На добър час в тази щура епоха, ученици!

| от Десислава Михайлова |


Първи звънец, цветя, музика, смях и сълзи съпътстват момента, в който детето прекрачва за първи път училищния праг. Това е ден, който остава в семейната история и в спомените на самия първокласник.

Досега всичко е било по-простичко. Детската градина те е посрещала с миризма на топла закуска, любимото шкафче те е очаквало да си оставиш нещата и, въоръжен с играчка за смелост, си влизал и си започвал играта с останалите деца. Още от лятото обаче се усеща, че училището е по-различно.

Предварително ти ремонтират стаята и/ или ти купуват куп нови неща като голяма раница, тетрадки, несесери и още много чудесийки. И това не важи само за теб, а за още милиони деца по света, които изживяват тръгването на училище за първи път по свой уникален начин.

Първият учебен ден започва по различно време в отделните държави, но обикновено е през месеците август и септември. Макар да няма някакви строги правила на провеждане, в повечето страни са се наложили някои характерни традиции, съпътстващи този важен ден.

САЩ

В Съединените щати няма точно установена дата, на която да се открива учебната година. Въпреки това, повечето щати са избрали Денят на труда (първият понеделник на септември), за да започнат учебните часове. Като всеки голям празник, първият учебен ден е истинско парти. В Pinterest има цяло море от идеи – от това каква храна може да се приготви, до това какви снимки да се направят, за да се запечата моментът.

Интересно е също, ако ти предстои да си нов учител. Тогава трябва да участваш в игра или предизвикателство пред останалите в училище.

Русия

В Русия годината започва на първи септември и този ден е известен като „Ден на познанието“. Също както при нас – децата поднасят букет на учителите си, които от своя страна им дават по един балон. Училищният звънец обикновено се бие от най-малкото момиченце и момченце в училище, които са носени на раменете на двама избрани ученици от най-горния клас.

Германия

По принцип учебната година в Германия е от 1 август до 31 юли. Всяка провинция обаче избира коя конкретно да е началната и финалната дата на учебния процес, според местните си традиции.

Децата в цялата страна получават т.нар. „Schultüte“ (училищна фуния) – това са огромни фунии пълни с лакомства, за да им е сладък училищният живот. Тази традиция започва още от края на XVIII век. Някои специалисти по етнология считат, че този ритуал не цели толкова да поглези децата с вкусотии, колкото да отбележи голямата промяна, която настъпва в живота им. През годините има някои изменения в това какво да съдържа фунийката и в днешно време все по-често тя е пълна с пособия, които ще са необходими на първокласника по време на учебната година. По принцип самите първокласници си правят конуса, но вече се продават и готови модели. До двора на училището обикновено ги изпраща цялото семейство.

Италия

В Италия, също като при нас, учебната година започва в средата на месец септември. В тази южна страна децата носят униформите си още от първия ден. Това, което ги отличава, е малка панделка, обозначаваща кой клас ще бъдат.

Япония

Стартирането на учебната година в Япония е обвързано с цъфтежа на вишната (сакура) и с финансовата година. Още от ХIX в. всички училища започват работа на 7 или 8 април. За своя първи учебен ден децата в Япония получават специална чанта, наречена „randoseru“. Обикновено тези чанти не са чисто нови, а се предават от поколение на поколение или от по-голямото на по-малкото дете. В миналото чантите обикновено са били черни за момчета и червени за момичета, но в днешно време се среща разнообразие от стилове. През този първи ден в чантата се слага специален обяд, състоящ се от специфично сготвени ориз и яйца, за които съставки се вярва, че носят късмет. В чантата също така има тетрадки, хартия оригами и специални моливи, наречени „fudebako“.

Japanese upper elementary school students and first graders raise their hands at an intersectionУченици от малките класове в Япония / снимка: iStock

Индонезия

Първият учебен ден в Индонезия започва в средата на месец юли. Той се отбелязва с множество дейности, в които децата взимат участие. Те се разделят на класове и групи и участват в най-различни занимания. Целта е да се опознаят малко в неформална среда преди да започне същинският учебен процес.

Казахстан

Като бивша членка на СССР, Казакстан също отбелязва началото на учебната година на 1 септември на „Деня на познанието“. На тържеството за откриване на първия учебен ден всяко дете носи по цвете на учителя и така накрая се образува един букет от целия клас. Този ден е известен като „Посвещение в образованието“. За отбелязването у дома родителите приготвят агнешко и редица десерти. Обикновено стихотворението, което се рецитира, е една известна „Ода за седемте предци“.

Индия

В Индия първият учебен ден е известен като „Ден на приемането“ и се отбелязва през месец април. Освен всичко необходимо за училище, децата получават специален подарък. Тъй като новата учебна година започва през дъждовния сезон, един от най-характерните дарове за малките първокласници е чадърът.

България

У нас учебната година стартира на 15 септември. Така е от 1921 г. насам, когато Александър Стамболийски я измества от първи септември. Причината е свързана с бита – за да могат децата да помагат за събиране на реколтата през първите две седмици от месеца.

