Човешки детектор на лъжата: Как да не позволим да ни излъжат никога вече? /част I/

| от MamaMia |


Езикът на тялото, изражението на лицето, маниерът на говорене… Всичко това може да ни помогне да разпознаем кога не са искрени с нас. Поне на базово ниво. Можем да надградим и да станем истински експерти, ако се вслушаме в хората, които си изкарват прехраната с откеиване на лъжата.

Съвременните изледвания развенчават много от нашите дългогодишни вярвания за това какво сигнализира измама. Но има базирани на доказателства стратегии за това как да разберете дали някой лъже.

Изражението на лицето, маниерите, действията, реакциите и начините на говорене могат да се превърнат в потенциален сигнал, че някой лъже. И така, как можете да разберете?

Няма единичен признак на лицето за измама, но микроизразите – кратките, неволни потрепвания, които лицата ни правят в отговор на нашите емоции – могат да ви помогнат да анализирате нечии емоции, за да ви подскажат за потенциална измама, твърди Ани Сърнблад, специалист по изражението на лицето експерт и автор на „Дневника на човешки детектор на лъжата: Изражения на лицето в любовта, похотта и лъжите“.

Въпреки че една небрежна дума или фраза може да не разкрива много, последователният езиков модел може да бъде много разкриващ, предлагайки един вид „езиков пръстов отпечатък“, който разкрива ключови аспекти на нашата вътрешна същност, допълва Дейвид Дж. Либерман, психотерапевт, автор на Mindreader и експерт по човешкото поведение, който е провел обучение за профайлъри на ФБР, НСА, ЦРУ и Министерството на отбраната на САЩ.

Независимо дали искате да разкриете лъжите в профилите за запознанства, да станете по-уверени в инстинкта си за другите или да разкриете трикове на измамници, от които да не се възползвате, тези стратегии от експертите могат да ви помогнат да откриете как да четете хората, така че никога да не ви лъжат до отново.

Да започнем от А и Б на лъжата…

Колко често хората лъжат?

Някои изследвания отпреди десетилетия твърдят, че хората лъжат много: Едно често цитирано проучване от 2002 г. установява, че 60% от хората лъжат в рамките на 10-минутен разговор, когато опитват да изглеждат симпатични или компетентни. Но по-новите открития рисуват различна картина: повечето хора не лъжат толкова много, но тези, които лъжат, лъжат на килограм.

Проучване от 2021 г. в списание Communication Monographs изследва 116 366 лъжи, изречени от 632 участници в продължение на 91 последователни дни, и установява, че 75% от респондентите се самоотчитат от нула до две лъжи на ден. По-голямата част от идентифиираните лъжи са дело на няколко конкретни особено продуктивни лъжци. В допълнение, почти 90% от всички лъжи попадат в категорията на „благородната“ лъжа, като да кажеш, че харесваш подарък, когато не го харесваш.

Точността на данните при проучване зависи от това дали участниците определят лъжата като откровена измама или просто леко завъртане на истината. И дали са честни със себе си.

Защо е толкова трудно да се разбере честен ли е някой или не, и ако лъже, в какво се състои лъжата?

Обикновено сме склонни да мислим за грешките в езика на тялото като за капани, в които можем да уловим лъжеца. Да разберете как да разберете кога някой лъже е въпрос на забелязване на скръстени ръце, отклонен поглед и нервност… нали? Не е така! Четенето на езика на тялото всъщност е ненадеждно.

Дори неволните физиологични реакции, които могат да се покажат на полиграф, като промени в сърдечната честота или кръвното налягане, не заслужават доверие. Помислете за това: честен човек, свързан с детектор на лъжата, би бил разбираемо нервен – може би дори повече от опитен лъжец, който може по-добре да контролира тези отговори.

Но също толкова трудно е да се разбере дали някой лъже без детектор на лъжата. Проучванията показват, че когато става въпрос за способността ни да откриваме лъжи, ние лесно се подвеждаме, независимо колко сме уверени в способностите си за възприятие. Лъжците могат да използват малко обратна психология, като вземат предвид очакванията на слушателите и променят поведението си, за да избегнат разкриването. Това прави задачата още по-трудна.

Вместо върху езика на тялото или машините за откриване на лъжи, Либерман се фокусира върху вербални индикатори, за да разкрие навиците на ненадеждните хора. Според него,нашият избор на думи и синтаксис може да предостави прозорец към нашите нагласи, ценности и поведение. Именно те дори могат да служат като индикатори за нашето емоционално благополучие, за честността или сигурността ни в отношенията.

По същия начин подсъзнателните лицеви микроизражения предлагат по-надежден поглед върху истинността. Когато се опитвате да разберете дали някой лъже, микроизразите са по-черно-бели от езика на тялото, просто защото предшестват мисловния процес. Това твърди Ани Сърнблад. „За да излъжете с вашите микроизражения, трябва да сте в състояние напълно да убедите мозъка си, че преживявате различна реалност. Повечето хора не са в състояние да направят това, защото създава когнитивно претоварване.

И така! Как да идентифицираме лъжата?

Въпреки че трябва да имаме доверие във взаимоотношенията си, за да има смисъл от тях изобщо, понякога се прокрадва съмнение относно подмолното поведение на нашите приятели, партньори и дори децата ни. И така, как можете да разберете дали някой лъже или казва истината? По-долу можете да се запознаете със знаците, наблюдавани от споменатите експерти. Имайте предвид, че само един от тях не е достатъчен за генерални изводи. Нужно е да ги наблюдавате в комбинация.

Ослушвайте се за хиперболи

Изследванията показват, че вербалните знаци са едни от най-точните индикатори, че някой лъже. Тези езикови знаци включват прекомерна продажба на вашата гледна точка.

