Как се организира рожден ден онлайн? Ето майка, която знае рецептата

| от Ема Иванова |


Два месеца изолация! Ако за възрастните това не звучи като кой знае колко дълъг период от време, то за децата е равносилно почти на цялата им лятна ваканция – огромен период, прекаран у дома, плътно с мама и татко.

Най-голямото разочарование обаче настъпва, когато наближи рождения ден на детето – и той се очертае отново като обичайния ден между четири стени, който няма как да бъде отпразнуван нито навън, нито с приятели.

За да спаси от разочарование приятелско дете, чиито рожден ден е провален от изолацията, Кремена Димитрова, майка на петгодишно момиченце, решава да организира виртуален рожден ден. Изпълнението се оказва толкова успешно, че е на път да се превърне в нов бизнес.

В края на февруари Кремена напуска дългогодишната си работа във френска компания. Тя заема пост с директорски функции, свързан с организирането на международни събития за образование и управление на човешките ресурси.

Докато обмисля възможностите за нов кариерен път, тя решава, че й се занимава с деца, с нещо позитивно, в което няма да има толкова много стрес и което да създава радост.

Идеята й е да се захване с организирането на детски рождени дни, които да са по-различни и развлекателни от обичайното. Нейният съпруг има фирма за внос на хранителни добавки и Кремена обмисля към този бизнес да добави и организирането на празненаства, които да възпитават у децата желание за спорт, да разучават нови игри, да се запознават с различен тип движение.

Постепенно идеята се разширява – защо да не са не само спортни, но и арт-рождените дни? Например музикални, образователни… Рождени дни, които не само да са забавни, но и чрез които да се възпитават някакви качества у децата.

Още миналата година Кремена и дъщеря й са присъствали на спортен рожден ден, където всичките приятели на детето са били поканени на урок по карате. Когато идва рождения ден на дъщеря им през февруари, Кремена и съпругът й решават да организират отново спортен рожден ден, но свързан със скуоша, който детето тренира.

„Напуснах работа и вече имах 2 заявки за рожден ден. Едната идея беше за рожден ден в зоопарка. Реших да организирам различни игри, да се търсят животни, да се обяснява кое животно къде живее и прочее. Планът беше всички деца, които са на рождения ден, да тръгнат на групи из зоопарка, придружени от възрастен. Играта я бях измислила: да търсят различни животни от Африка и да скрием на няколко места предмети, които те да намерят по дадени указания…“, казва Кремена.

Тя не успява да отиде дори и веднъж в зоологическата градина, защото я затварят заради пандемията.

„Много се разочаровах, че няма как да се случи. Затова се замислих какво да направим, за да организираме нещата, иначе това дете ще остане без рожден ден. И ми хрумна да организираме рождения ден онлайн. В началото даже всички се смяха“.

Тя решава, че може и да е смешно, но поне е по-добре пред алтернативата детето да празнува единствено със семейството си. Затова се обажда на майката и казва, че има идея да направи рождения ден онлайн, като темата е за африканските животни. „Решихме да поканим пак същите деца, да направим играта, но под формата на презентация и да добавим и други игри, които пак водят към темата“.

Майката се съгласява, а Кремена се захваща да подготви празненството онлайн.

Това е свързано с доста работа: тя създава специална презентация, съобразена с интересите на 8-годишните деца, които ще присъстват, и обмисля внимателно как ще се състои онлайн празнуването. Междувременно децата започват дистанционното обучение и това дава ясен сигнал, че 7-8 годишните могат вече да се оправят с технологиите и виртуалните класни стаи.

Решават да използват платформата Zoom, в която може да се включат с видео много деца едновременно.

Първият рожден ден е на момиченце и се оказва много успешен. Той се състои от 3 части. В началото Кремена, която модерира цялата среща, изчаква 10 минути с тъмен екран, докато се съберат всички деца. Когато всички са на линия, тя пуска камерата и първото нещо е да обясни, че ще има игри и забавления и след това се определят правилата. Те са три: първо децата да не си пишат в чата, второ – да се изслушват и да не се надвикват и трето – да се забавляват и да участват.

Следва първата част, която в случая е образователна. Кремена е приготвила забавна презентация на темата с животните от Африка.