Въпреки, че доста често на този ден вали (също както и на абитуриентските балове) по традиция детето се изпраща от прага на вратата, като му се полива вода за успех и късмет. В идеалния вариант това става с медно канче, но и обикновена чаша за вода ще свърши работа.

Също така на първокласника се дава китка здравец, завързан с червен конец, отново, за да го пази „здрав“ през предстоящата му година.

Всички ученици се събират в двора на училището, където има разграфяване на класовете и всеки застава зад класния си. Първокласниците са най-отпред, защото те първи трябва да прекрачат училищния праг. Понякога на тях, както и на осмокласниците се раздават моркови, тъй като са новите „зайци“ в училище.

Тържественото откриване на годината е придружено от песни, музика, рецитиране на стихотворения и изнасяне на речи от страна на ръководството на училището. „Върви, народе възродени“ е може би най-популярната песен, която ще чуете на този ден.

Тази година, както всички знаем, е по-различна.

Децата, които са били на училище, не са виждали съучениците си от поне пет месеца, а първокласниците не са успели дори да се сбогуват с детската градина.

Навсякъде по света се вземат строги мерки за хигиената и здравето както на учениците, така и на персонала. Тържествата са отменени, а в някои държави класовете започват през различни седмици, за да се избегне струпване на прекалено много деца на едно място. Навсякъде се приемат нови правила и се обмислят варианти, ако се наложи обучението да премине в дистанционна форма, макар този метод да беше счетен от страните-членки на ЕС като неособено ефективен.

У нас ще има официално откриване на годината за първи и осми клас, а в някои гимназии и за пети клас, тъй като тези деца за първи път ще са в новото си училище. С цел да се избегне суматохата и големия брой хора, струпани на едно място, се предвижда по-малките деца да бъдат придружени само от един родител, който да ги изпрати в училищния двор, а те сами да влязат в класните си стаи. Училищата предвиждат специални маршрути за придвижване на учениците и влизане или излизане през отделни входове.

Макар условията да са различни, може би тази година е идеалният момент да стартирате нови традиции, свързани с първи учебен ден, не само за вашите първокласници, но и за по-големите ви деца. Ето и някои идеи, с които да отбележите старта на новата учебна година:

1. Любима книжка

Предната вечер прочетете специална книга, която може да е на тематика – започване на училище, а може и да е една от любимите на вашето дете. Когато се поуспокои, може да поговорите за това какъв голям ден го очаква и колко се гордеете с него, че е вече ученик/чка.

2. Храна за шампиони

Направете закуската на малчуганите по-забавна. Ако имате умения и време има множество идеи как да оформите плодовете и сандвичи под формата на животни или предмети. Ако обаче това не е вашата сила, спокойно може просто да приготвите любимата закуска на вашето дете – палачинки, мекици, мюсли, плато от вкусотии – въобще каквото е най-любимо на детето, за да започне този нов етап с усмивка.

Ако нямате време за закуска, може вечерята да е специална и тържествена – по начин, който е любим на вашето семейство. Дали ще поръчате пица, ще забъркате любимата карбонара или ще приготвите „закуска за вечеря“ – зависи от вас, важното е да е нещо любимо и на малки, и на големи, за да се почувства тръпката на специалната атмосфера.

3. Направете специална и запомняща се снимка

Не става дума за традиционното стоене като статуи пред историческа забележителност. Може да разчупите с подскоци, раздвижен кадър или надпис, който да ознаменува паметния ден. Може да използвате и помощни средства като черна дъска, на която всяка година да отбелязвате порастването на детето и така да натрупате серия от чудесни спомени.

4. Ден за лакомства

Кое дете не обича сладките изкушения! Какво по-хубаво от това да отидат на училище и да знаят, че ще получат не само морков, а и любим десерт. Може да е сладолед, ако времето го позволява, или торта. Идеята на германците за фуния, пълна с вкусотии, е чудесна и също може да се осъществи у нас, въпросът е да подберете така десертите, че на края на деня децата да могат все пак да заспят.

5. Лексикон за първия учебен ден

В някои държави родителите подготвят въпросник на децата за някои важни неща, свързани със започването на училище. Въпросите са най-различни и зависят от самото дете. Може да ги попитате широк спектър от неща, като се започне от „какво очакват с нетърпение“ и се стигне до „какво ги притеснява“. Представете си след години колко сладко би било да прочетете отговорите им, когато са били едва на седем годинки.

Дори ако вашето дете няма да започне учебната година присъствено, всички гореспоменати идеи могат да бъдат осъществени и малчуганът пак да почувства колко специален е този ден. Едно е важното –тази учебна година, макар и особена, да бъде много здрава и успешна за нашите деца.

Успех в предстоящото приключение, наречено „училище“, на всички малки бонбони!

Заглавна снимка: Първият учебен ден в Свиленград през 2015 г. / Getty Images

Още от Десислава Михайлова:

Училище по време на пандемия: какво, къде, как

Какво ни трябва тази година за първи клас?

За култа към мъжката рожба и други истории

Дигитален първи учебен ден? Нека не го причиняваме на децата

Жената и нейната социална роля: позволено ли ни е да имаме всичко?

Защо е важен 8 март?

 


Повече информация Виж всички