Зависимост и независимост във връзката

| от Деница Филева |


Имам чувството, че в днешно време много малко хора са запознати какво означава зависимост, независимост и взаимозависимост във връзката.

Както казва Стивън Кови: „Коренът на една връзка не е в това, което казваме или правим, а в това какви сме всъщност“. Той е световноизвестен автор, всепризнат авторитет по въпроси свързани със семейството, личностното развитие и мениджмънта. Автор е на няколко бестселъра, сред които „Седемте навика на високо ефективните хора“ и „ Седемте навика на високо ефективните семейства“. Списание „Тайм“ го нарежда сред 25-те най-влиятелни личности на обществения живот. Завършва бизнес администрация в Харвардския университет и има защитен докторат. Създател е на център за подготовка на лидери. Винаги, когато имам възможност,  препрочитам някои от неговите книги. Прекрасни съвети и най–важното: лесно приложими.

Но нека продължим по същество и да разясним трите понятия, описани в началото на статията, за да разберем много лесно и простичко дали сме зависими в нашите отношения.

Зависимостта е външното покривало на страха от изоставяне. Основна причина за страха от изоставяне е изкривената реалност, през която гледат зависимите хора. Защо „казвам изкривена“? Защото имаме грешна и напълно неадекватна представа за самите себе си. Не се познаваме, не знаем силните и слабите си страни и не сме осъзнати. От там идва зависимостта към партньора, към приятели и т.н. В същността си зависимостта представлява прехвърляне на отговорността за щастие, спокойствие, развитие.

Как можем да разберем дали сме зависими от партньора си?

– Изпитвате ли безпокойство, когато него/ нея го/я няма?
– Страх ви е, че може да ви изостави?
– Не желаете да му/й противоречите?

Има и други признаци, но това са основните, които могат да хвърлят ясен поглед върху връзката ви.

Как се получава зависимостта?

Когато ние не познаваме себе си, не сме осъзнати за света и реалността, започваме да изкривяваме ситуацията, връзката си, всичко. Абсурдът в тази ситуация е, че можем да живеем така много дълго време и дори да не забележим хроничния стрес, който се натрупва в тялото ни. Тъй като тялото е адаптивно, се научаваме на живеем със стреса, докато в един момент не ни съобщят някаква диагноза на хронично заболяване. Фактите сочат, че този „таен“ стрес е доста опасен.

В книгата на Габор Мате „Когато тялото казва НЕ“ можете доста по-подробно да прочетете за това.

Обяснихме какво е зависимостта, признаците и откъде идва. Сега е ред да поговорим, как да се справим с нея.

За да преминете от зависимост към независимост, можете да използвате тази рецепта:

– Една доза опознаване на самите себе си.

Медитацията например е много полезна от гледна точка на опознаване на тялото, успокояване на ума и възвръщане на баланса. Четете книги за личностно развитие или поддържайте дневник, в който да записвате интересни случки и вашата реакция спрямо тях. Аз например използвам прекрасната японска философия кайзен или Теория на малките стъпки. Всеки ден правя нещо повече за своето развитие, като увеличавам дейността си само с 1%. Простичък пример е тренировката. Когато правя упражнения за корем, всеки ден правя с едно повече. Теорията на малките стъпки действа на принципа, че с малки стъпки се постигат големи неща. Но всеки може да усети подходящата практика и философия за себе си, стига да има желание.

– Преодоляване на страховете и травмите, заради които гледаме през филтър реалността.

Тази стъпка никак, ама никак не е лесна. Не всеки иска и има желание да се сблъска със страховете си. Това е въпрос на личен избор и в някои случаи е необходима намесата на психотерапевт.

– 2 лъжички приемане на собствената ни същност.

За да има даден човек успех с всичко, с което се захване, той трябва да се научи да приема на първо място себе си с положителните и отрицателните си страни. Само тогава може да приеме всички обстоятелства и пречки на пътя си.

– Няколко дози разбиране и обич към самите себе си.

Тази стъпка обобщава горните и аз съм на принципа, че щом сме дошли на този свят ние сме важни, значими и обичани ВИНАГИ.

Това е рецептата, която смятам, че може да преобърне нещата, когато сме в зависими отношения. За да сте във възходящи отношения с партньор, шеф, приятели и роднини, вие трябва да сте независими. А независимостта се постига чрез усвояване на изброените по-горе условия. Едва тогава можете да преминете към по-пълноценни взаимоотношения и да се наслаждавате и на всеки един процес в тях.

Бъдете честни със себе си, имайте доверие във възможностите си и в това, което сте. Едва тогава, като в огледало, всички останали ще осъзнаят колко прекрасни, пълноценни и щастливи хора сте.


Повече информация Виж всички