Защо, по дяволите, да ме е срам, че гледам „Ергенът“?!

| от Мирослав Петров |


Още си спомням как миналата година шефката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова в пристъп на публично възмущение определи риалити шоуто на bTV „Ергенът“ за, цитирам, „интелектуален холокост“.

Още от смутните времена на „Биг Брадър“ у нас го има този опит за възвишеност, в който си придаваш допълнителна стойност, когато казваш на висок глас, че ти такива простащини не гледаш.
Сега, покрай „Ергенът“, такива настроения се събуждат отново, като различни известни и не дотам известни лица надават глас, за да заявят колко възмутени са от тази пошлост, която се появява по екраните.

С началото на втория сезон на шоуто коментарите за вулгарност, пошлост и сравнения с евтина чалга започнаха да струят, подкрепяни от коментари за външността на тази или онази участничка.
Едното нещо, което е общо за всички тези коментари обаче, е това подхлъзване, деликатното изпускане на информация, че коментиращият всъщност гледа „Ергенът“. А ако повдигнеш темата, обичайното извинение е, че хората гледат, само за да знаят за какво говорят всички останали. Нали…

Аз обаче го казвам ясно и открито. Мен не ме е срам, че гледам „Ергенът“.

Нито е първото, нито е последното риалити шоу, което ще гледам, а нещо нямам нерви да се срамувам и да си мисля за т.нар. „виновни удоволствия“.

Абсолютно наясно съм със стигмата, която върви с подобни предавания – в тях се разчита на огромно количество скандали, част от които даже са често изкуствено подхранвани, за да се бълва възможно най-голямо количество чист и безсрамен сеир.

Някои от участничките са… да кажем ярко простовати и им липсва онзи вътрешен филтър, който спира част от информацията да излезе от устите им. И на моменти положението става гротескно.
Но истината е, че в това е чарът на подобни предавания. Те са леки за гледане, шарени, пълни с драматични моменти и най-важното от всичко – могат да те извадят от рутината. Далеч са от цялата сивота на ежедневието, пълно с проблеми, тревоги и безсмислени глупости, в които се давим обичайно.

Шоута от типа на „Ергенът“ са заредени с емоции и ние се заразяваме от тях. Интересуваме се с кого този път ще се скара Габи, ще оцелее ли приятелството между Айлин и Валерия, когато между тях застане Евгени…

Притръпваме от неприязън, когато видим някоя от неприятните участнички и стискаме палци на онази, която смятаме за най-достойна да победи.

Още по-забавно е, когато гледате шоуто с приятели.

Тогава можете да се опитвате да познаете кои моменти са били режисирани предварително и какво се случва напълно естествено или да спорите за това кого точно ергенът наистина харесва.
Епизодите са пълни с нелепи моменти и безумни изказвания, на които можеш да си се похилиш „виновно“, докато мозъкът ти се успокоява с идеята, че все пак при теб всичко е нормално.

Когато ежедневното ни мачка, ние имаме нужда от подобни малки бягства от реалността. И когато не всеки ден можеш да си позволиш да ходиш на събития или на почивки, за да ти се случва нещо ново, подобни предавания, филми и сериали са добър заместител.

Това, с което риалити шоутата изпъкват пред филмите, е, че дават поглед към реални хора с реални драми. И да, това вероятно е някакъв странен тип воайорство, но… работи.

Два пъти в седмицата за по два часа успяваш да оставиш грижите си, гледайки как група красиви млади жени се карат и дърлят за пълни глупости, докато един объркан млад мъж се опитва да балансира между цялата лудост около себе си.

Дали може да се направи по по-добър начин – със сигурност. Това предаване има доста трески за дялане.

Може да се потърси повече баланс между различните „истории“ и „сюжетни линии“ в шоуто и количеството сеир. Може да се търсят участници, на които не им личи толкова, че не са тук, за да „намерят любовта на живота си“. Може и да се направи малко по-стилно изглеждаща продукция.
Това обаче не означава, че трябва да търчим веднага към моралната висина и да го замеряме с камъни. Все пак ако толкова много хора гледат и обсъждат „Ергенът“ и се вълнуват от предаването, значи може би има смисъл да го дават по телевизията.

И да чувстваме вина от факта, че се развличаме по този начин, е напълно, напълно безсмислено. Така че давайте го по-ведро и кажете коя от тези весели девойки според вас ще спечели накрая.

Вижте още: 

Ако сте възмутени, значи е изкуство