Тийнейджър със смартфон? Има как да е и полезно, и безопасно

| от MamaMia |


Пазите ли още романтичната носталгия на тийнейджърските си спомени от времето, когато излизахме само с ключа от къщи на врата и отивахме директно до входа на най-добрия си приятел, за да позвъним на домофона и да го повикаме да слезе? Вероятно ви става мъчно понякога, че нашите деца не преживяват порастването си така, както го преживявахме ние – някак по-семпло, някак по-просто.

Е, да, но на днешните тийнейджъри не им се налага и неудобството, или, както те го наричат – кринджа, да се обаждат по домашни телефони, за да се свържат с някого от компанията си, и да чуят „Ааа, Жоро ли – ще звъннеш ли по-късно, че той сега тъкмо простира?“. Не са принудени да отидат до библиотеката и да прекарат там часове наред, докато евентуално успеят да открият материали за училищния си проект в някоя дебела стара книга. Нито да чакат с дни наред, докато успеят да свалят някой пиратски филм на настолния компютър вкъщи, или пък да записват песни на касетка директно от радиото с надеждата, че водещият няма да прекъсне парчето, за да обяви музикален поздрав. Всичко, от което имат нужда, се намира на един клик разстояние, в джоба им, на мобилното им устройство.

Всъщност днешните тийнейджъри използват смартфон все по-често и от все по-ранна възраст в сравнение с връстниците си преди десет или дори преди едва пет години.

Освен като източник на забавление, което никога не свършва, и удобна платформа за общуване, технологиите все повече се доказват и като образователен инструмент с невероятен потенциал. В процеса на сърфиране те научават тийнейджърите на ориентираност и грамотност, които на по-късен етап се оказват безценни меки умения за тяхното бъдещо професионално развитие. Опитът от онлайн образованието по време на пандемията също доказа ключовата роля на смарт технологиите в ученето.

За съжаление, наред със забавлението и новите знания, интернет мрежата носи и редица дигитални заплахи като зловреден софтуер, вирус, червей, phishing & pharming, хакове на следващо ниво. Ние, родителите сме тези, които носим отговорността да осигурим на своите подрастващи деца възможността да ползват всички технологични предимства, но по безопасен за тях начин. И невинаги е лесно, предвид че обикновено човекът у дома, който оправя бъговете по смартфоните на цялото семейство, е именно представителят на Генерация Z – той е усвоил базовите умения по технологична грамотност естествено и неусетно, така, както децата научават майчиния си език.

На помощ на родителите, които искат да бъдат в крак с времето, идват готови решения и балансирани тарифни планове, които комбинират достъпната цена, сигурността и образователните възможности.

С тях можем да спрем да се тревожим за потенциалните рискове, които може да пропускаме, докато детето ни седи на метри от нас с телефона си, и най-сетне да бъдем наистина спокойни, че преживяванията му в онлайн среда са качествени и безопасни. Такава сигурност ни дава новият абонаментен план „Тийн“ от Yettel,  който предлага възможността за покупка на смартфон по избор на тийнейджъра на супер изгодна цена, онлайн защита и включен неограничен достъп и MB до дигиталната услуга iZZI.

Интерактивната образователна платформа iZZI предлага дигитално учебно съдържание на 3 образователни бранда на едно място – Клет България, Анубис, Булвест 2000. Платформата дава достъп до над 50 000 дигитални учебни ресурса за ученици от начален и прогимназиален етап и предоставя нови възможности пред модерното, технологично ориентирано образование.

Наред с това Yettel предлага и включена услуга Онлайн защита за целия период на сключения договор – в мрежата на оператора или във всички мрежи, в зависимост от нуждите. Защитата на Yettel е безкомпромисна във всяка ситуация. Тийнейджърът у дома ще може да сърфира безопасно във всяка мрежа. Услугата включва задаване на разрешен или забранен списък с уебсайтове, филтриране на съдържание по категории, сканиране за потенциални заплахи онлайн, както и проследяване и откриване на устройството при кражба.

Двугодишният тарифен план се предлага с безплатен достъп до 5G мрежата на Yettel. Мрежата на оператора е носител на четири поредни Best in Test сертификата за качество от световната независима организация umlaut.

Родителят може да избере между вариантите „Тийн 19.99“ с включени 800 минути за България и ЕС и 2000 MB на месец и „Тийн 25.99“ с включени 2000 минути за България и ЕС и 6000 MB на месец. И да се наслади на спокойствието да знае, че тийнейджърът у дома учи и се забавлява онлайн в пълна безопасност.

Точно така изглежда готиният родител според представите на порастващото си дете – той е съвременно мислещ, в час с трендовете, дава му свобода да търси и пробва, да проучва и да се развива, без да го проверява и контролира непрекъснато. Защото вече знае, че се е погрижил за сигурността на неговите преживявания.

Вижте още:

Изберете най-подходящата възраст за детски профил в социалните медии