Най-страшното разкаяние в края на живота ни… и как да го променим още днес

| от Кристина К. |


Има поне едно нещо, което държите да направите в този живот, нали? Да изпълните някаква своя висша цел, да работите за кауза, да се осмелите за тотална щуротия, да показвате повече на хората около вас, че ги обичате? Не искате един ден, на финала на всичко, да се обърнете назад за равносметка, и да си кажете с разкаяние „трябваше да направя това, а вече няма време“. Дали обаче е възможно хората да съжаляваме за едни и същи неща много по-често, отколкото сме си представяли?

В продължение на осем години Брони Уеър е болногледач в дом за умиращи хора. Нейните пациенти знаят, че са тежко болни и че им предстоят последните седмици или най-много месеци от живота им. С времето Уеър постепенно осъзнава, че най-важната роля, която играе, не е физическата, а емоционалната. Че е там, за да слуша. По-късно тя систематизира интимните размисли на летално болните в книгата си „Петте най-големи съжаления на умиращите“.

В последните си дни много от нейните пациенти споделят с нея своето най-голямо разкаяние. Най-честият мотив, според Уеър, е един и същ.

„Иска ми се да имах смелостта да живея живот, верен на себе си, а не живота, който другите очакват от мен.“

Много е важно да опитате да изпълните поне някои от мечтите си, преди да е станало твърде късно. Здравето носи свобода, която много малко хора осъзнават, докато вече не я притежават.

Психолозите често работят със своите клиенти върху темата за времето и губенето му. За да повиши личното си щастие, човек трябва да се научи да уважава времето.

Защото времето е най-ценният ресурс, с който разполагаме.

В ежедневието е лесно да изпаднем в противоречие с това, което е най-важно за нас. Но животът със съзнанието за собствената ни смъртност фундаментално променя това, което ценим и как избираме да използваме времето си. То демаскира несериозните, празни занимания, които нашата култура често утвърждава.

Отговорът на вашата публикация в социалните медии наистина ли има значение? Има ли значение каква кола карате? Има ли значение, че приятелска група ви изключва от своя социален кръг? Ако ви пуснат вътре, наистина ли искате да прекарате ценното си време точно с тези хора?

Окончателното възприемане на факта, че няма да живеем вечно, поставя нашите ценности в остър фокус. Когато дерматологът ви каже, че иска да направи биопсия на образувание с неправилна форма, защото изглежда като предраково, вероятно вече не мислите дали сте симпатични на колегите си.

След като осъзнаете, че времето е най-ценното от всички притежания, вече няма да има разлика между изборите, които искате да направите, и изборите, които наистина правите.

Нужно ли е да съжалявате в края на живота си или можем да преборим това разкаяние още сега?

Не е нужно да чакате и след това да погледнете назад и да желаете да сте направили нещата по различен начин. Днес можете да започнете на чисто. Просто се запитайте за какво съжалявате точно в този момент.

Ако искате да прекарвате повече време с двегодишната си дъщеря, вероятно ще съжалявате за същото след четири десетилетия. Ако съжалявате, че сте избрали комфорта и познатостта на сегашната си работа, вместо да се гмурнете в дълбокото и да опитате да правите това, което най-много ви харесва, независимо от риска, един ден бихте съжалявали да не сте го направили.

Голямата разлика между сега и тогава е, че днес имате способността да промените нещо по въпроса. Невинаги ще я имате.

Ето още едно просто упражнение, което обичам: когато си казвате довиждане с някого, правете го сякаш никога повече няма да го видите. Разделяйте се по начин, по който демонстрирате обичта си благодарността си за времето, което сте прекарали заедно. Започнете с един човек днес. Утре, две. Работете по пътя си, докато стане част от ежедневието ви.

Вижте още: 

10-те най-търсени професии в Tinder


Повече информация Виж всички