7 причини да се радваме, че лятото свърши

| от Николина Михайлова |


Всеки месец има свой чар. За много хора обаче лятото винаги е държало специално място, понеже идва с много и цветни вълнуващи подаръци. Ако юни ни носи ярко слънце, дълги дни и началото на лятото, юли води със себе си морето и безкрайните плажове, а август внася постепенно прохладата и носталгията на последните летни дни, то за септември остава депресията. Онази меланхолия по отминалото лято. Обаче не е нужно да е така и няма причина да броим 37, 38, 39 август… Можем да погледнем нещата от съвсем друг ъгъл и да се радваме, че е септември, почти колкото се радвахме на юни. Затова съм ви събрала моите любими неща, които ме карат да се вълнувам, че есента наближава.

1. Времето

Най-накрая е по-хладно. Поне в някаква част от деня може да се диша нормално и можем да излезем на разходка без да си докараме слънчев удар. Нещо повече, можем да извадим любимите си жилетки от гардероба и да се обгърнем с уют и топлина. Чувството не е за изпускане!

2. Огромно количество културни събития

Когато ни напече жаркото лятно слънце, е много трудно да мислим за нещо различно от море, плаж и коктейли. С падането на температурите обаче съвсем спокойно може да се отдадем на богата културна програмна в града – концерти и представления на открито, кино и театрални фестивали, занаятчийски фестивали. Това е моментът да разгледате програмите, да станете от дивана и да се отправите на приключения.

3. Едно различно бягство от града

Есента е прекрасно време, в което да се отправите към някоя екопътека, да преоткриете винения туризъм или да се отправите към някоя от множеството исторически забележителности из България. Вземете си карта със 100-те национални обекта и започнете да се забавлявате.

4. Изгревът

Повечето от нас рядко успяват да се насладят на изгрева – било то, защото е твърде рано и не могат да станат, или защото трябва да се приготвят за работа по това време. През септември обаче изгревът е в 7, което е перфектното време – не е нито много рано, нито много късно, още не сме на работа и най-вероятно бихме могли да откраднем десетина минути, преди да се отправим към нея. Подарете си това удоволствие!

5. Градът

Освен разнообразната културна програма, есенните месеци предлагат и чудесна възможност да сте турист в собствения си град. Опознайте парковете, музеите, галериите. Изгубете се за малко, открийте скритите паметници, новите барчета, преоткрийте добре забравеното старо. Не само Ню Йорк никога не спи, с времето всеки град променя облика си и винаги има с какво да ви изненада.

6. Спокойствието

Въпреки че краят на лятото се свързва със започването на работа и неприятното завръщане от почивка към една купчина задължения, всъщност връщането към рутината има своите предимства. Познатото носи спокойствие и, колкото и да е парадоксално понякога, ни позволява „да си починем от почивката“. Сега е моментът да си откраднете съботен следобед на дивана или на терасата с чаша чай и да се отдадете на любимото си хоби.

7. Равносметката

Есента също така е изключително подходящо време да вземете живота си в ръце. Да видите какво сте направили дотук с годината – ако вече сте няколко хода напред, да се наградите за постигнатото, да забавите за малко темпото и да се подготвите за още по-силен завършек. В случай, че се чувствате, сякаш вчера е бил 01 януари и нямате представа как е минала годината, сега е шансът ви да промените приоритетите и да започнете да работите по нещата, които са наистина важни за вас. Все пак има още поне три месеца да ги свършите!

Надявам се да си харесате някоя причина от този списък и той да ви накара да се усмихнете. Да се вдъхновите да опитате нещо ново и да се радвате истински на даровете на есента, защото колкото и да ни се иска да е вечно лято, сезоните се менят. Ние можем само да им се наслаждаваме.

Вижте още:

Отново на работа и на училище в сезона на вирусите