Нигерийка стана майка за първи път на 68 години

| от MamaMia |


След три провалени опита за ин витрофертилизация (IVF), 68-годишна нигерийка и нейният 77-годишен съпруг изпълниха мечтата си да имат дете. Маргарет Аденуга роди здрави близнаци и се превърна в най-възрастната майка изобщо на африканския континент.

Историята на Маргарет и Ноа Аденуга е изпълнена с опити за зачеване. Те са женени от 1974 година, но очакват дете в продължение на 46 години. Без да губят надежда, те опитват до последно.

Пред CNN нейният съпруг обяснява, че желанието им за дете никога не е преставало. „Аз съм мечтател и бях убеден, че тази наша мечта ще се сбъдне“. казва той.

Децата са изродени чрез цезарово сечение в 37-мата седмица. Те са родени още в средата на месеца, но от Университетската болница в Лагос съобщаватновината с голямо закъснение. Докторите са преценили, че трябва да дадат достатъчно време на майката да се възстанови. Пред CNN докторът, израждал бебетата, обяснява, че е бил сформиран специален екип, който да следи бременността заради възрастта на родилката. Той обяснява, че и бременността, и раждането са били високорискови не само заради възрастта, а и защото е ставало дума за близнаци.

Миналата година 73-годишна индийка роди близнаци чрез ин витро фертилизация и стана най-възрастната родилка в света.

Според специалистите, въпреки че възрастните жени могат да зачеват по този начин, докторите трябва да имат едно наум за медицинските рискове, които крие бременността на тази възраст. Сред усложненията са недоносване на бебето, както и здравни проблеми по време на раждането или след това.


Повече информация Виж всички