Френската селска торта е едно от кулинарните изкушения, което всеки би искал да може да приготвя вкъщи. Вариантът й с боровинки е дори още по-изкушаващ. Ето и рецепта, която да опитате.
Нужни съставки:
за блатовете:
4 и 1/2 с.л. мед
3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
6 с.л. прясно мляко
2 ч.л. сода
1 с.л. оцет
4 и 1/2 ч.ч. брашно
за крема:
800 гр заквасена сметана
200 гр крема сирене
100 гр краве масло на стайна температура
8 с.л. пудра захар
ванилия
сладко от боровинки
Начин на приготвяне:
Тестото за блатовете се приготвя, като в тенджера на слаб огън се сложат всички съставки освен брашното.
Бърка се, докато захарта се разтопи и се получи тъмнокафява смес.
Сваля се от огъня и постепенно се добавя брашното. Получава се твърдо тесто, но може да се остави и да е по-меко. Не бива да лепне.
Оставете тестото да престои 30 мин.
След това го разделете на малки топчета и ги разточете на тънки кори, като поръсвате с брашно, за да не залепне точилката. Слагайте лист хартия за печене между корите, за да не залепнат една за друга.
Пекат се до покафеняване в тава поръсена с брашно или върху хартия за печене, но отново поръсена с брашно.
Може да отделите половината кори и да ги приберете във фризера за друг път, ако не искате тортата да става прекалено висока.
Подгответе крема, като разбиете първо маслото със захарта, докато стане пухкава светла смес. Постепенно, малко по малко, започнете да добавяте и крема сиренето до получаването на хомогенна смес.
След това оставете миксера и на ръка започнете да добавяте заквасената сметана.
Накрая добавете и ванилията и оставете в хладилника.
На всяка кора намажете обилно с крема и сложете тук-там малко сладко от боровинки.
На последната кора сложете крем и точки сладко. С клечка за зъби направете красиви фигурки, които да придадат завършек на вашето произведение.
Тортата трябва да престои поне 2 дни в хладилника, за да може да й се насладите в най-добрия й вариант.