровни мустакати дядовци, похъркващи над съботния сутрешен вестник. Което в един малък процент от случаите  е така, но най-често няма нищо общо. А дори и да отговарят напълно на стереотипа за традиционните баба и дядо, каквито помним от детството си, хората, чието единствено престъпление е вече да не са безсрамно млади, си остават мъже и жени, на които нищо мъжко и женско не е чуждо. 

Джордж Клуни, Колин Фърт, Мадс Микелсен, Ралф Файнс, а също така и  Никол Кидман, Моника Белучи, Елизабет Хърли, Мишел Пфайфър, и още една плеяда знаменитости над 50, с които сме израснали и те продължават да са сред еталоните ни за естетика, със сигурност оповергават клишето. Не си представям и Чарлз Данс или Хелън Мирън, чиято възраст в съзнанието на един млад човек ги прави направо динозаври, да будят асоциация за плетене на терлици на една кука.

И все пак изкуството и популярната култура все още наблягат относително рядко на любовта и интимните отношения отвъд първата младост. Дори в продължението на един от най-разкрепостените сериали, „Сексът и градът“, се говори доста повече за семейни отношения, обществени предизвикателства и приятелство, отколкото за секса и любовта, които се споменават най-вече чрез липсата си. Киното от последните години залага много на борбата срещу различни форми на предразсъдъци, но ейджизмът, за съжаление, рядко попада сред тях.

Като ученик, когато четох „Любов по време на холера“, ми се струваше потресаваща дори самата идея двама души на преклонна по тогавашните ми разбирания възраст, да преоткриват любовта, изгубена в почти невръстните им години, и то да я преоткриват страстно, детайлно и цветисто, както само Маркес може да го опише. Сега, слава Богу, не си помисля подобни глупости. Напротив, знам, че любовта не умира току-така и че на всяка възраст бихме могли да сме влюбени, щастливи и страстни с човека до нас, или пък, при липса на такъв, да сме готови да се впуснем наново в романтично приключение с онзи, който някога ни се е изплъзнал, досущ като въпросните Флорентино Ариса и Фермина Даса на Маркес, само дето любовта ще е по време на COVID-19, вместо на холера.

Има редица фактори, заради които сексът над 50 години да е далеч по-уникално преживяване в съпоставка с всяка друга предходна възраст. 

Обикновено на тези години семейните хора са отгледали и изпратили децата си извън дома и, въпреки че тази раздяла е носталгична и тъжна, тя има своите преимущества за всичките си участници. Наистина не ти трябва нито ревящо бебе, нито свръхенергично и жадно за внимание дете, нито сърдит на живота тийнейджър, когато искаш да се погрижиш за себе си и да обърнеш внимание на своя интимен партньор. На и над средна възраст хората имат в живота си повече яснота относно жилището, в което живеят, кариерния си път, спестяванията си, целите си. Това отнема от стреса, пречещ на хармоничните сексуални отношения и на връзката. Досадните хазяи или пък кривият шеф вече не са фактори номер едно в съзнанието на човек. За хората, които се радват на успешно личностно развитие, именно тези години са времето да пътуват, да живеят свободно, да се събират с приятели, и да се наслаждават на постигнатите резултати от дългогодишните си образователни, професионалнни и родителски усилия.

Несемейните пък са достатъчно пораснали и емоционално зрели, че да не си говорят помежду си с недомлъвки, да не се чудят за всяка дреболия и да се вкарват в игри като тази кой на кого ще пише пръв. По-откровени и осъзнати са по отношение на нуждите и желанията си, по-макло склонни да пропуснат онова, което е истински важно за тях в интимен план, или пък да изгубят твърде много време с хора и действия, каквито не са по вкуса им.

Разбира се, има си и предизвикателства, характерни за тази възраст. 

Те са най-вече здравни и физиологични. Има два периода в живота на жените, когато хормоните, по-специално естрогенът, предизвикват хаос в тялото  – когато тя е на 15 и когато е на 50. Този хаос може за известно време да доведе до тотална липса на сексуално желание, а може да се случи и точно обратното: да я накара да не може да мисли за нищо друго, дори да я провокира към случайни връзки с изцяло сексуален характер. 

Навлизането в менопауза може да доведе до проблеми с естественото овлажняване, до непрекъснати горещи и студени вълни, до проблеми със съня, до по-трудна подвижност поради отключване на остеопороза. Всеки един от тези процеси убива и желанието, и настроението, и обективната възможност за приятен и за двете страни сексуален контакт, но добрите новини са цели две. Първо, че това е временно, и след преминаването на най-бушуващия период от началото на менопаузата всичко си идва на мястото и жената достига предишния си капацитет на сексуално желание поне на около 90%. И второ, дори в най-трудните мигове на хормонален хаос, подходящата терапия и режим на хранене и движение могат помогнат за овладяването на най-тежките симптоми и постигането на максималния възможен за периода комфорт. 

При мъжете еректилната дисфункция може да зачести с годините, но причините, които стоят зад нея, всъщност рядко са свързани със самата възраст. Разпространението на проблема обикновено се дължи на друго състояние, което човекът е развил междувременно, като например диабет, хипертония, сърдечни заболявания, затлъстяване, висок холестерол, проблеми с простатата. Голяма част от тези проблеми, когато те не се дължат на генетика, могат да бъдат предотвратени с активен и здравословен начин на живот. Друга разпространена причина може да е стресът. За превенцията и преодоляването на това състояние, освен, разбира се, консултацията със специалист, могат да допринесат ограничаването на алкохола, спирането на тютюневите изделия, намаляването на приема на лекарства,  и, не на последно място, борбата с депресията и психичните проблеми, които са често разпространени при мъжете на и над средна възраст, но, за съжаление, у нас все още не се приема за достатъчно „алфа мъжкарско“ да им се обръща дължимото внимание.

В своя статия за Huffington Post по темата авторът и комик Мелинда Бъкли казва „Тук съм да ви съобщя, скъпи мои читатели на ръба на 50-те, че сексът след 50 може да бъде страхотен! Не оставяйте никого да ви убеди в обратното“. А ние ѝ вярваме, защото говори искрено и от опит.

Вижте още:

Трябва ли да си „златотърсачка“, за да ходиш с „дядо си“?