Празнувахме рождения ден на детето у дома – получи се добре

| от Доня Елзиния |


Тази година рожденият ден на едната щерка се падна да е по време на извънредните мерки. Ако за големите е възможно да приемем, че няма да се съберем с приятели, то за децата е по-трудно, те просто искат да им е забавно.

Та, как да направим така, че малкото дете да си хареса специалния ден, който е чакало цяла година?

В нашия случай момичето ставаше на 7 години.

Как се организира рожден ден онлайн? Ето майка, която знае рецептата

За да направим деня приятен, се постарахме предварително. За да компенсираме липсата на гости, ходенето в детски клуб и всички обичайни сладости на рождените дни, приготвихме подаръците, които детето беше споменало, че иска. Онлайн магазините работят, така че това не е трудно. Просто е важно да поръчате достатъчно рано, за да пристигнат навреме.

За да е щастливо детето още рано сутринта украсихме хола – балони по земята, украса по стените и разни други надуваеми красоти. Те също може да се поръчат онлайн, като компромисен вариант са украсите, предлагани в големите хранителни магазини. Благодарение на украсата, усмивката изгря на лицето на дъщеря ни още сутринта.

Понеже не сме привърженици на това малките деца да имат лични електронни устройства, се прежалихме единият от телефоните (този на мама) да бъде предназначен за видео разговори с приятелите. Децата са доста креативни и с една своя приятелка моята дъщеря дори поигра на „топло-студено“. С друга си правиха физиономии дълго време, заливайки се от смях.

Отделно повечето роднини, които имат Viber, се включиха с камера и така немалка част от деня мина в поздравления и разговори. Уви, няма как да избегнем в подобна ситуация детето да изкара значителна част от деня пред екрана.

В тази връзка, следобедната почивка, която ние и малкото имахме нужда да вземем, за рожденичката мина в любимите й електронни игри. Все пак е голяма да подремва следобед. Та ако не позволявате на детето често да е пред екрана, сега е неговият ден и може да „поотпуснете края“.

След като мина радостта и разучаването на първия подарък, се захванахме с правене на тортата. 7-годишно дете, та и по-малко, има с какво да помага по време на приготвянето й. Дали ще разбива с миксер, ще реди банани или ще слага крема, съвсем спокойно може да се включи в процеса. Така отива немалка част от деня в приготвянеи очакване на тортата.

За обед бяхме избрали нейно любимо ястие. Това е доста ценно за злояди деца, които не искат рожденият им ден да мине в досадните задължителни супи. Вкусният обяд беше последван от духане на свещичка, но тортата опитахме чак след следобедната почивка по разбираеми причини – нямаме девет стомаха като Алф.

Както казахме, взехме си дозата почивка следобед, който за рожденичката мина в игри и последва търсене на втория подарък с играта, която заимствахме от децата – на „топло-студено“. Така и дъждовният следобед, в който отново не можеше да се излиза дори на безлюдна поляна, мина забавно за рожденичката.

За вечерта пък поръчахме отново любима нейна храна – в случая бургери. Не че не можехме да ги приготвим и тях, но и имаме лимит на енергия, все пак. Едно е цял детето да чака следобеда в детския клуб, да се наиграе хубаво и после да заспи, друго е целия ден родителят да е ангажиран с приятните му преживявания.

Та, вечерята с бургер, тъй като не се случва често, беше още един бонус за малката. След това й връчихме и третия подарък, с който да си легне. Тя все още си пада по плюшени животинки и си позволихме поредната нова, след като другите подаръци бях с по-образователна насоченост.

Идея, до която ние не стигнахме, е вечерта семейството да поиграе на настолна игра като „Не се сърди човече“.

Така, с не толкова много усилия от наша страна, мина един по-различен, извънреден рожден ден за 7-годишната бъдеща ученичка. Нямаше моменти на отчаяние колко е гаден светът, а и това сигурно е типично по-скоро за тийнейджърите.

Бъдете креативни и зарадвайте и вие своето дете, но пестете и усилията си и си оставяйте „скрити оръжия“ за моментите на скука, ако забележите такива. А и както сами знаете, най-важни са любовта и топлината, които се дават на детето. С говорене и разбирателство, то може да осъзнае, че няма как да получи повече от този ден поради извънредните обстоятелства.

Успех!

Още от Доня Елзиния:

„Ако накихам кекса, той ще се зарази ли с коронавирус?“

На мен пък ми харесва да си седя вкъщи. По няколко причини

Да завиеш спящото дете – най-хубавата част от деня