Защо е толкова трудно да напуснеш насилник?

| от Силвия Димитрова* |


Властта се състои в причиняване на болка и унижение.
Властта се състои в разчленяването на човешкото съзнание.

Джордж Оруел

Един склонен към насилие партньор успява да налучка у другия слабото и уязвимо място, което ще му помогне да започне процеса на установяване на власт и контрол. Тоест, ще му помогне да се „закачи“ и да започне процеса на установяване на влияние.

Например недобрата себеоценка и недоверието в собствените възможности е едно такова слабо и уязвимо място. Тогава търсим начин да изглеждаме по-ценни в очите на партньора си и на околните. Грижим се повече за другите и пренебрегваме себе си. Такива жени показват прекалена толерантност и не знаят къде да сложат граница на агресивното поведение на другите. Не могат да определят и заявят кое е приемливо за тях и кое не е. Когато един човек има ниско себеуважение, незабавно се поставя в подчинено положение. И това веднага се улавя от околните.

Професионалистите, които окуражават жената да напусне съпруга си/партньора си, който я малтретира, често се ядосват, че тя се е върнала при него. Съветите, които дават на жената да го напусне, а тя се връща, може да я накарат да се чувства още по-виновна. Забравяме, че щом е имало удари, това означава, че почвата е била подготвена преди това и защитата на жената е била свалена.

Историята на жена, изпаднала под влияние

Мира е красива, весела, безупречна в професионално отношение жена, говореща три езика. Майка на 2 деца. Съпругът й е я е напуснал преди няколко години и тя се грижи сама за децата си, с помощта на родителите си.

Около година след като е сама с децата си, Мира среща Иво, който е бил първата й любов и я е напуснал внезапно, без да й обясни причината. Той все още не е семеен, разказва й, че все попада на жени, които го мамят. Започват да излизат на кафе все по-често, той се опитва отново да я прелъсти. Мира в началото не е съгласна да имат връзка, обаче в резултат на неговите настойчиви действия, тя се съгласява. Той почти се пренася да живее у тях, въпреки, че първоначално тя е против заради децата и близките си.

Неусетно той започва да я контролира и следи – тя все по-често го вижда на местата където ходи – фризьор, магазин, работа. Понякога стои на отсрещния тротоар, друг път й се обажда да я пита къде е и казва, че е наблизо и ще дойде при нея. Следват много сцени на ревност – той е против тя да работи на тази работа, защото там има двама мъже, които я харесват и тя може да му изневери. Обажда се на шефа й с мотив, че трябва да я уволни, защото на нея й е трудно да гледа двете си деца и да работи. Тя напуска работа, като си мисли, че това ще го успокои и така повече няма да имат проблеми.

Той започва да я настройва срещу нейните родители и приятели. От своя страна те самите виждат какво се случва, под какво влияние е попаднала Мира, говорят й, че всичко което се случва, вреди на нея и децата, но тя е много объркана, не знае на кого да вярва. Тя също усеща, че нещата не са наред и решава да се раздели с Иво.

Тогава той я пребива и я заплашва, че ако го напусне, ще я убие и нея и децата й.

Подкрепена от близките си, тя подава жалба в прокуратурата срещу него. Той обаче й се обажда и започва да се моли да оттегли жалбата, много съжалява, само е искал да се грижи за нея и децата й, но тя го е предизвиквала непрекъснато като не го „слуша“ и той затова постъпва така. Обещава, ако тя оттегли жалбата си, да се разделят, щом тя така иска и повече няма да я търси.

Мира оттегля жалбата и атаките срещу нея започват с още по-голяма сила. Иво пише на всичките й приятели и разказва как тя е виновна за техните отношения и как е подала жалба срещу него. Звъни и многократно я обижда, че така го е изложила пред всички. Междувременно Мира се връща на работа, а Иво пише на шефа й че тя е некоректна с него, мами го. Заплашва и близките й. Тъй като Мира е спряла да му вдига телефона, защото той и звъни по 60-70 пъти на ден, той отново започва да я следи. Кара след нея, причаква я на улицата и казва, че иска да говорят. На една от тези молби, Мира се съгласява да пият кафе. Въпреки, че си дава сметка за поведението му, тя отново прощава покорно, гледайки го как той й се извинява и плаче.

Във времето след това, вследствие вменяването на чувство за вина от страна на Иво, че тя е виновна, че той страда и затова е агресивен към нея – Мира все повече губи почва под краката си. Започва да вярва, че явно щом и бившия й съпруг я е напуснал, както Иво преди години, явно причината е в нея. Границите й се размиват и тя е обзета от постоянно съмнение относно своите възприятия, вътрешното си чувство, своите интелектуални способности и чара си. Изпада в състояние на постоянна тревожност, депресивни чувства и паник атаки.

Приятелите и близките й се чудят как е допуснала това. Съветват я да се раздели с Иво, но тя вече не знае кое е добре за нея и кое е опасно. След много уговорки от страна на приятелите й, тя напуска Иво. Взима ограничителна заповед той да не я доближава. Изтощена е психически и физически, няма никакво доверие в себе си. Чувства се виновна, че причинява неприятности на Иво. Чувства се виновна, че е допуснала всичко това да се случи.

В описания случай, се вижда как редуването на прелъстяване и агресия, както и крайно непредвидимото поведение на Иво, пораждащо страх у Мира, я парализират. В началото тя устоява, но малко по малко се изтощава, попада под неговото влияние. Нейната психична реалност е иззета изцяло от неговата.

И отново може да се попитаме – защо жените не си тръгват при първия акт на насилие или когато вече виждат, че насилието е ескалирало? Да си дадем сметка защо понасяме и допускаме нетърпимо и насилническо поведение спрямо нас, е важна стъпка към разбирането как да се освободим от него. В повечето случаи не можем да го разберем сами, затова е важно да се работи със специалист психолог/ психотерапевт, ако не искаме да попадаме все в едни и същи насилнически отношения.

Прагът на търпимост на всеки човек е свързан с неговото минало и с неговата чувствителност. Но този праг може да бъде променян от естеството на претърпяното насилие и особено при изпадането на влиянието на насилника.

*Текстът е от профила на автора във ФейсбукДомашното насилие е тема, по която психологът и терапевт Силвия Димитрова работи вече 16 години. Статията е сред материалите, които тя пише за Фейсбук профила на Гореща безплатна денонощна специализирана линия за пострадали от домашно насилие – 0800 11 977. 


Повече информация Виж всички