Филмите с Джош Хартнет, които трябва да гледате

| от MamaMia |


Джош Хартнет навършва 39 днес и можем спокойно, макар и с леко съжаление, да кажем, че момчето порасна. Запознахме се с него в далечната 1998г. с филма „Хелоуин: 20 години по-късно“ и още оттогава видяхме, че има нещо доста специално в тези дръпнати очи.

Хартнет (38г.) е посланик на немската премиум марка Marc O’Polo и в момента се снима в популярния английски сериал Penny Dreadful – черна фантастика, в която Джош играе стрелец, преобразяващ се във върколак.

Майка му е с шведски и норвежки корени, а баща му е с ирландски и немски произход.

Родителите му се развеждат, още когато е дете. Отгледан е от баща си и втората му жена.

Въпреки ранната слава, Хартнет не избира да следва очевидния път. Докато снима Black Hаwk Down, решава, че ще си почине от суетата в Холивуд. Отказва киното за известно време и се връща в Минесота – „защото там са хората, които го познават най-добре“.

Първата му роля е още като дете в местния театър, предлагат му да играе Том Сойер, но той казва: „не съм съгласен да стоя тук, а някой друг да играе готината роля“ – в резултат на което бързо става Хъкълбери Фин.

„Във всеки от лошите герои, които съм играл, откривам по нещо от себе си“, казва Хартнет в интервюто за Брус Уебър – модния фотограф, който снима фотосесиите на Marc O’Polo под мотото #FollowYourNature.

Когато е на 22, му предлагат да изиграе Супермен в „Завръщането на Супермен“, по същото време получава предложение и за Батман – отклонява ги с аргумента, че подбни роли стават марката на един актьор за цял живот.

Хартнет е носител на приза „най-секси вегетарианец“ – въпреки че вече е обратно в отбора на месоядните. Казва, че вегетариантството е било етап от бунтарската му фаза.

Докато е в „почивка“ от киното, се занимава с благотворителност. Работи с деца, жертви на насилие, прави дарения за за екологични каузи, бори се с бедността в Африка. Накрая решава да учреди собствена фондация, която да подкрепя проекти на талантливи хора, на които им трябва малка помощ, за да успеят в начинанието си.

От скоро е баща. Казва, че раждането на дъщеря му го е променило – намалило е егото му, повлияло е дори вкуса му към музиката, направило го е по-отговорен. Партньорка в живота му е британката Тамсин Егертън – двамата се срещат на снимките на The Lovers.

По случай 39-тия му рожден ден, ви черпим с галерия с филмите с негово участие, които е добре да добавите във видеотеката си – дори тя да е виртуална или да съществува само в паметта ви.