Писмо до доведената майка на дъщеря ми

| от Кандис Къри, Huffpost* |


Не съм те искала тук. Ти просто никога не си била част от плана. Докато растях и мечтаех за свое семейство, никога не съм те имала предвид. Никога не съм имала нужда от помощ от друга жена, за да отгледам детето си. Планът за моето семейство включваше мен, таткото и нашите деца, но не и теб.

Съмнявам се, че и ти си ме искала в своя живот. Съмнявам се, че си планирала да бъдеш майка на дете, което не си родила. Ловя бас, че твоят план за твоето семейство е включвал теб, таткото и вашите деца, но не и мен и моята дъщеря. Обзалагам се, че когато си мечтала да станеш майка, е било в деня, когато раждаш, а не в деня, когато се жениш за своя съпруг. Напълно съм сигурна, че никога не си планирала да ме има.

Но Господ има планове, които далеч надхвърлят нашите собствени и когато моето малко семейство се разпадна, за да създаде две други семейства, си знаех, че ти ще дойдеш.

В моя ум ти беше ужасното чудовище и дъщеря ми нямаше да иска ти да се грижиш за нея изобщо, никога. Надявах се, че ти ще бъдеш не особено привлекателна и се молех моята дъщеря никога да не ти обръща внимание. Нейният баща щеше да знае, че се задоволява с някоя, която е втора цигулка след мен. Дяволът се всели в мен, защото изобщо не исках да се изправя срещу факта, че друга жена ще бъде майка на моето дете в мое отсъствие.

И тогава ти се появи.

Когато те срещнах за първи път, трябва да призная, че ти не се оказа такава, каквато си въобразявах, и ме обхвана силен пристъп на ревност. Трябваше да бъдеш отвратителна, помниш ли? Но ти не беше – беше зашеметяващо красива. Очакваше се да бъдеш гадна стара мръсница, помниш ли? Но ти не беше. Беше млада, сладка жена.

Плановете ми се сгромолясаха.

По израза на лицето ти разбрах, че да се срещнеш с мен е било точно толкова трудно, колкото и на мен да се запозная с теб. Сърцето ми веднага омекна. По дяволите милата ти усмивка! Аз наистина планирах да те намразя. Защо развали плана ми?!

Исках да ти се ядосам, но ти го направи невъзможно и аз бързо се изпълних с благодарност към теб.

Ти прие нашата дъщеря от самото начало и безусловно обичаше както нея, така и нейния баща, което е истински подарък за всички ни.

Ти включи дъщеря ни във всичко, което правиш, и направи така, че тя да се чувства обичана и приета. Ти постави нейната връзка с баща й над собствената си такава, а само смела жена може да направи това с такава грациозност.

Когато с баща й решихме да се разведем и да живеем в различни домове, знаех, че ще има моменти, когато тя ще се нуждае от мен, майка си, а аз няма да бъда там. Толкова съм благодарна, че ти си била там в мое отсъствие. Благодарна съм, че си имала търпение с нея през тийнейджърските години и никога не си я отхвърляла. Тя се нуждае от майка в твоята къща и ти вършиш страхотна работа да бъдеш такава за нея.

От самото начало ти уважаваше моята позиция на майка. Оценявам това, че винаги се допитваше до мен дали постъпваш правилно с детето. Знам, че нашите отношения са рядкост. Не се случва често майка и мащеха да си пишат една на друга, за да си напомнят колко много се обичат и уважават. Ти си истински дар.

Заради теб и твоя кураж да отглеждаш дъщеря ми по начина, по който го правиш, тя ще бъде по-добра жена. Тя ще израсне с повече любов, отколкото някога съм си представяла.

Не е бил неин изборът да има разведени родители и независимо, че не бих пожелала това на никое дете, аз съм много благодарна за това, че тя сега има четирима родители, които я обичат и я уважават, както се обичат и уважават един друг. Тя се научи на състрадание, защото сега разбира, че провалът в една област може да се превърне в благословия в друга.

Не гледам на теб като на заместник, докато ме няма. Ти си нейна майка, и когато тя е с теб и когато тя е с мен. Тя се радва да ти се обажда и да ти разказва за себе си, когато е у нас, и това кара сърцето ми да подскача в гърдите ми от радост. Изпълвам се с гордост, когато ме обгръщаш с ръце в истинска и любвеобилна прегръдка всеки път, когато се видим.

Аз съм напълно наясно какво е положението, когато майката не може емоционално да приеме втората жена и мащеха на своето дете в живота си. Силна благодарност ме изпълва за това, че ние с теб сме способни да се издигнем над подобни неща и да направим онова, което е наистина правилно за нашата дъщеря.

Благодаря ти, че се оказа достатъчно зряла и изпълнена с уважение, за да успеем да бъдем родители заедно.

Обещавам винаги да уважавам усилията ти, които полагаш за нашата дъщеря. Обещавам никога да не омаловажавам позицията, която имаш в нейния живот, или да те карам да се чувстваш така, сякаш не си й майка. Обещавам да я отгледам така, че да бъде благодарна за това, че има две силни и смели жени в живота си, които имат куража да се грижат за нея заедно.

И независимо че нашата ситуация е спокойна, се моля дъщеря ми никога да не попада в нея, но ако се окаже в подобна позиция, обещавам да и дам примера за това как може да изглежда споделеното родителство.

Скъпоценна жено, ти си рядък и красив диамант. Бог да те благослови! Обичам те!

*Текстът на Кандис Къри е публикуван в HuffPost през 2014 година, но си остава все така актуален пример за това как може да изглежда дружбата между родната и доведената майка на една тийнейджърка.

Вижте още: 

Всяко семейство има своите мръсни тайни. А вашето?


Повече информация Виж всички