Да запазим баланс през козуначения период от годината

| от Катрин-Лейла Михайлова* |


Наближава козуначения период от годината. Колкото и да има хора, които твърдят, че те козунаци не обичали и видиш ли не близвали – не им вярвам. Та кой не ги обича?

Има причина козунакът да се прави и яде един път в годината и това е фактът, че той е една голяма калорийна бомба, която само чака да избухне под формата на качени килограми.

Разбира се, всеки празник сам по себе си означава, че цялото семейство се събира на маса още от обяд, движението се свежда до минимум, а преяждането е в кърпа вързано.

Не стига, че отвсякъде ще сме залети с храна и калории, но и залите по празниците не работят – дори и аз не работя.

Обаче, има няколко малки неща, които можем да направим, така че да сведем килограмените поражения до минимум.

Това, което на мен най-много ми помага да запазя баланс по време на почивка, са разходките. Те са напълно безплатни, много приятни и изключително полезни за тялото ни.

Аз съм от хората, които мразят да тичат, но ако джогингът е нещо, което ви кара да се чувствате заредени – смело бягайте в парка.

Бих посъветвала да се правят упражнения и тренировки вкъщи на постелката, но личният ми опит и практика са показали, че тренировката от уюта на дома е неефективна, защото я няма дисциплината на залата.

Но все пак една лека тренировка между почивните дни няма да навреди, даже напротив. Всичко това не отнема много време, а в същото време ни помага да запазим вътрешния и външния си баланс.

Все пак нека бъдем реалисти – няма да стане само с разходки, трябва и малко контрол над това, което ще ядем по време на празниците.

Някак типично балканско е, седне ли се на маса, да се яде, ама яко, като за последно.

Това е толкова вредно за тялото – то се стресира от огромното количество храна, която поема наведнъж и му става напълно непосилно да разгради погълнатите хранителни вещества.

Моят личен съвет и практика, която спазвам винаги по време на празниците, е минимално количество ядене през деня преди сядането на софрата.

Така, тук ще има критики от сорта, че така сме гладни и ще ядем още повече – това не е така.

Когато сме ограничавали до минимум количество храна, стомахът се свива. И в момента, в който хапнем нещо по-тежко като например месо с картофи и някое и друго яйце, ние се засищаме много по-бързо, отколкото ако сме почнали да плюскаме още от закуска.

При мен действа безотказно и никога не съм качвала килограми за няколко дни.

Тъй като стана дума за яйца, тук искам да подчертая много дебело, че яйцата са много полезен продукт, но трябва да се консумира в граници.

Абсурдно е да изядем 6 яйца за един ден и да си мислим, че това е ок – нали всички фитнес маниаци го правят. Не, не и не!

Хората, които се занимават с културизъм всъщност ядат много белтък. Прословутият омлет за спортисти с 10 яйце представлява всъщност 10 белтъка и два, максимум три жълтъка – другото за жалост отива в мивката.

Всъщност жълтъкът е супер полезна храна, но в рамки.

Ако не искате да се озовете с подут стомах и дънки, които просто не можете да закопчеете вечерта, силни спазми, киселини и чувство, че сте се отровили, то тогава наистина внимавайте с яйцата: не забравяйте, че те присъстват и в козунака и то в големи количества.

Именно, за да знам какво ям, от години аз правя само домашен козунак- така съм сигурна какви продукти слагам. Подбирам много качествено бяло брашно и съм се опитвала много пъти да сменя захарта с кокосова или кафява (но не става – козуначените конци стават само с бяла захар!).

Хубавото е, че на пазара може да се намери много качествена бяла захар и тя не е тази евтината от супермаркета.

Вижте още:

Идеи и рецепти за съвършената Великденска трапеза

И все пак ако месенето на козунак просто не е вашето занимание, то тогава заложете на такъв, направен в някоя приятна малка пекарна, и за който която сте проверили какви продукти слагат.

И понеже аз съм привърженик на качествената храна, все повтарям за тези прословути продукти. И призовавам: не си купувайте козунак от супермаркета. Пакетираните в найлонови пликове козунаци с дълъг срок на годност са пълни с консерванти и подобрители, които, повярвайте ми, не искате да влизат във вашето тяло…

Любимо мое традиционно великденско ядене е агнешкото с картофи.

Агнешкото месо е едно от най-леките и диетични меса, а в комбинация с печени картофи е супер вкусно. Важно е докато го ядем, да не го смесваме с хляб и да избягваме успоредното хапване на огромен брой яйца, защото точно така се получава преяждането, което искаме да избегнем.

Разумното хранене е в баланса.

**Катрин е политолог по образование и спортен инструктор по призвание. Занимава се с Пилатес повече от 10 години. Обича да помага на хората да се превърнат в най-добрата версия на себе си.  От професия, с годините писането остава нейно хоби и страст.

Вижте още:

Постене и спорт: (не)възможна комбинация?


Повече информация Виж всички