Преломните моменти, в които родителите се сбогуват с чистотата

| от Доня Елзиния |


Вие сте младо семейство и се радвате на новото си спретнато жилище? Честито! Ако очаквате първата си рожба или отскоро имате такава, ще е полезно да знаете, че скоро нищо няма да е така спретнато и красиво.

Ето няколко преломни момента от отглеждането на дете, в които човек се сбогува с идеята за чистотата:

1. Кърменето/храненето от шише

Ако жената има щастието да кърми, това е чудесна новина. Много сближаващо и естествено е удоволствието от това да виждаш как детето ти израства и наддава, хранейки се буквално от собствените ти хранителни запаси.

Само че това носи и някои неудобства. В първите дни, докато бебето се приспособи към анатомията на майка си, ще има моменти, в които цялата произведена кърма ще търси начин да излезе навън дори и без помощта на сукалчето. Ако не сте подготвени с помпа, има опасност да намокрите бельото си, че и дрехите си. Имайте го предвид, ако ще излизате навън и се подгответе със специалните за целта абсорбиращи подплънки.

А и самият процес не протича така гладко, както по филмите. Понякога бебето ще плюе или връща кърмата, която му е в повече.

Също не толкова безпроблемно е и храненето от шише. Дали ще използвате кърма и помпа, или ще приготвяте адаптирано мляко, ставането в малките часове на нощта в даден момент ще ви измори и сутрин често ще намирате пълна неразбория от неизмити шишенца, биберони, стерилизатори, разпръснати в цялата кухня.

2. Захранването

Ако млякото/кърмата се почистват сравнително лесно, то захранването е далеч по-голямо предизвикателство. Морковените пюрета могат да спечелят първенството по оставяне на следи по бебешките дрехи, количка, дори тавана и пода. Но не са само те.

Когато дойде моментът да оставите детето да се опитва да се храни само, ще намирате храна дори в спалнята. Пълна мистерия е как бебешката храна изминава такива големи траектории, но е сигурно, че го може.

Децата обичат да експериментират, затова опипват и мачкат храната с цяла ръка, всъщност и с двете. Обичат да наблюдават и как пада, как я вдигате и каква ще бъде реакцията ви след всяко тяхно действие. Ще се учудите и колко много и упорити петна може да остави най-обикновено парче ябълка, минала през сърбящите зъби на дребосъка.

Това може би е един от най-сериозните преломни моменти, в които родителите неохотно се разделят с идеята, че къщата, бебешката количка или столчето за кола могат да останат чисти.

3. Пясъчникът

За да дойде ред на този океан от забавление – пясъчникът. Ако сте успели някак да запазите детето си чисто до този момент, браво. Оттук нататък ще става все по-трудно.

На малчугана вече не му се стои в количката, а е и достатъчно тежък, че да го забавлявате на ръце. Затова искате или не, в някакъв момент ще трябва да го оставите да опознава сам света навън. Дори да прескочите момента с пясъчника (макар и да не знам как бихте успели), все ще се наложи да оставите малкото да се движи само, докато укрепне за първите си крачки.

В негова услуга е да го правите и на открито, където за нещастие е пълно с фасове, хартийки, чашки и какви ли не интригуващи с цвят и консистенция боклуци. Всичко, разбира се, трябва да мине и през най-сигурния качествен контрол – как е на вкус.

Наблюдавала съм много години как първоначално майките се опитват да избегнат това детето им да опита пясъка, играчката на съседчето по количка или животинско изпражнение (децата обикновено ги сканират с детективска точност), но с течение на времето просто се отказват. Защото човек се оказва безсилен да се бори с естествено заложеното любопитство на наследника си.

4. Отучването от памперс

Готоовииии, старт! Ако дотук всичко изглежда като спринт на къси разстояния, то отучването от памперса може да ви се стори като дълъг маратон. Затова бъдете готови. Не става с вълшебна пръчка и колкото и да е готово детето за това, ще има инциденти – кога малък, кога по-голям.

Дори да сте запасени с протектори, непромокаеми многократни пелени и какви ли още не удобства, част от преработеното от детето ви все ще окаже на неподходящото място.

И ако досега сте преглъщали храната под столчето, пясъка в обувките, косата и устата на детето, то по-трудни се оказват за приемане мокрият диван или подгизналия матрак. А към него и подобаващия аромат.

Всяко ходене навън, на гости или пътуване в колата, ще изисква от вас да носите комплекти с дрехи, с които да сменяте „падналите в жертва“ на новите навици на детето. И не винаги ще можете да изперете веднага нацапаното. Съветът тук е просто да имате под ръка пликчета, в които да ги прибирате временно.

5. Тичане по тревата и газене в калта

Щом сте оцелели досега, значи детето ви е вече „голямо“, ходи и тича стабилно само. То е все така любопитно, но за сметка на това още по-игриво. Почти всяко излизане навън ще събира доволно количество дрехи за пране.

Колкото и стабилно да е детето, то ще падне я в тревата, я в калта. Или ако не падне, ще се опита да изучи как си взаимодействат ботушките му с локвата. Или ще се спусне по пързалка, по която преди това някое друго любопитно е наслагало голямо количество пясък, листа, кал и каквото е намерило.

Просто предвидете по-голям кош за пране, в който да побирате всичко и се въоръжете с гъба и леген, с помощта на които отново да се доберете до истинския цвят на обувките на малкото.

Не искаме да ви плашим. Просто преминете през всичко това и следващите етапи на развитие ще са малко по-чисти.

Не по-спокойни, но със сигурност по-чисти.