Нещата, които децата наистина обичат. И как да им ги осигурим

| от Mamamia |


Децата са цял отделен свят, който се движи по свои правила. Тези правила сме ги знаели някога, когато сме били малки, но може би вече сме ги забравили. Но много от нещата, които децата НАИСТИНА обичат, ни дават ясна представа какво означава щастието.

Щастието не е борба за пари, игра на власт и надмощие и драматични сцени в личния живот – макар че за много възрастни представата за идеален живот се е свела именно до това.

Но децата обичат простички неща. И ако не можем да им ги осигурим, трябва да се замислим дали изобщо се справяме като родители.

Ако не можем да сведем вниманието си до техния свят, ако не можем да оценим нещата, които те оценяват, и ако сме забравили усещането да се докосваш до нови неща като за първи път – значи сме безнадеждно потънали в живота на възрастните. Или, както казва Аника от „Пипи Дългото Чорапче“:

„Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общоход…“

Ето нещата, които децата наистина обичат. И какво можем да направим в тази посока.

Те обичат:

1. Вашето пълно внимание

Не само децата – и възрастните най-много от всичко обичат вниманието – пълното и отдадено внимание към техните неща. Но децата буквално се нуждаят от него като цвете от вода. Затова махайте телефона си и започвайте да обръщате внимание на детето СЕГА. Наистина му обръщайте внимание – и то ще се отблагодари с най-чистата любов на света.

2. Техния си фантастичен свят

Може да ви се струва смешен, нелеп или скучен, но фантастичният свят на вашето дете е едно от най-важните неща за него. Затова ако то ви покани в него, не се колебайте, а скачайте вътре. Може би ще трябва да оставите обувките на възрастния „пред вратата“… Но ще направите детето си най-щастливото на света!

3. Да си „майсторят“

Децата обожават да си „майсторят“ разни неща. Дали ще рисуват, ще лепят, ще играят с пластилин или лего, най-важното е, че нещо ще се случва и то ще си е тяхно и само тяхно. Да бъдат креативни е най-важното за децата. Не се питайте ЗАЩО го правят! Няма цел – те просто се наслаждават на процеса.

4. Да танцуват

Децата обичат да танцуват, защото е забавно, защото им позволява да се изразяват чрез тялото си и защото така изразходват енергия. Покажете им различни движения и танцувайте заедно на любима музика!

6. Да се гушкат

Гушкането е сред любимите неща на децата. Те имат нужда от вашата любов и ако го заявяват, няма как да им го откажете, особено докато са малки.

Вижте още:

7 неща, които ще ми липсват, когато децата пораснат

7. Приятелите

Не ги лишавайте времето, прекарано с техни приятели, независимо какво мислите за родителите. Те трябва да се срещат с деца на своята възраст – помагайте им да създават приятелства.

7. Редът и предсказуемостта

Да, вярно е – всички деца имат нужда от определен ред в живота. Но често родителите са онези, които предизвикват хаоса. После се чудят защо техните деца не се подчиняват, когато внезапно им хрумне, че нещо трябва да се случи „като хората“.

Ако се вслушате в децата си, ще усетите колко силно имат нужда те от ред и предсказуемост в ежедневието си. Това ги кара да се чувстват сигурни. Затова ги слагайте да спят по едно и също време, създайте рутина при събуждане, при закусване, при обличане, при излизане, при миене преди лягане…

8. Да им казвате какви са

Децата обичат да чуват от вас какво мислите за тях. Посочвайте им силните страни, поощрявайте ги и засилвайте връзката си с тях – това помага за тяхното самочувствие.

9. Да избират

Децата не обичат да им се казва какво трябва да направят. Затова им предлагайте варианти – нека те сами изберат: да ядат ябълка или банан следобед? Да минете през площадката на връщане от детската градина или през парка? Да купите синя тениска или червена? Да сложите розовите обувки или белите? Така те усещат, че имат контрол в ситуации, в които всъщност нямат никакъв избор: трябва да се закусва следобед, трябва да се приберете от детската, трябва да се купи тениска, трябва да се сложат обувки…

10. Празниците – рождените дни, Коледа, Великден

Празниците – свои и чужди – са особено важни за децата. Те се вълнуват, очакват ги, усещат, че нещо специално се случва. Поощрявайте традициите около празниците – надувайте балони за рождени и именни дни, боядисвайте яйца за Великден, правете заедно бисквити за Коледа… Покажете на детето, че има дни, които са по-специални от други.

11. Игрите и разходките на открито

Вярно, в градовете се отглеждат апартаментни деца, затова е добре да използвате всеки подходящ момент, за да извеждате детето навън – да играе на площадката, да тича из парка, да ходи на по-дълги пътувания с вас… Бъдете повече време на открито, особено когато е лято.

12. Нещата да се случват бавно

Вие може и да бързате, но детето иска да се помотае из тревата пред блока, да набере цветенца, да поскача в локвите… Ваша е грижата, че „трябва да стигнете“, не негова. Да се бърза с малки деца е мъчително. Затова си отделяйте повече време, когато излизате заедно, ако изобщо искате да стигнете дотам, накъдето сте се запътили.

13. Баба и дядо

Те обичат да ходят при баба и дядо, обичат и баба и дядо да идват на гости. Ако имате живи родители – не отнемайте възможността на детето ви да прекарва максимално много време с тях!

14. Да им казвате „обичам те“

Може да им го показвате, но ще е добре и да им го казвате от сърце и душа. Те ще ви отвърнат със същото!

15. Да ги слушате

Може да не могат да изразят мислите си много ясно, но обичат да ги изслушвате. Всъщност това важи и за възрастните хора. Ако изслушвате с внимание своите приятели и познати, те ще ви търсят безспирно и неуморно – толкова ценно и едновременно подценено е това умение.

16. Подкрепата

Бъдете подкрепа за тях, независимо с какво се занимават. Ако е спорт – бъдете най-големият им фен. Ако е изкуство – нека сте най-запаленият им почитател.

Тези неща са ужасно важни за децата, те ги обичат наистина. И обичат вас, защото им ги осигурявате.

Вижте още:

Тълкуване на Закона за защита от домашно насилие по македонски