Какво се случва с тялото, когато спим прекалено много

| от MamaMia |


Всички сме чували за вредата от недоспиването. Знае се, че ако спим по по-малко от 6 часа на нощ, нанасяме големи щети на мозъка си, че недоспиването ни докарва допълнителни килограми и причинява неимоверен стрес. Знаем също така, че 17 часа без сън водят до промени в поведението, сходни с тези, които причиняват 0,05 промила алкохол в кръвта.

Но какво знаем за прекомерното спане? Оказва се, че не много.

Австралийката Оливия Арецоло е експерт по съня. За Daily Mail Australia тя разказва какво точно се случва с тялото, когато спим повече от необходимото – например повече от 10 часа на денонощие. Оказва се, че и преспиването води до много лоши последствия за ума, за тялото, за настроението и за цялостното ни поведение.

Точно както инсомнията (безсънието), така и хиперсомнията, както е познато преспиването, е изключително вредна за човека.

Като хиперсомния може да се определи спане по повече от десет часа, което нарушава естествения за организма цикъл сън-събуждане. Този вид спане е проблематично, защото хормоните, които определят цикъла ни на сън, също така определят и нивото на енергия. Като резултат човек се чувства умствено и физически преуморен през деня, което е обратен ефект на очакваното. Така вместо да си починем, когато преспим, ние всъщност ставаме по-уморени.

Нарушеният циркаден ритъм (биологичен ритъм, контролиращ вътрешния ни часовник, който ни казва по естествен начин да ставаме, когато тялото и мозъкът вече са отпочинали) спира да сигнализира кога е време да си лягаме и като следствие си лягаме преуморени, спим дълго, за да си отпочинем – и в резултат се будим отново преуморени и отпаднали. Затова и хората, които преспиват, се нуждаят от повече време сутрин, за да се „съвземат“ и да започнат деня си.

Друго следствие на тази отпадналост е липсата на концентрация и лошото представяне както в работата, така и в личния живот.
Изследванията показват, че онези, които редовно преспиват повече часове от обичайното, състаряват състоянието на мозъка си с около две години. Това означава по-бавна мисъл, нарушена памет, влошени концентрация и преценка.

Според изследванията хората, които спят по седем-осем часа на нощ, се представят по-добре на когнитивните тестове от онези, които не спят редовно или преспиват.

Депресия и лошо настроение

Освен на физическите и умствените възможности, прекомерното спане се отразява и на настроението. Експертът подчертава, че ако спите прекалено много, хормонът серотонин, наричан още и „хормон на щастието“, променя нивата си, което може да доведе до депресивни състояния.

Въпреки че все още не могат да установят пряка зависимост между депресията и преспиването, изследванията все пак показват, че 45% от възрастните с депресия, също така спят прекалено много.

Затова Оливия Арецолопрепоръчва да се спазва хигиена на съня. Препоръчително е да се ляга горе-долу по едно и също време и да се спи между 7 и 8 часа. Ако предишната нощ не сте спали достатъчно, не се опитвайте да компенсирате с прекалено дълго спане на следващата нощ.

Физическият аспект

Много от хората, които спят прекалено много, се оплакват от главоболие и болки в различни части на тялото.

Всъщност движението е ключово за предотвратяването на всякакви болки, а ако човек лежи прекалено дълго, се обездвижва сериозно. Главоболието от прекаленото спане пък се дължи на факта, че организмът се дехидратира, кръвната захар пада, а ако сте свикнали да пиете кафе сутрин, но спите много след обичайното време, в което го пиете – главоболието е сигурно.

Затлъстяване

Според експертите не само недоспиването, но и прекмерното спане, причиняват проблеми с килограмите.

От гледна точка на тялото, намаляването на умствените и физическите способности, ограничава активността ви. Изследванията показват, че ако спите повече от необходимото, сте с около 20% по-склонни да затлъстеете или надебелеете.

Как да прекъснете порочния кръг на прекомерното спане?

Заради описаните причини е наложително да възстановите своя здравословен ритъм на сън. Според Арецоло, е много важно да си изградите добри навици. Опитайте се да си лягате по едно и също време всяка нощ и да се събуждате по едно и също време сутрин. Настройвайте си аларма както за лягане, така и за ставане.

Хигиената на съня изисква да се освободите от технологиите в спалнята – или просто да ги изключите. Не дръжте смартфона си близо до главата и избягвайте екрани, както и синя светлина в спалнята вечер, тъй като тя превъзбужда и ни държи нащрек. Лавандуловите араматизатори или възглавниците с лавандула помагат както при безсъние, така и при прекомерно спане.

Не забравяйте да пускайте свеж въздух у дома, да се движите повече и да се хранете с леки храни преди заспиване.


Повече информация Виж всички