Мис България 2017 не е грозна, но не заслужава титлата

| от Лилия Огнянова |


През изминалата нощ цяла България се тресеше от силни вълнения. Най-голям (и щастлив) трус предизвика невероятната победа на Григор, който циментира името си като най-успешният и обичан български спортист.

След това всички се развълнуваха от посипалия се над части от страната първи сняг.

Черешката на емоциите обаче постави избирането на новата Мис България!

24-годишна девойка със звучното, старо българско име Тамара Георгиева бе коронясана за най-красива българка. Реакциите след финала на конкурса са невероятни и едва ли някой ще се учуди, че огромната част от тях са негативни.

За да съм честна, ще кажа, че на мен не ми е приятно да чета всички обиди по адрес на Тамара, нито пък да гледам колажите с нея, които я превръщат във вещица, трол и всички останали митични грозни създания с големи носове и бенки по лицето.

Не ми е приятно, защото Тамара, нито пък който и да било друг човек, без значение окичен с титла Мис или не, заслужава да бъде обиждан по подобен начин и наричан грозен.

Дори Донатела Версаче, която до голяма степен сама си е виновна за външния си вид с всичките пластични и други интервенции, не бива да бъде наричана грозна. Защото е тъпо, излишно и хулиганско.

Но е факт, че новата мис България, на 24 години, родом от София (каква гордост, а!), студент по дизайн, НЕ Е красива. Поне не толкова, че да бъде официално обявена Мис България, което пък ще рече – най-красива измежду всички българки. И със сигурност не заслужава да ни представя на какъвто и да е международен конкурс за красота.

Защото смисълът на избирането на Мис е да се избере девойка, за която 9 от 10 души ще кажат, че е красавица.

Иначе е ясно, че всеки си има свое лично излъчване и очарование, всички очи виждат различно, всеки си има вкус и т.н. Но конкурсите по красота целят не да задоволяват специфични изисквания, а да избират за победители такива, за които всички единодушно ще кажат, че са красиви! Просто разгледайте на случаен принцип в Гугъл снимки на случайни миски от цял свят и ще се убедите в това.

Търси се симетрия в лицето, хармония в пропорциите, красива усмивка, ясен поглед, стройно тяло и не на последно място – природни дадености! Не гърди, уголемени с помощта на колегите на д-р Енчев, не напомпани с хиалурон устни, не изгладено с ботокс чело, повдигнати с кой знае какво скули и цветни лещи в очите.

А естествена хубост, дадена милостиво от майката природа, която радва окото и връща вярата в красотата.

За жалост, един поглед е нужен към лицето на новата ни Мис България, за да се разбере веднага, че тя определено е с филъри в устните. Някои твърдят, че и гърдите ѝ са подкрепени със силикон, но само тя и козметикът/лекарят ѝ знаят какво още е поправяно и подобрявано по тялото ѝ.

Нека пак подчертая – Тамара не е грозно момиче, но определено можеше да имаме много по-красива и с хармонични черти българка, която да носи титлата Мис за 2017 и да ни представи на международния конкурс за красота.

Знаете ли от кога не сме печелили подобен конкурс? От никога… Жени Калканджиева в далечната 1995 г. става Мис България и на последвалия конкурс успява да се класира в челната десетка (!!!) на Мис Свят.

Ако разгледате някои от носителките на Мис Свят за последните 10 години – като започнем от Приянка Чопра и приключим с миналогодишната Стефани Дел Вал, а после погледнете отново Тамара, ще ви стане ясно, че и тази година ще участваме само в масовката и няма да се класираме до никъде, пък после нека се бием в гърдите, че българките били най-красивите жени.

Те са наистина такива, но докато конкурсите за красота у нас се движат от всякакви други интереси и критерии, но не и красота, ще продължаваме само да се тупаме по рамото и успокоително да си казваме, че и на световно ниво всичко е нагласено, както на национално.