Децата разпознават животните и им казват имената на български и на френски, тъй като учат френски в училище. След това всеки трябва да познава кое животно къде се намира на картата на света. Постепенно се стига до любимото животно на рожденичката: щъркела. Кремена разказва за прелетните птици и в този момент е време първата част да приключи. Минали са 20-ина минути и децата едва издържат на едно място. Време е за движение. Кремена прелага на децата да станат щъркели и да се раздвижат. Всички правят упражнения и танцуват. Следва третата част, която е самото парти. Пуска се любима песен на детето и Кремена предлага всички за замръзнат в смешна физиономия. След това рожденичката и майка й показват тортата на екрана. Всички вадят картичките, които са направили специално за рожденичката, и ги показват на екраните. След това всяко дете изказва своите пожелания.

red3

„За мен разговорът с родителите е много важна част от изработването на плана за рождения ден, защото на децата онлайн трябва някак да се задържи вниманието върху презентацията или игрите“, казва Кремена. „Особено когато са по-малки, те не са толкова концентрирани. Затова работих доста активно с майката, за да знам какво харесват децата, какво хареса дъщеря й, какво правят по време на тези онлайн срещи в училище, за да може да има нещо познато, да може да влязат веднага в играта“.

При следващия рожден ден, който Кремена организира онлайн, децата са близнаци, които стават на 7 години, и тя иска да се увери, че всички поканени деца имат лего. Този път идеята е децата да направят динозавър от лего по показана картинка.

„Тяхната презентация беше свързана с динозаврите, снимахме книжки и говорихме какви видове динозаври има, кога са живели, кой е най-големият, най-страшният… На този рожден ден след презентацията трябваше да направят динозавър от лего, като аз им показах една картинка и те трябваше да направят свой пред включените камери. Всичко това траеше 5-6 минути – колкото две песни“.

red1

Така организирани, рождените дни продължават около час.

Към момента Кремена има още едно запитване за по-голямо дете, както и молба да организира юбилей за възрастен човек онлайн. Става дума за жена, която навършва 60 години и иска да „събере“ роднини и приятели. Кремена обмисля темата да бъде за живота на жената, който близките да обсъдят. Иска й се и приятелите да запишат видео за спомен.

Максималната възраст за детските рождени дни, които Кремена би могла да модерира, й се струва 12 години. След това настъпва пубертета и нещата се променят значително.

red2

Тя мисли, че идеята е добра и може да се използва и след изолацията – например за празнуване на рождени дни на хора, които са в чужбина.

Освен Zoom, има и други платформи, които могат да се използват за тази цел, като например Google Classroom, GoТоMeeting или Google Hangouts. Но най-важното е организаторът на рождения ден да има идея и добре да обмисли как и в какъв ред да се случват нещата, за да не изглежда всичко просто като скучна онлайн среща. Това е от особено значение за децата, които бързо губят концентрация, ако образователният елемент е твърде сложен или твърде лесен. Трябва да се уцели точната доза учене и забавление, така че да няма отегчени или уморени.

За Кремена Zoom e най-удобна платформа засега, защото чрез пращането на линк нещата се случват доста бързо. Единственото предизвикателство е, че децата влизат през аканути на родителите си и всъщност на всяко едно прозорче има име и това често е името на майката или бащата. „Налага се да ги помоля да си сменят имената. Проблемът е, че те ги сменят например с „ванилка“ или „сладурка“ и това не помага особено“, смее се Кремена.

IMG-91727b9085723e7b0ba16998642dd79b-V

А подаръците?

„Първоначално обмисляхме децата да си изпращат подаръци през „Еконт“, но всъщност това е много комерсиална идея. А сега е хубав момент децата да се научат, че не всичко е материално и че един поздрав от приятелчетата и възможността да се видят, пък макар и онлайн, също е хубав подарък“.

Кремена Димитрова обмисля детайлите на бъдещия си бизнес. Но докато се случи той, е решила да приема само проекти, които й носят удоволствие. Ако мислите, че тя би могла да организира нещо и за вашите деца, можете да й пишете на лично съобщение наRealFood Kids.

IMG-6995b49db9a767e9b72604e783cd4deb-V