Въпреки всичко… се ваксинирайте

| от MamaMia |


Не е модерно – а вероятно и никога няма да стане модерно.

Не е и приятно, но и целта не е такава.

Показва страх и уязвимост – показва, че признаваме и категорично капитулираме пред факта, че „китайският вирус“ не е безобиден.

А дори и вече да знаем това, може би все още вярваме, че щом не сме изкарали COVID-19 досега, значи може би точно нас – с тази кръвна група, с тези здрави гени, с тази чудесна кръвна картина – не ни лови…

В случай, че сме го изкарали пък, вярваме, че имаме имунитет. Няма значение, че никой не може да каже категорично точно колко месеца продължава имунитетът. Нито някой може да обясни странното изчезване на антителата при хора, които само преди 2 месеца са прекарали вируса…

Можем да имаме десетки възражения срещу ваксинационната кампания в България.

Основното, а напоследък и най-често чуваното, е: „Не искам с ваксината на AstraZeneca“.

От началото на тази година британско-шведската ваксина AstraZeneca, позната още и като „Оксфордската ваксина“ (защото AstraZeneca разработи ваксината заедно с Оксфордския университет), успя да се сдобие с негативен имидж, който е напълно неоснователен на фона на ужаса от заболяването, на огромния брой смъртни случаи (дотук за една година в България са доказано починали от коронавирус 13 197 души) и претъпканите болници (към 1 април настанените в болници с усложнения са 10 093 души)…

Първо се започна с неуспеха на AstraZeneca да изпълни европейската поръчка за ваксини навреме. След това се получи закъснение в доставките.

В България пък се заговори за конфликт на интереси на ниво управляваща партия и правителството беше заподозряно, че е заложило именно на „Оксфордската ваксина“, вместо на по-скъпите и смятани за революционни РНК-ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Спекулира се, че причината управляващите да изберат да поръчат най-много ваксини от AstraZeneca се крие във факта, че изпълнителен директор на българския клон на компанията беше Зоя Паунова – учредител на Движение ГЕРБ и майка на евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел. Преди седмица стана ясно, че Зоя Паунова  вече не присъства в оперативното ръководство на компанията, но недоверието в модела на управление на паднемията и съмненията за конфликт на интереси остават.

В крайна сметка, след редица неадекватни действия, засягащи различни браншове, това правителство, къде от прибързаност, къде от лоша преценка или тънки политически сметки, успя да всее всевъзможни съмнения в имунизационния процес. Включително и като временно прекрати имунизацията с ваксината на AstraZeneca, заради съмнения, че може да причинява тромбози. Никой не попита как се чувстват хората, които вече са си сложили ваксината, след като са били убедени, че слагат нещо напълно безвредно… Разбира се, имунизационната кампания продължи няколко дена по-късно. Но резултатът е, че заради всичките лупинги и съмнения, желаещите да се ваксинират с AstraZeneca намаляха сериозно.

В момента „зелените коридори“ са почти празни, личните лекари се чудят какво да правят с ваксините, до които само преди няколко седмици толкова трудно се добраха, а България твърдо зае последното място по темп на ваксинация в ЕС.

Досега са имунизирани с първа доза около 7% от възрастното население, а 95 хиляди души вече имат две дози – но това е крайно недостатъчно за разхлабване на мерките, на които ставаме свидетели от днес.

Затова и докато страната катери нов, безпрецедентен пик на разпространение на заболяването, много хора предпочитат да „изчакат“. Включително и защото същото това правителство, в последните дни на предизборната битка, обеща в края на април „да има и от другите ваксини“.

Вместо това можеше да проведе кампания, която да мобилизира хората да си сложат от ваксината на AstraZeneca, която вече е доставена в имуизационните пунктове, и да успокоят обществото, че рискът от тромбози е толкова малък, че е практически незабележим, спрямо ползите, които ваксината носи.

Към момента обаче ситуацията е такава, че РНК-ваксините, разработени от Pfizer/BioNTech и Moderna, пристигат в доста малки количества и това е причината да са толкова желани. Съмнението, че се раздават „на наши хора“ ги прави още по-“елитни“, а това отново нанася огромни вреди на имунизационната кампания.

Pfizer/BioNTech и Moderna се поставят на държавни служители, на отговарящи за изборния процес, както и на компании и фирми, които са заявили месеци по-рано, че служителите искат именно РНК-ваксина.

За възрастните хора, за уязвимите групи, за хората със съпътстващи заболявания (при които вероятно и рискът от тромбози е по-голям), както и за неплатилите здравните си осигуровки „простосмъртни“ – остава „Оксфордската ваксина“ – с цялото имиджово съмнение около нея, което никой не иска умно и последователно да разобличи.

 

Някой да ми обясни кое е кофтито на ваксината на Астра-Зенека, която щедро, че и не толкова щедро пробутват на простото…

Публикувахте от Светла Бъчварова в Четвъртък, 1 април 2021 г.

Разбира се, съвсем отделен е въпросът, че разпределяне на „дозите“ и „,марките“ ваксини е дискриминационно, глупаво, жестоко, но и напълно характерно за манталитета на съсловието, което е на власт вече повече от десетилетие.

Междувременно, за капак (и явно, за да стане още по-дяволски съмнително) „прокълнатата“ AstraZeneka се опита да изчисти негативния си имидж, като се сдоби с ново търговско (и труднопроизносимо) име: Vaxzevria (Вакзеврия).

Каквито и търговски, политически и имиджови проблеми да има AstraZeneka обаче, едно е ясно: без тази ваксина вирусът в България, а може би и по целия свят, няма да може да бъде пресечен. Това е евтин, достъпен, а очевидно и ефективен избор (ефективността на ваксината се оценява на 82% при интервал между двете дози от поне 12 седмици, а ефективността за превенция от тежко протичане на болестта е над 90%).

Затова, каквито и страхове да изпитвате, каквито и съмнения да имате, каквито и страстни желания към Pfizer/BioNTech и Moderna да питаете – не се колебайте да се ваксинирате с това, което засега е налично. Ако за вас все още не е предвидена (защото, нали, не сте заслужили) РНК-ваксина, заложете на обикновената и до болка позната ваксина с вирусен вектор.

И, за бога, забравете страховете си.

COVID-19 отне достатъчно много животи, за да имате каквито да е колебания.