Какво ни трябва тази година за първи клас?

| от Десислава Михайлова |


До заветния 15 септември остават около три седмици и макар всички родители да се вълнуваме от старта на самата учебна година, трябва също така да стегнем малките ни съкровища, на които предстои за първи път да започнат училище.

Да, има много въпросителни. Да, по последни изявления, началото ще е присъствено. Да, почти всеки друг аспект от бъдещия учебен процес тъне в мъглите на обърканите размисли и страсти на редица институции, неправителствени организации и на самите нас, родителите. Така въпреки тези известни и неизвестни величини, трябва да осигурим на своите деца някои основни неща, които ще им трябват през следващата учебна година.

Ако за яслата са трябвали памперси и дрешки, а за детската градина – играчки, постъпването в училище е едно съвсем ново начало. Първи клас бележи един етап от живота на детето, който ще продължи през следващите дванадесет години.

Въображението на мъниците са развихря за това какво ги очаква зад масивната врата, а сърчицата им туптят и се чудят дали ще срещнат нови и добри приятели. Освен, че е изключително емоционален момент, първи клас има и материална страна, която е пълна с много нови и различни придобивки.

Ето и някои опорни точки в списъка:

1. Мебелите

Дали ще реновирате цялата детска стая, ще вземете само някои основни неща или ще пренаредете някоя част на дома и ще я превърнете в работен кът за бъдещия ученик – това си е индивидуален избор.

Ако сте решили да заложите на закупуване на мебели, реално имате нужда от два предмета: бюро с шкаф и стол.

Търговската мрежа предлага разнообразие от модели и цветове. Въпреки това, когато започнете търсенето на бюро трябва да вземете предвид следните характеристики: дължина и ширина на бюрото; вместимост и условия за съхранение на бъдещите учебници, тетрадки и канцеларски материали.

Тъй като детето ще прекарва доста време на стола, е добре да се гледа за неговата височина, удобство и ергономичност. И при двата вида мебели, красотата е важна, но на първо място е функционалността и удобството. За разкрасяването може да се погрижи и самото дете, когато го налепи с любими плакати, стикери и герои.

Допълнителни мебели и аксесоари могат да бъдат: помощен шкаф или рафтчета, малка библиотека, корково или магнитно табло, настолна лампа, органайзер за бюро, органайзер за чекмедже, кошче за боклук и часовник.

2. Компютър или лаптоп

Предвид различните сценарии, които институциите обмислят за провеждане занятията през настоящата учебна година, ако не разполагате с компютър или с повече от един вкъщи, е добре да се замислите за инвестиция в устройство.

Това е сериозна инвестиция и е добре да разгледате възможните намаления, които магазините за техника предлагат, дори на този ранен етап. Като параметри и предвид платформите, които ще се ползват, е добре да има инсталиран Windows 10 – някои лаптопи се предлагат без него и за инсталирането му може да се наложи да доплатите.

Може да се поинтересувате по време на извънредното положение въпросното училище коя платформа е използвало.

Ако закупите лаптоп, той вероятно има вградена камера, но ако е компютър ще трябва да си закупите допълнителна камера – уроците в много училища са придружени от видео-конферентни връзки.

Техническите параметри е добре да са като минимум 2 GHz / 4 GB RAM, коетопо принцип вече е доста малко, предвид работата на Windows 10, но пък е напълно достатъчно като за начало. Също трябва да проверите скоростта на домашния интернет и да прецените бъдещото натоварване.

Преди да закупите чисто нов (или втора употреба – също добра опция) компютър, може да се допитате до роднини и приятели, които може да разполагат с повече от един компютър и могат да ви услужат.

В зависимост от месечния доход на глава от семейството бихте могли да се възползвате и от държавната „Еднократна целева помощ за ученици, записани в първи клас“.

Повече информация може да намерите тук.

3. Раница

Тази година е особена и може точно този артикул от списъка да не е необходим, но предвид възможността за присъствено стартиране и обучение като цяло е добре да се помисли и за него.

Разбира се в идеалният случай би било прекрасно критериите на самото дете и на родителя да съвпаднат, но това невинаги е реалността. Водещи е добре да останат съображенията на възрастния като:

– Ергономичност:нека дизайнът да е съобразен с детската анатомия и крехкия гръб. Раницата е добре да се позиционира правилно в лумбалната извивка на детското гръбче, защото по този начин тежестта се разпределя, а не се натоварват само раменете.

Раницата следва да има анатомичен/ ортопедичен гръб и подплатени и регулируеми презрамки. Ако се замисляте за раници на колелца, трябва да имате предвид, че в сградата детето само ще я носи по стълбите и тогава може да не му е особено удобно.

Вярно, че в първи клас са винаги първа смяна, но е добре ако раницата има и светлоотразители.

– Качество: Марката невинаги е синоним на качество, но някои компании са се доказали през годините като особено добри производители на раници. Някои от тях са: Herlitz, Gabol, Topgal, DerDieDas и др.

– Цена: Вариациите в цените са огромни и зависи дали взимате раницата в комплект с други принадлежности или самостоятелно. Спрете се на нещо разумно, съобразено с бюджета си, и имайте предвид, че е много вероятно като първа раница да бъде захвърляна, късана, влачена и какво ли още не.

– Разпределение: Раниците имат определен обем, който при моделите за първи клас варира между 15-30 литра. Добре е да има поне две отделения, за по-лесно разпределяне на учебните материали. Също така може да има отделение за вода, портмоне, програма, кутия за храна.

– Тежест: По възможност раницата трябва да е изключително лека, но когато започнете да търсите ще се уверите, че дори някои маркови модели са доста тежки. Затова обърнете внимание при описанието на продукта и даже ако можете тествайте със самото дете на живо в магазина/книжарницата. Със сигурност е добре да тежи под килограм.

