Постоянното критикуване може да убие партньора

| от MamaMia |


Не е лесно да си „прехапеш езика“, когато си в дълготрайна връзка. Посочвайки грешките на своята половинка обаче може да му докарате ранна смърт, се твърди в ново изследване, проведено от Лафайет Колидж в Пенсилвания.

То установява, че по-възрастните хора, които получават сериозна критика от своите половинки, има много по-голям риск да починат през следващите пет години.

Рискът всъщност е почти два пъти по-голям, отколкото при онези, които получават малко или никаква критика.

Ефектът е един и същ при мъжете и жените и не зависи от това дали човекът има друго близко семейство или приятели.

Главният автор на изследването е професор Джамила Буквала. За Daily Mail тя обяснява, че честото критикуване създава огромен стрес и натоварва цялото тяло.

„Критикуването може да бъде вид хроничен стресор, и като такъв може да има трайно отрицателно въздействие не само върху благополучието и здравето, но и върху продължителността на живота“.

Изследването е проведено чрез анализ на данни от 1734 мъже и жени на възраст между 57 и 85 години, като 90% са били женени, а останалите са живеели заедно или са имали друга интимна връзка.

Те всички са били разпитани за своите връзки, включително колко често техният партньор ги критикува. Отговорите са по скала с три степени – като едно означава „рядко или почти никога“, две – „от време на време“ и три – „често“. С всяко повишаване на точките по скалата, рискът от смърт нараства значително. Тези, които са били критикувани „често“ са имали 44% по-висок риск от това да починат в рамките на 5 години, в сравнение с онези, които са посочили, че са критикувани „от време на време“. С още толкова намалява риска за онези, които са казали „рядко или почти никога“.

Според изследването рискът от смъртност между най-малко критикуваните и най-много критикуваните е общо 107%.

Данните са анализирани така, че да бъдат отстранени други фактори, които биха могли да изменят резултатите, като например теглото на участниците, възрастта им, лекарствата им, образователната им степен и броя на роднините и приятелите им.

Изследването също така анализира и позитивните аспекти на връзките на участниците, например усещането, че те могат да бъдат откровени с партньора и да му разчитат, като това не е оказало значително влияние върху резултатите.

Изследването е публикувано в научното издание Health Psychology, а според професор Буквала изводът е прост: спрете да критикувате вашия партньор – това може да се отрази негативно върху неговото здраве и върху това колко дълго ще живее.


Повече информация Виж всички