Децата-актьори, които не пораснаха добре

| от Амелия Понд |


Те са милионери. И са на възраст между 5 и 10 години. Те са част от бижутата на Холивуд и са добре отглеждани храненици на един от най-печелившите и комерсиални бизнеси в Америка. Те са вложенията в бъдещето, както на собствените си родители, така и на най-големите имена в седмото изкуство.

Те са онези сладки чаровни същества, след които хората казват умилителното: „Ааааххх“ щом ги видят в кадър. Те са децата-звезди-актьори на Холивуд.

Децата-актьори в меката на киното имат потенциал и бляскаво бъдеще пред себе си. Те са защитени от специална асоциация, след скандалния случай с Джаки Кугън – детето изиграло хлапето в „Хлапето“ на Чаплин, което бива обрано от собствените си родители. Те са харесвани и миропомазани, независимо какво играят, особено, ако им се случи в ранна възраст.

Учудващо, но повечето от тях се справят повече от добре. Последният ярък пример за страхотно хлапе с талант е 9-годишният Джейкъб Тремблей от „Стая“. Великолепната му и плътна актьорска игра остана незабелязана от Академията, но не и от зрителите.

Холивуд познава примери за успешно внедрили се в света на големите деца-актьори. Само малка част от тях са Дакота Фанинг и сестра й Ел, Джоузеф Гордън-Левит и Дрю Баримор.

Но има и едно просто правило, което гласи, че малко деца-звезди успяват успешно да стъпят в света на големите. Те или остават известни с най-ярките си детски роли или пубертетът и порасването под светлината на прожекторите не им понася.

Причините за това са много – от славата до онова, което хормоните правят с иначе красивите и миловидни детски лица.

Най-ярките примери за лош ген, неприятно усвояване на прекалено ранно придобити средства в огромни колечиства или просто лоши решения през пубертета, сред най-потенциалните в миналото деца-актьори в Холивуд, вижте в нашата галерия.