Виждали сте тези бели луковици в големите магазини, но не знаете какво да правите с тях и е нямало кого да попитате. Фенелът е много приятен сам по себе си зеленчук. Можете да го нарежете в салата, да го сготвите като гарнитура или в основно ястие. При готвене част от специфичния му анасонов аромат се губи, но той придава свежест и структура на ястието.
Фенелът има пол
По-заоблената и ниска дебела мъжка луковица е идеална за употреба сурова, а по-дългата и плоска женска луковица е по-подходяща за готвене.
Какво можете да правите с фенел?
Фенелът може да се консумира суров, да се нарязва на ивички или клиновидни парчета и да се топи в сосове или зехтин като разядка.
Салатите са прекрасен начин да се наслаждавате на пресния фенел, който добавя елегантност и структурираност.
Как да готвите фенел?
Готвенето на фенел омекотява вкуса и текстурата. Варен, приготвен на пара, задушен или печен, фенелът придобива нова, неустоима сочност и придава дълбочина.
Той се съчетава добре с риба, морски продукти и бели меса, но може да устои и на по-силни вкусове от рода на джинжифил.
Изключително добре действа след преяждане – отхапвате един резен и не след дълго ви олеква.