Ако по-горните характеристики се препокрият с любим герой, картинка или цвят – още по-добре.

4. Несесер

Хубаво би било несесерът да е практичен. За разлика от раницата обаче, тук водещи трябва да са критериите на самото дете. Ако е с любими герои то може да го цени още повече и да няма търпение да го използва. Несесерите могат да са с едно, две или повече отделения. В него може да се побираткакто основните пособия за писане, така и цветни моливи, линии, дори самата учебна програма. Изборът е много голям.

5. Пособия за писане и канцеларски материали

– химикалки – сини – поне 2-3 броя
– моливи HB – сив – поне 2-3 бр.
– гума – 1 бр.
– острилка – 1 бр. Тук обръщам внимание, че има специални модели за левичари.
– ножица в обли върхове – – 1 бр. Отново, ако детето е левичар е добре моделът да е съобразен с ръчичката му.
– линия 20 см. – права или триъгълник
– лепило – 1-2 бр.
– тиксо – 1 бр.

Допълнителни материали в зависимост от изискванията на началния учител могат да бъдат: тефтер за съобщения или бележки, сметало, комплект пластмасови цифри, пакет с пръчици за смятане и комплект с пластмасови букви.

6. Пособия за творчески занимания и рисуване

– цветни моливи – 1 комплект
– флумастери – 1 комплект
– блок за рисуване A4 или скицник – Тъй като блокчетата съдържат едва 20 листа, може да вземете едно, заради картинката и да купите допълнително един пакет бели листа, с които да го пълните.
– блок с цветна хартия/ Гланцово блокче – 2 бр.
– пластилин (в комплект с дъска и ножче)
– водни бои, четки и чашка – има сгъваеми модели чаши за вода, а четките трябва да бъдат поне 3 различни размера.
– пастели – 1 комплект

7. Тетрадки и подвързии

– тесни и широки редове – 5-10 броя
– големи квадратчета – 5-10 броя
– подвързии за тетрадки – не е необходимо да са цветни или специални, може да закупите прозрачни. Друг вариант е сами да направите от картон и тиксо.
– подвързии за учебници – в мрежата се продават както стандартни, размер А5, така и такива, които се регулират. Предвид различния размер на всеки учебник и помагало, по разумно би било да заложите на тези, които се регулират. Няма особена разлика в цената
– етикети – за тетрадки и учебници

8. Аксесоари за хранене

– шише/ термос –задължително трябва да осигурите вода за пиене на детето, докато е на училище. Ако изберете опцията за персонално шише, така няма да има нужда да купувате всеки ден, а ще може да я пълните многократно.
– кутия за храна –вариантите са с едно, две, три отделения или на две части. Вие може да изберете според това какво ще приготвяте на своя мъник. Добре е да има поне две отделения, за да може да слагате както сандвич, така и плод/зеленчук. Също така предвид ситуацията няма информация дали ще има стол в училище, както и на какъв принцип ще работят лавките. Няма и яснота за т.нар безплатна училищна закуска.

9. Дрехи и обувки

Това перо от списъка важи основно за присъствена форма на обучение. Обувките трябва да са удобни и здрави, тъй като децата ще са по цял ден на училище с тях, а не както досега в детската градина – да се преобуват. Ако има тържествено откриване на годината ще ви трябва и официален чифт обувки. При дрехите има два основни варианта, които зависят от самото училище и правилата в него: униформа или лични дрехи. Обикновено комплектът униформа включва: суитчър, сукман, риза дълъг и къс ръкав, но пак си зависи от училището и то ще информира родителите. Ако има присъствена форма ще ви трябва и комплект за физическо – клин/анцуг, блуза с къс/дълъг ръкав и спортни обувки.

10. Маски/ шлемове и кърпички

Към момента по данни от МОН се говори, че децата ще трябва да носят маски в коридорите по време на междучасие. Може тази идея да се приеме централно, всяко училище да решава само за себе си или въобще да отпадне.

Първокласниците са малки и е редно да носят маски за възможно за най-кратък период от време. При избора на маска е добре да се съобразите с удобство, плътност, запарване. Добре е да осигурите и зип пакетче или кутия, в която да прибира маската обратно в чантата.

Шлемовете могат да са цели или само за долната част на лицето. Някои родители могат да изберат тях, но е добре да помислят къде ще съхранява шлема детето, така че да не се пукне/ счупи и доколко удобен ще е. Дано във всяко училище бъде осигурена топла вода и сапун. Все пак е добре във всяка раница да има мокри и сухи кърпички и по желание – дезинфектант.

Въпреки че тази година е така различна, като родители е добре да се постараем децата да усетят възможно най-малко тежестта на пандемичнатаситуация.

Информацията към тях трябва да е ясна, плавна и по възможност да не ги травмира. Те трябва да знаят, че ще има варианти на обучение, че трябва да са стриктни при спазването на хигиената в училище и че трябва да бъдат съсредоточени ако/когато занятията се провеждат дистанционно.

Подготовката за всички мебели, материали и пособия за първи клас ще допринесе към еуфорията на бъдещия първокласник и ще го накара да очаква с нетърпение първия учебен звънец.

Все пак това са толкова подаръци накуп, а кой не обича подаръците…

Успех на всички малки и големи!

Още от Десислава Михайлова:

За култа към мъжката рожба и други истории

Дигитален първи учебен ден? Нека не го причиняваме на децата

Жената и нейната социална роля: позволено ли ни е да имаме всичко?

Защо е важен 8 март?


Повече информация Виж всички