След раздялата: как да запознаем децата с новия си партньор

| от Divorcemag.com |


Един от най-често срещаните въпроси, които си задават разделените родители, е кога е най-удачното време да запознаят децата с новия си партньор.

Най-добре е след развода или раздялата да се остави достатъчно време на децата, преди да се премине към новото запознанство. Не е препоръчително да се представя новият партньор на децата, ако намеренията за обвързване не са наистина сериозни.

Въпреки че е нормално след развода или раздялата хората да търсят утеха и сексуална връзка в компанията на нов човек, е много важно запознанството с децата от предишната връзка да се случва бавно и постепенно – поне докато не стане ясно дали новите отношения може да се превърнат в постоянни.

Когато запознавате новия си партньор и децата си, е много важно да уцелите правилния момент.

Защо да бързате?

Дори и двамата да сте влюбени и да изглежда, че имате много общи неща, разделите се случват твърде често, а децата неминуемо ще се окажат по средата на всичко това.

Как да премине първата среща е критично важно за по-плавното запознаване на двете страни. Срещата трябва да се случи в неформална обстановка, така че децата да се чувстват по-спокойни. Не планирайте дълго посещение, по-добре е да имате кратка, случайна среща, в която да има възможно най-малко очаквания.

Друго важно обстоятелство, когато запознавате децата си с новия си партньор, е тяхната възраст.

По-малките деца – тези под 10-годишна възраст – може да се почувстват объркани, ядосани или тъжни, защото те са позитивно настроени и към двамата си родители. Според изследователката д-р Констанс Аронс, която е провела 20-годишно проучване сред разведени родители, повечето деца намират ухажването от страна на родителя към друг човек объркващо и странно.

Тийнейджърите може да приемат много по-лесно новия партньор на родителя, отколкото по-малките деца, но те също така може  и да решат, че този човек е заплаха за връзката им с родителя. Според д-р Аронс тийнейджърите също намират за травмиращо показването на чувства между техния родител и новия му партньор. Затова не бързайте с физическия контакт пред децата.

Искате ли вашият тийнейджър да повтаря модела ви на поведение? Тогава трябва да построите новите отношения внимателно и обмислено.

Да запознавате децата си с нов партньор може да бъде болезнено, ако те все още се надяват двамата родители да се съберат отново.

Има много връзки, които се разпадат, ако партньорът се запознае с детето твърде бързо. Това може да причини мъка на всички – специално на децата, които все още вярват, че е възможно техните родители да се съберат отново. Може да отнеме време преди те да приемат нов човек в живота си.

Ето 5 правила, когато е добре да следвате, когато запознавате децата си с новия си партньор:

1. Избирането на точното време е много важно за здравословното адаптиране на семейството след развода.

Децата се нуждаят от време, за да се нагласят към раздялата на родителите си, и може да отнеме година или две за тях да преминат през тъгата, мъката и другите емоции. Ако запознавате децата си с някой, с когото се срещате случайно или към когото нямате ясни намерения, това може да затрудни тяхното адаптиране към развода.

2. Имайте предвид, че децата може да възприемат новата ви любов като съперник за тяхното внимание.

Само защото вие сте увлечени от партньора си, не означава че децата ще споделят същите позитивни чувства.

3. Помислете за чувството за сигурност и спокойствие за вашите деца.

Когато ги запознавате с нов партньор прекалено бързо, това може да увеличи стреса им и да отнеме от възможността да изпитат до край тъгата от загубата на цялото семейство. Уверете се, че давате на вашите деца възможност да получат цялата любов и внимание, от която се нуждаят.

4. Запитайте се дали вашият партньор е подходящ за вашето семейство.

В крайна сметка, може да имате силна химия, но той да не може да се впише и да бъде част от семейството.

5. Попитайте децата за тяхното мнение, когато обмисляте първата среща между тях и новия партньор.

Подканете ги да дадат идеи как и кога искат да се срещнат с човека. Ако се чувствате сравнително уверени, че с този нов човек ще бъдете отдадени един на друг, говорете с децата и им обяснете, че се срещате с някого, за когото ви пука, и бихте искали да го запознаете с тях. Питайте ги дали имат някакви въпроси. Нека първата среща бъде кратка. Отидете на ресторант или на някакво неутрално място. Нека децата проявят сами желание за тази среща и в никакъв случай не канете децата на вашия партньор – поне не по време на първите ви няколко срещи.

Ако децата живеят с вас, много внимавайте, когато каните партньорът да нощува у вас. Не е много разумно това да се случва твърде бързо, защото това може да увеличи ревността и усещането за конкуренция у децата. Използвайте моментите, когато децата са с другия родител, за да пренощувате с новата си половинка. Да пренощувате с новия партньор, когато и децата са там, е приемливо единство ако сте напълно сигурни, че връзката ви ще бъде продължителна или че ще сключите брак.

Нека децата да усещат любов към себе си наоколо. Уверете ги, че вашият партньор няма да замени техния друг родител или да промени вашата връзка с тях самите.

Не се изненадвайте, ако в началото вашите деца отхвърлят напълно новия човек. Някои деца изразяват гняв или агресия и могат дори да заплашат да се изнесат или да отидат да живеят завинаги с другия родител. Имайте реалистични очаквания за това какво децата могат да приемат. Това, че на вас ви харесва човека, не означава че децата ще го приемат с ентусиазъм.

И отново не забравяйте: изчакайте достатъчно време децата да се излекуват от развода, преди да ги запознаете с новия си партньор.

Като обобщение трябва да кажем, че ключът към успешното родителство след развода е да помогнете на децата да се излекуват от раздялата. Твърде бързото запознаване с нов партньор може да бъде сложно и да забави или да наруши целия процес.

Вместо да бързате със запознанството, може просто да кажете на децата, че излизате с нов приятел и това е достатъчно информация.

Изчакването преди да запознаете новата си половинка с децата може да е от бъдеща полза на всички в дългосрочен план.

Вижте още:

Писмо до доведената майка на дъщеря ми


Повече информация Виж всички