Обичате ли приказки? А вкусна храна? Съчетаваме ги отлично в рецептите на Le Poulet – френското приказно пиле, отгледано в България.
Le Poulet се отглежда в чист български район – село Баня до язовир Жребчево, и расте по доказаните стандарти на френските производители, а френската кухня открай време държи особено много на качеството на всеки продукт в рецептите си, особено когато става дума за месо.
Предлагаме ви поредната приказна рецепта с Le Poulet. Насладете й се…
Приказните герои се събраха и трескаво започнаха да обсъждат какво да приготвят за празничната трапеза. Само Рике още го нямаше и започнаха да се чудят къде ли си вее перчема точно сега. В този момент вратата проскърца, Златокоска се втурна да я отвори и всички видяха стоящия на прага Рике. С огромна тиква в ръце.
Малечко-Палечко и Анри хукнаха да му помогнат, а Принцът плесна с ръце от радост. Сети се за една приказно вкусна гозба на баба и на висок глас я разказа на всички. Печено пиле в тиква. Джуджетата запретнаха ръкави и почистиха тиквата. Пепеляшка наряза зеленчуците, а Анри се зае с пилето.
Червената Шапчица приготви красиви кристални чаши, а Маркиз дьо Караба поднесе виното. Спящата красавица, по-будна от всякога, подреди масата, а Снежанка вдигна първия тост за празника. А какво хапнаха приказните герои?
Печено пиле в тиква, с плънка от хляб, праз и гъби.
А как се приготвя? Ето как:
Време за подготовка: 45 минути
Време за готвене: 3 часа
Порции: 4-6
Продукти:
За плънката:
Начин на приготвяне:
Изрежете капак от горната част на тиквата и я почистете от семената.
Извадете пилето от хладилника и оставете на стайна температура, докато приготвите останалите неща.
Сложете кубчетата хляб в тава и печете 8-10 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна, докато станат златисти и хрупкави. Извадете ги от фурната и оставете да се охладят.
Загрейте зехтина и маслото в голям тиган и гответе нарязания на едро праз 6-7 минути, като разбърквате периодично, докато омекне. Прибавете нарязаните на филийки гъби и гответе още 4-5 минути. Нарежете на тънко листата салвия и ги добавете към праза и гъбите. Посолете, подправете, разбъркайте добре и свалете съда от котлона.
Към охладените праз и гъби добавете кубчетата хляб и разбъркайте добре.
С получената смес напълнете пилето. Полейте и намажете вътрешността на тиквата със зехтин, посолете и подправете с черен пипер. Сложете пилето вътре. Покрийте с капака и печете 2 ½ часа на 200 градуса. Махнете капака, увеличете градусите до 220 и печете още 30 минути.
Сервирайте пилето с резени тиква.
Още приказни рецепти може да откриете наlepoulet.bg.