A два пъти секс дневно много ли е?

| от Mamamia |


Много ли е, ако правите секс по два пъти на ден? Вероятно някои хора, които определено имат нужда от повече секс в живота, биха отвърнали с поговорката: „много е за душманите“. Но нека сме честни – на приказки сексът винаги изглежда и звучи повече, а често и по-вълнуващо, отколкото в живота. Защо е така?

Ако сте сексуално активен човек, може би сте си задавали въпроса дали има такова нещо като „прекалено много“, що се отнася до половия акт.

Макар че това е основателен въпрос, няма еднозначен отговор. Това, което на един човек му се струва много, на друг може да му се струва недостатъчно.

„Концепцията за „твърде много“, когато става дума за секс, обикновено се използва, за да се засрамят хората от факта, че са сексуални същества“, коментира сексологът д-р Джил Макдевит за сайта Healthline. С една дума, онова, което се определя като „твърде много“, всъщност е изключително субективно.

И все пак има и някои обективни обстоятелства, които обясняват защо не всички и постоянно правят секс по два пъти на ден.

Според американско проучване от 2017 г., публикувано в Archives of Sexual Behavior, през 20-те си години, хората правят секс около 80 пъти годишно, което прави средно повече от веднъж седмично, но не чак два пъти седмично.

Същото проучване установява, че след като хората достигнат 60-те си години, сексуалната активност намалява до 20 пъти годишно – приблизително по-малко от два пъти месечно.

В Mamamia пък вече сме писали колко точно е „нормалното“ количество секс при обвързаните двойки. И то се равнява горе-долу на секс веднъж седмично.

Вижте още:

Колко често е „нормално“ да се прави секс след 25 години брак

Но независимо от възрастта ви или отсредния ви личен показател, ако увеличите сексуалната си активност и я практикувате два пъти дневно в продължение на седмица или повече, определено ще забележите някои промени.

Не само тялото ви би реагирало по различен начин, но и умът ви – и то не непременно по начина, по който си мислите, че ще реагира.

Една от новините е, че ще искате още повече секс.

Ако никога не сте правили секс два пъти дневно или дори всеки ден, ви очаква изненада: либидото ви определено ще се покачи. Така че, колкото повече правите секс, толкова повече ще искате. Това е свързано с хормоните, които се освобождават по време на секс, и въздействието, което те оказват върху желанието.

„Сексът е засилено физическо и емоционално преживяване“, казва соматичният сексуален педагог Киана Рийвс за Cosmopolitan. „Когато тялото ви преживее нещо, което ви носи силно удоволствие, то ще изпрати сигнали, за да насърчи още повече такова поведение“.

Сякаш ставате обсебени – в положителен смисъл – от окситоцина и допамина, които се вихрят в тялото ви, когато правите секс, така че искате още и още.

Вижте още:

Окситоцинът е невероятен хормон! Ето какво знаем за него

Възможно е дори да се окажете толкова ненаситни, че в паузите между партньорския секс да мастурбирате повече от обикновено, само за да поддържате това сексуално желание високо. Това е напълно нормална и естествена реакция на правенето на секс два пъти дневно.

С други думи, не, не сте развили пристрастяване към секса. Вместо това просто реагирате на хормоните, които благодарение на целия секс сега са в постоянно повишени дози.

Втората новина – и тя не е толкова позитивна – е че в крайна сметка може да се нараните и да влошите интимното си здраве

Колкото и да ви се иска да правите повече и повече секс, недостатъкът на секса два пъти дневно е, че може да доведе до болка и за двамата партньори.

Жените може да започнат да изпитват болезненост или сухота, причинена от прекомерния полов акт. Ако не използвате презерватив, спермата може да наруши естествения рН баланс на вагината, което да доведе до инфекции, например на пикочните пътища.

Вижте още:

Как е там долу? Искрено и лично за сексуалната хигиена

След няколко дни секс два пъти дневно може дори да достигнете до момент, в който вътрешната и външната болка е толкова неприятна, че независимо колко сте хидратирани или колко лубрикант използвате, няма да можете да се избавите от нея.

За мъжете прекомерното количество секс в продължителен период от време също не е безопасно.

Прекалено честото сношение може да доведе до болки в пениса, счупвания, протриване и дори болки в гърба. В крайна сметка може дори да достигнете до момент, в който правенето на секс е прекалено тежко за понасяне. И незвисимо, че сте свикнали с повишените хормони, някак си го преодолявате и интересът към секса спада.

От само себе си се разбира, че редовното правене на секс има множество предимства и както тялото, така и умът ви се възползват от тях. В действителност обаче можете да достигнете своя личен лимит. И когато това стане, ще го усетите.

В края на краищата половият акт трябва да е свързан с качеството, а не с количеството. Затова ако качеството започне да се влошава, последвайте примера на тялото си и намалете честотата на секса.

Вижте още:

На каква възраст се прави най-добър секс


Повече информация Виж всички