„Ние сме просто приятели“ е любимата ми лъжа

| от Николина Михайлова |


От края на юли Венера е ретроградна, което извежда на преден план отношенията ни с хората и ни кара да преосмислим връзките си. Ако сте поне малко като мен, имате минимум двама души в приятелския си кръг, които сериозно обмислят раздяла или развод. А най-вероятно и всеки бивш, който някога сте имали, е изплувал от някоя дупка и е решил да провери как сте и нямате ли нужда от нещо. Затова ми се ще днес да си поговорим по женски за някои от заплетените сценарии, в които сами се забъркваме или защо Facebook ни даде опция в семейно състояние да пишем „сложно е“?

Отношенията, които дефинираме твърде рано

Връзката с друг човек е на първо място опознавателен процес. Така популярният „дейтинг“, който вече никой не знае какво точно представлява. Трябва ли да ходим по срещи, какво всъщност е среща, кой кого кани, кой плаща сметката, а ако ни е леко и приятно с някой, не сме ли всъщност просто приятели?

Класическата клиширана любовна история е „Момче среща момиче и двамата се влюбват“. А цялата магия е в това „И“. Как така се влюбват? Съчиняваме ли си другия? Колко време отнема да опознаем един човек? Познаваме ли самите себе си? Кога влизаме във връзка? Не е ли връзката именно това да избираме точно този човек пред всички други всеки ден.

Понякога обаче сме толкова самотни или объркани, или просто изморени, че когато намерим някого, който поне малко се доближава до това, което сме търсили, и сме готови да се впуснем с главата напред. „Искам всичко и го искам веднага“. В бързането да „вържем“ другия човек за себе си сякаш забравяме да проверим и със самите нас дали това е, което искаме наистина. Което неизбежно води и до сценарии номер 2…

И аз не знам защо съм тук

Проблемите с дефинирането на отношенията твърде рано са всъщност няколко. Единият е, че често става въпрос за токсични връзки, в които се развиват отношения на зависимост. Тъй като единият партньор се влюбва в потенциала на другия, който той от своя страна няма никакво желание или намерение да развива. И се започва един омагьосан кръг от надежди и разочарования в опити да променим другия човек. С онова най- любимото на „Давам ти последен шанс за 527-и път“.

Вижте още: Момичетата мечта от екрана, които направиха токсичните връзки привлекателни

Другият проблем е, когато една сутрин се събудим и осъзнаем, че изобщо не познаваме човека до себе си, не споделяме общи интереси или ценности, не вървим в една посока и сме заедно по инерция. Много такива двойки се разделиха по време на COVID-19, а това лято извежда същите въпроси на преден план. За жалост колкото повече време и енергия сме вложили в една връзка, толкова по-трудно става после да си съберем загубите, да приемем, че сме сгрешили и да продължим напред.

„Ние сме просто приятели“…

…е любимата ми лъжа. Толкова я обичам, че искрено вярвам в нея. Може би е сложно, а може би съм объркана. Най-вече отказвам да приема истината, която е пред очите ми.

Колко пъти ви се е случвало да знаете, че някой не е правилният човек за вас, но въпреки това да започнете отношения, да дадете шанс, да видите къде отиват нещата и… да вярвате, че сте приятели. Този сценарий най-често носи объркване и болка. Той също е донякъде резултат от ранното дефиниране на едни отношения – да си знаем, че сме просто приятели.

Вижте още: Дръж приятелите си близо, а „злите“ си приятели още по-близо

Всъщност във всеки един момент имаме избор – какво е окей за нас и какво не е. Въпросът е дали болката да останем е по-голяма или по-малка от болката да си тръгнем. Изводът е може би, че можем да си спестим много от тези терзания, ако подходим без особени надежди и очаквания и си дадем шанс да опознаем другия човек без да бързаме да взимаме решения някакви ли сме или не сме и най-вече – ама какви сме точно.

P.S. Ретроградната Венера свършва в началото на септември и искрено ви пожелавам до тогава да сте намерили вашите отговори.

Вижте още: 

Синглизъм, или не щем необвързани приятели!


Повече информация Виж всички