Добрите заместители на "лошата" храна

Добрите заместители на "лошата" храна
Снимка: iStock

Има алтернативи на вредния чипс, вафли и желирани бонбони

Всеки родител знае колко трудно е да устоиш на молбите на детето за вафла, пакет чипс или газирана напитка. Рекламите и привлекателните опаковки правят тези изкушения почти непреодолими.

Но добрата новина е, че има вкусни и забавни алтернативи, които не само ще задоволят апетита на децата, но и ще им дадат нужните хранителни вещества.

Въпросът е как да ги поднесем умно и апетитно?

Интересни предложения може да намерите в безплатния онлайн наръчник за родители "Как да направим ученическата кутия за храна неустоима за децата?".

Той е съвместен проект на Kaufland България и Българската педиатрична асоциация и е насочен към родители на деца между 1 и 7 клас.

Малката книжка може да бъде свалена безплатно от сайта на Kaufland и има за цел да бъде ежедневно помагало на родителите в стремежа им да осигурят най-доброто за своите деца.

Снимка: Kaufland България

Ето и част от идеите, описани в наръчника.

1. Домашни желирани бонбони

Повечето желирани бонбони са пълни с изкуствени оцветители и захар.

Вместо тях можете лесно да направите домашен вариант - със сок от пресни плодове, желатин (или агар-агар) и малко мед.

Ще бъде още по-вълнуващо, ако използвате формички със забавни фигури - мечета, звездички или сърчица.

Те ще изглеждат като "истинските", но ще са много по-полезни.

2. Домашен чипс

Чипсът е класика в детския свят, но съдържа много мазнини и сол.

Замените го с домашен чипс на фурна от различен цвят картофи - червени, жълти, лилави, а защо не и оранжеви ленти сладки картофи.

Нека бъде цветно и вкусно.

Освен от картофи, чипсът може да е от цвекло или целина.

Проявете творчество с опаковката, а ако имате по-голямо количество - дайте на детето да почерпи и приятелите си!

3. Плодови близалки

Леко пасирани парченца плод, замразени във формички с клечка и облети с тъмен шоколад... Едно страхотно лакомство за уикенда или просто ей така - като вкусен и изкусителен десерт!

4. Домашен сладолед

Кое дете не обича сладолед?

Изберете любимите му плодове, нарежете ги на кубчета, замразете за няколко часа във фризер, а след това пасирайте заедно с кисело мляко или кокосова сметана и подсладете с малко мед.

Замразете отново и воала - имате готов сладолед.

5. Сурови барчета и бонбони

Много добра алтернатива на вафлите са суровите барчета, които можете да приготвите с различни видове ядки или ядкови и кокосови брашна, семена, тахан, сушени плодове и черен шоколад.

Избраните продукти се блендират и поставят във форма, а след това се охлаждат в хладилник за няколко часа.

На същия принцип можете да направите и вкусни бонбони с добри съставки.

Как да насочим децата да избират сами тези добри алтернативи?

Презентацията е ключова и всяка инвестиция от време и въображение в нея си заслужава.

Цветни купички, интересни форми и шарени чинии правят храната по-привлекателна.

Включете ги в приготвянето.

Ако сами си направят плодовите близалки или подредят зеленчуковите пръчици, ще имат доста по-голямо желание да ги опитат.

Можете да ги предизвикате да направят проучване за вкусовите предпочитания на всеки член от семейството и да подготвят специални близалки въз основа на данните, които са събрали.

По този начин хем ще се почувстват като част от света на големите, хем неволно ще получат нови хрумки за интересно съчетание на различните вкусове.

И не забравяйте, че забраненият плод е най-хубав!

Ако кажете категорично "никога няма да ядеш чипс", детето ще го иска още повече.

Същото се отнася за сладоледа, вафлите и всичко, което по принцип сме склонни да забраняваме.

Предлагайте алтернативи и не правете "от мухата слон" - без ултиматуми, а с търпение и последователност, поднасяйки домашните варианти под формата на нещо красиво и специално.

Promoted

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
Споделяне
Харесва ми
Споделяне

Подобни

Ексклузивно

Последни

  • Promoted
  • Добрите заместители на "лошата" храна