Най-лошото, което мъж е казвал на жена

| от Стела Христова |


Повечето жени прекарваме целия си живот, слушайки груби и несъобразителни забележки от хроата около себе си, понякога от семейството, приятелите, роднините, съпрузите, а понякога дори от непознати. Въпреки това, има някои концепции и мисли, изразени от мъжете в обществото, които просто гъделичкат всяка кост в тялото ни.

Когато става въпрос за патриархални и мизогинитски коментари, наистина е трудно да ги оценим в градация от лоши към по-лоши. Те се базират на различни стереотипи, но са обидни и проблематични по сходен начин. Въпреки това, някои от нещата, които мъж може да каже на жена, са твърде обезпокоителни, че да не бъдат открито адресирани и обсъдени. Такива неща наистина ни карат да се замислим дали еволюираме или девалвираме.

Една показателна нишка в Reddit задава въпроса: „Кое е най-лошото нещо, което сте чували мъж да каже на жена“ и реакциите говорят сами за себе си.

Потребителка разказва: „Споделих публично в Twitter за сексуалното насилие спрямо себе си и куп инсели* коментираха, че когато момичетата правят това, те всъщност се опитват да се похвалят с привлекателността си и с желанията, които предизвикват. Казаха, че се гордея с това. Случи се преди няколко дни и ми докара паник атаки. Никога не съм бил по-отвратена.” Тази идея сама по себе си е отражение на това, което обществото мисли, когато се извършват престъпления срещу жени. Хората твърде бързо съдят жената за роклята, която е носила, времето, по което е била навън, приятелите, които си е избрала, или мястото, където се е намирала, вместо директно да насочат отговорността към нападателя, който не контролира сетивата си и отказва да приеме, че наранява друг човек по недопустим начин.

Когато цялото общество се фокусира върху търсенето на причина в потърпевшите, мъжете, които са злонамерени, също се опитват да намерят начини да оправдаят подобно поведение, защото знаят, че малко мизогиния може да обърне наратива в тяхна полза. Нападенията не се случват с разрешение и по желание, нито травмата е нещо, с което да се хвалим.

Точно толкова просто е и заобикалянето на този принцип не може да се оправдае с неразбиране.

Друга потребителка пише следната история: „Буквално цитирам – добре, ако е грозна, мога просто да ѝ сложа торба на главата, стига да има дупка, мога да я чукам“. Това схващане е толкова проблематично, защото е XXI век, а често на жените все още се гледа като на красиви секс играчки. Техните емоции и чувства изглежда нямат значение и все още има много мъже, които се интересуват само от секса и нищо повече. Междувременно, ако една жена мисли по същия начин за мъжете, веднага ѝ се лепва етикет, задето си позволява подобни гнусни коментари. Всъщност мисленето за секс и проактивното поведение се считат за погрешни за жените, но за мъжете са обществено одобрени и едновременно с това се очаква жените да ги приемат, но пасивно.

Потребителка говори и за друга отколешна онлайн и офлайн тенденция, а именно шегите в стил „жените стават за 70 неща: 69 и мусака“.

По същество става дума за сексистки стереотипно поведение, което става база за клиширан хумор, като например невъзможност за шофиране, погрешни насоки, спорове за глупости, отказ на секс заради главоболие, незнание на правилата във футбола, и т.н. Векове наред жените са били обект на женомразки шеги в името на плоския хумор, който трябва да спре. Имаме не по-малко стереотипни шеги и за мъжете, базирани на милиони дребни неща, за които се твърди, че те правят погрешно – че са отсъстващи родители, че са мамини момчета, че не ги бива в базови житейски умения като готвене и чистене и други подобни, също толкова неверни, глупави и обидни клишета, с които ще е добре да престанем веднъж завинаги.

Вярно е, че далеч не всички мъже имат подобни смущаващи идеи, но също така е вярно, че все още има редица „такива мъже“, които съществуват и техният брой е доста голям. Да живеем като жена в общество, пълно с такива мъже, е постоянна борба да дишаме и да правим собствен избор. Такива представи трябва да бъдат изкоренени, преди да се говори за модерен свят. И един от начините това да се случи, е не само жените, но и мъжете, които виждат, че това не е окей, да не остават мълчаливи и безразлични в такива ситуации.

* От „involuntary celibate“ – мъже, които не могат да си „осигурят“ сексуални и/или романтични отношения и за това според тях са им виновни феминизмът, жените като цяло, атрактивните мъже, обществото. 

Вижте още:

„Ти защо мълчиш?“ и още топ реплики, за да си неприятен в компания


Повече информация Виж всички