Последният възможен начин да спасиш връзката си

| от MamaMia |


Чували ли сте някога за рефлексивно слушане? Ако не сте, е време да го направите точно сега, защото все някога във връзката ви може да се окаже, че утре е късно.

Психолози и сексолози са прекарали общо 50 години в изучаване на това какво прави връзките успешни.

В работата с истински двойки е установено, че неефективната комуникация, а не нещо друго, е причина за по-голямата част от разделите. Но има един мощен инструмент, който може да се използва не само в интимните отношения, но и с приятели, семейство и дори колеги. Може би си струва да се преподава в университетите… Особено в комуникационни специалности.

Също така се оказва най-важното умение, от което всеки терапевт се нуждае, за да бъде добър в работата си: така нареченото рефлексивно слушане.

Рефлестивното слушане може да помогне за спасяването на всяка връзка от фатална катастрофа. Липсата му е рецепта за бедствие. Наличието му – последното убежище пред разпадаща се връзка.

Целта на рефлексивното слушане не е да реши проблема за другия човек, а по-скоро той да се почувства утвърден и чут.

Ако се направи правилно, усещането, което отсрещният човек изпитва, звучи като: „Добре, сега се чувствам разбран“. Когато сме сигурни, че нашите мнения се зачитат, можем по-добре да работим заедно за разрешаване на проблемите си, преди те да се превърнат от незначителни разногласия в битки, които могат да завършат само с пирова победа.

Вижте още: Момичетата мечта от екрана, които направиха токсичните връзки привлекателни

Искаме да попречим на алармената система на нашето тяло да отвлече разговора, така че за да работи това, уверете се, че двамата не сте по средата на битка.

Важна е правилната последователност. И така: рефлексивно слушане, разбито в 10 стъпки:

1. Намерете тихо място, където можете да седнете и да осъществите зрителен контакт. Използвайте предмет (чаша, кърпа, нещо), за да предавате щафетата кой може да говори. Човекът, който държи обекта, може да започне разговора. Другият трябва да изчака, докато на свой ред го получи.

2. Деифнирайте точно темата на диалога. „Помогни ми да разбера…“ или „Искам да те разбера“. Кажете, че ще слушате, докато човекът има какво да каже.

3. Оставете го да говори, без да го прекъсвате. Съсредоточете се внимателно върху това, което казва, поддържайки зрителен контакт или кимайки, докато не приключи.

4. Внимавайте със собственото си поведение по време на разговора . Не въртете очи, не въздишайте и не проявявайте хиперболизирани  реакции. Не забравяйте, че се опитвате да разберете човека до себе си от неговата гледна точка, а не от вашата.

Вижте още: Най-лошото, което мъж е казвал на жена

5. Перифразирайте това, което партньорът ви казва, за да валидирате чутото. „Това, което те чувам да казваш е…“

6. Обърнете внимание на чувствата на партньора си. „Звучи сякаш това те кара да се чувстваш…“

7. Проверка на фактите! Попитайте дали разбирате правилно. „Правилно ли разбирам, че…“ „Пропускам ли нещо?“

8. Благодарете на партньора си за споделянето. Споделете, че оценявате по-доброто разбиране на тяхната гледна точка.

9. Извинете се за начина, по който сте допринесли за проблема. „Съжалявам, че съм те накарал/а да се почувстваш така. Това никога не е било намерението ми, но осъзнавам, че нараних чувствата ти.

10. Справете се с проблема. Сега, когато вашият партньор се чувства разбран, двамата можете да атакувате проблема заедно с идеята: „Не сме един срещу друг, а сме двамата срещу този проблем.“

Разбира се, един разговор няма да промени всичко. Но последователността е ключова. Въоръжени с правилните инструменти, можете по-добре да проумеете какво се случва и да се разберете, така че да предотвратите бъдещо напрежение в отношенията – и в крайна сметка да укрепите връзката си.

Вижте още:

Поиска раздяла, а сега страдаш? Как така?!