Декларациите за абсолютни стойности и прекомерните уверения, показват как лъжецът наистина, наистина се опитва да създаде впечатление за невинност. Твърде много говорене за „абсолютна сигурност“, „100% те уверявам“, „кълна се“, „честна дума“ и подобни, могат да будят съмнение. Хората често инжектират такива думи с намерението да представят образ на увереност. Ако ви попитат дали някога сте ограбвали банка, вероятно ще отговорите просто с „не“, а не с „мога да ти се закълна, че не съм, да не мръдна от мястото си“. Когато се задава въпрос, най-директният отговор често е най-честният.

Търсете несъответствие между думи и изражение

Ако думите, излизащи от устата на човек, изглежда не съответстват на изражението му, това може да е знак, че той лъже. Търсете несъответствие между изражението на лицето на някого и това, което той казва.

Ето пример за това как да разберете дали някой лъже, използвайки тази тактика: Да приемем, че помолите служител да се справи с допълнителен проект в последния момент. Ако отговори „никакви грижи, ще стане без проблем“, но изглежда много притеснен, вероятно просто се опитва да не ви разочарова. Може би всъщност е затрупан с работа, но не искат да отказва на шефа.

Лъжата може да е в ненужните детайли

Изследванията показват, че хората, които казват истината, включват подходящи, проверими подробности в изявленията си. Лъжецът, от друга страна, може да се опита да ви разсее с куп информация, която наистина не е нужно да знаете. Ключът към залавянето на лъжец е да се научите как да се фокусирате върху страничните детайли.

Някой, който прави измамно изявление, често се съсредоточава силно върху неуместни и ненужни подробности, за да имитира естествената дълбочина и богатство, открити в истинно изявление. Той подправя разговора с неуместни подробности, за да ви отклони от истината, сякаш хвърля пясък в лицето ви. Този човек знае, че ако изявлението му е твърде неясно или твърде общо, може да не го сметнете за надеждно. Тези неуместни подробности обаче не са непременно фалшиви. Всъщност те често са верни – една от стратегиите, които самоотчитаните добри лъжци използват, за да поддържат историите си прости и лесни за запомняне.

Лъжецът също така знае, че колкото по-сложна е лъжата, толкова по-трудно е да се поддържа. Той има склонност да набляга на истинската, но ненужна информация в опит да дублира слоевете истина, като същевременно се предпазва от измислянето на твърде много подробности, които могат да се върнат, за да му забият нож в гърба.

Вижте още: Анатомия на лъжата

Забележете кога ъгълчетата на устните се обръщат надолу

Разбирането дали някой лъже надхвърля думите, които казва, до микроскопичните подсъзнателни реакции, които има. За да откриете лъжците, обърнете внимание на техните микроизражения. Те са универсални и заложени в нас, хората, и присъстват на лицата ни, независимо от възрастта, пола, социализацията, културата или географското местоположение.

Едно от тях е микроекспресия, която казва „О, по дяволите!“. Това се вижда на лицето при издърпване на единия ъгъл на устата диагонално надолу към съответното рамо. Ако забележите това изражение при отговор на ваш въпрос, то може да индикира проблема или лъжата.

Слушайте за несъответсвия

Самоотчитаните добри лъжци казват, че вграждат лъжите си в истинска информация. Един от начините да разберете дали някой лъже е да се вслушате в незначителни подробности в една иначе правдива история.

Непоисканите подробности [в истината] – тези, които човекът повдига без подкана или запитване – трябва да са кратки и в контекст, което означава, че са непосредствено свързани с темата, а не с тангенциален товарен влак.

Обърнете внимание на бавните отговори

Изследванията показват, че лъжците често не бързат, когато отговарят на въпроси. Скоростта показва, че човек няма нужда от време, за да обмисли отговора си. Докато просто да направите пауза, преди да отговорите, не означава непременно, че ще последва лъжа, това означава, че човекът, който прави пауза, обмисля отговора си.

Разбира се, има много причини за премерен отговор, които не включват лъжа. Например, отделяме допълнително време, за да формулираме думите си, когато говорим за нещо особено чувствително или сложно. Това е знак за емоционална интелигентност, а не за това, че сте открили лъжата.

Въпреки това, ако паузата е в отговор на нещо, което трябва да е ясно, внимавайте.

Търсете паразитни думи и изрази

Всъщност. Честно казано. От тази гледна точка. Вярваш или не. Накратко. По същество. Реално. В действителност.

Какво е общото между тях ли? Тези изрази често служат като езикови маркери, които могат да показват нуждата на говорещия да изясни, подчертае или обоснове това, което се казва. „Те могат да се разглеждат като вербален еквивалент на подчертаването или удебеляването на текст, сигнализирайки на слушателя, че това, което следва, е от особено значение или може да противоречи на това, което обикновено се приема.

Фрази като тези се използват, за да привлекат вниманието и да увеличат значението на съобщението и като им обръщате внимание, можете по-добре да разберете как да разберете дали някой лъже в конкретни ситуации.

Забележително е, че те показват две напълно различни неща въз основа на контекста на взаимодействието. Когато се използват от някого, който се опитва да склони друг — виновен заподозрян, който е разпитван — използването им може да показва измама. Въпреки това, когато се използват несаркастично в непринуден разговор, те означават, че човекът е открит и заинтересован от разговора и се опитва да ангажира и може би да впечатли. Така че в ежедневието може да е малко по-трудно да забележите лъжец, използвайки тази техника. Но в по-сериозен разговор – например ако подозирате, че половинката ви изневерява – тези фрази придобиват ново значение. Жените и мъжете изричат ​​много лъжи и в правилния контекст разговорните прожектори могат да насочат с пръст потенциални неистини.

Вижте още:

Няколко ползи от свекървата


Повече информация Виж всички